Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronevjera 30 mil.eura

Misici dojavili da će joj upasti policajci?

vlatka matić pivac
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
28.08.2014.
u 10:30

U mobitelu policajca Drnića nađena je poruka o mariborskoj banci

Natuknica “KB Projekt, kb leasing, vl. Slovenci”, nastala 21. kolovoza 2012., nađena je pretragom mobitela Vjekoslava Drnića, jednog od policajaca uhićenih zbog sumnje da su bili dio skupine koja je zainteresiranim stranama odavala informacije iz najtajnijih policijsko-uskočkih istraga.

Neposlana poruka

Spomenuta natuknica nađena je među Drnićevim neposlanim porukama, a nastala je samo dan prije no što su u tom predmetu provedene pretrage. Ili konkretnije, prije no što su pretražene kuće i stanovi Vlatke Matić Pivac, Damira Jurjevića i Tomislava Blagusa u sklopu istrage koja je u aferi Nova kreditna banka Maribor (NKBM) pokrenuta u Sloveniji. Istraga u susjednoj državi pokrenuta je još 2009. zbog sumnje da je NKBM oštećen za oko 30 milijuna eura, i to tako da su se kreditima banke po Sloveniji i Hrvatskoj kupovala zemljišta koja su poslije preprodavana po znatno većim cijenama. Kako su Slovenci sumnjali da je u to umiješano tadašnje vodstvo NKBM-a te da je riječ o međunarodnom pranju novca, zatražena je pomoć i hrvatske policije u istrazi o NKBM-u i njezinim tvrtkama kćerima osnovanima u Hrvatskoj.

No kako se poslije pokazalo, ta istraga hrvatske policije bila je kompromitirana jer su podaci iz tajnih istraga curili na sve strane, a ključnu ulogu u tome imali su Drnić i skupina koja je s njim uhićena i poslije optužena. Optužnica protiv Drnića i ostalih još nije postala pravomoćna jer ju je sud vratio USKOK-u na doradu, no Anita Zorko, jedna od optuženica, u svom iskazu istražiteljima opisala je kako je Drniću dala tajne podatke o NKBM-u.

– On je od mene uzeo papir koji se odnosio na NKBM. U tom su predmetu pretrage već bile obavljene, a ja sam imala pet do 10 listova o predmetu. Radilo se o mojoj službenoj zabilješci, a sjećam se da je problem bila pretraga oduzetih 75.000 eura – kazala je u iskazu Anita Zorko.

Pozadina afere

Kome je Drnić informacije o tome što policija radi u predmetu NKBM trebao proslijediti, zasad se ne zna, no poznato je da je informacije o tom predmetu tražio i od Tomislava Jerkića koji je bio zaposlen u policijskom USKOK-u. Zauzvrat mu je ponudio pomoć oko napredovanja u službi, dok je Anita Zorko od njega, prema optužnici, dobila manje novčane iznose. Potencijalna istraga u Hrvatskoj o NKBM-u zapela je na prvoj stepenici, a slovenski mediji raspisali su se o političkoj pozadini afere.

Prema tim napisima, s izvlačenjem novca iz NKBM-a bio je upoznat i Janez Janša kojeg je o tome izvješćivao Matjaž Kovačić, bivši predsjednik uprave NKBM-a, poslije i sam uhićen. Inače, zanimljivo je da je Kovačić imao veze i s tvrtkama koje su osnivane po Hrvatskoj kako bi se kupovala i preprodavala zemljišta, a cijela ta priča aktualizirana je nakon što su Vlatki Matić Pivac, Blagusu i Jurjeviću nedavno na zahtjev Slovenaca blokirane sve nekretnine u Hrvatskoj.

Komentara 11

SE
sestrićna
11:45 28.08.2014.

zašto hrvatska ima više stranaka nego kina amerika njemačka itd..pa zato jer su hravti skužili da političari zarađuju milijune a ništa ne rade..jedini posao im je zaglupljivanje hr naroda i pribavljanje protupravne korsiti za sebe obitelj prijatelje i partijske istomišljenike..siguran sam da je barem 90% političara korumpirano..afere izlaze van samo kad to određenoj stranci paše ili kad neka od stranaka ima veći utjecaj na pravsuđe i medije koji rade za nju..afere su svuda oko nas..

Avatar žič
žič
10:47 28.08.2014.

korupcija od A-Ž

JO
jozomali
11:19 28.08.2014.

Korupcija posvuda... eto nisu samo pravnici pokvareni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije