Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISLILA NA VSOA-u, A PROZVALA SOA-u

Stručnjaci zabrinuti predsjedničinim spominjanjem tajnih službi

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
18.12.2019.
u 19:54

Riječ je o vrlo čudnom, ali i ozbiljnom istupu, ocjenjuje dekan VERN-a Vlatko Cvrtila

Cijeli dan nakon televizijskog sučeljavanja predsjedničkih kandidata na HTV-u u medijima se provlači izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je njoj problem što se mora “baviti korupcijom u samim (tajnim) službama, u SOA-i, VSOA-i. Mislim da je došlo vrijeme da se pomladi, da se zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno.” Izjava da je korupcija zahvatila i same tajne službe odjeknula je skandalozno. Izazvana je, doznaje se, bura u cijelom sigurnosno-obavještajnom sustavu, a zatraženo je i objašnjenje od Pantovčaka. 

Stiglo je i pojašnjenje pa se vidi da je tu riječ o slučaju od prije 7 ili 8 godina te dugogodišnjem suđenju čelnicima VSOA-e Ognjenu Preostu i Darku Grdiću, optuženima za otuđenje državnog novca. Predsjednica kaže da je korupciju u sustavu naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića te da je bivši ministar obrane Kotromanović umirovljenjem Preosta i Grdića spasio od nečasnog otpusta.

‘Pronevjera velikog novca’

Predsjednica i dalje govori o stanju u SOA-i premda se “pronevjera velikog novca” događala u vojnoj obavještajnoj, VSOA-i.

– U SOA-i je sada stanje malo bolje, ali treba krenuti zapošljavati mlade i obrazovane ljude, stručne u kibernetici i na taj način riješiti velikim dijelom i korupciju – nastavlja.

VIDEO Skoko i Macan komentiraju sučeljavanje kandidata

Stručnjaci za sigurnost zbunjeni su time što je predsjednica u žižu izborne utrke ničim izazvana stavila SOA-u, bez razloga, zbog pronevjere “lanjskog snijega” u vojnoj obavještajnoj službi. Neki od stručnjaka tumače to nenamjernim i novim lapsusom predsjednice, dok drugi ističu kako ta tema sigurno nije predmet za izbornu bitku, nego pokretanje sustava civilnog nadzora službe putem mjerodavnog saborskog odbora.

Kakvom se to korupcijom “u SOA-i i drugim službama” bavi predsjednica, zašto traži pomlađivanje i znači li to da današnji zaposlenici zbilja nisu pošteni i profesionalni – nije jasno ni stručnjaku za sigurnost, dekanu VERN-a Vlatku Cvrtili.

FOTO Sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Kolinda Grabar-Kitarović
1/32

– Radi se o vrlo čudnom, ali i ozbiljnom istupu – kaže. Neki bivši djelatnici hrvatskih tajnih službi upozoravaju da je i ranije, pod egidom “pomlađivanja”, u službama provedena “sječa” pedesetogodišnjaka pa su često ostajale i bez najiskusnijih i najkvalitetnijih.Iznenađuje što i nakon “pojašnjenja” predsjednica i dalje govori kako je sada u SOA-i “malo bolje”. Ona je, naime, ta koja je izravno i u suradnji s premijerima smjenjivala i postavljala čelne ljude hrvatskog obavještajno-sigurnosnog aparata.

Početkom 2016. poduzela je naglu smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Kako je to proglasila mimo dogovora s premijerom Oreškovićem, došlo je do višemjesečne blokade rada SOA-e. Tada je na njezin prijedlog imenovan ravnatelj Daniel Markić. Godinu dana poslije premijer Plenković Lozančića “rehabilitira” i smješta ga u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, da bi sada bio savjetnik ministra Božinovića.

Na čelo VSOA-e došao je još u srpnju 2015. general Ivica Kinder, kojemu je 2019. produljen mandat, a na to je mjesto stigao iz vojnog kabineta predsjednice RH. Na čelnu funkciju predstojnice Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) 2017., također iz Ureda predsjednice, stigla je njezina savjetnica Maja Čavlović. Predsjednica je, dakle, izravno formirala obavještajni vrh zemlje pa još više iznenađuje što ih sada ovako problematizira.

VIDEO Ankica Mamić komentirala sučeljavanje kandidata

Kotromanović: Ugroza je ona

Miroslav Škoro traži hitnu reakciju nadležnih državnih tijela te predsjednicu smatra “krajnje neozbiljnom političarkom koja dozvoljava potpunu eroziju sigurnosnog sustava”. Sličnu izjavu dao je i Kotromanović (SDP), kojemu je teško prodrijeti u glavu naše predsjednice, a po svemu što je čitao, “najveća ugroza za sigurnosne službe RH jest ona”. Reagirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor koja misli da se “Plenković na predsjedničinu izjavu o SOA-i uhvatio za 
 glavu!”. 

Komentara 96

SP
Spezispezi
20:56 18.12.2019.

do sada su kolindine gafove peglali ministri i plenki, sada to moraju raditi čak i sendvićari

Avatar Caroline
Caroline
20:16 18.12.2019.

unatoč strogo kontroliranim uvjetima na tv-u , ne trepnuvši okom izjavila je da već 5 godina kao predsjednica nije u stanju kontrolirati sigurnosne službe koje su pod njenom kontrolom i opet sve izbacila iz kontrole : )

Avatar tigarbbb
tigarbbb
19:56 18.12.2019.

Zabunila se pa rekla istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije