Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živi zid

'Mirovinskom reformom ide se na najslabije - građane i umirovljenike'

Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar
Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2018.
u 15:28

'Zanima me koji će zastupnici u Saboru dići ruku da se radi do 67. godine', rekao je čelnik Živoga zida prozvavši Vladu za kukavičluk i nedostatak hrabrosti za suočavanje s pravim problemima

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak prijedlog mirovinske reforme tragičnim jer Vlada opet "udara po običnim građanima", nesposobna da riješi probleme korupcije i klijentelizma za koje su, kaže, podjednako odgovorne obje najveće stranke koje su vladale Hrvatskom proteklih desetljeća.

Svaljivanje najvećeg tereta na građane jest politika koju već desetljećima provode HDZ i SDP s ciljem da građani imaju što manje imovine, prihoda i prava, ustvrdio je Sinčić komentirajući prijedlog mirovinske reforme o kojem kreće javna rasprava.

Prijedlog reforme je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava predstavljen sindikatima i poslodavcima, nakon čega su sindikati najavili prosvjede jer se planira produljenje radnog vijeka na 67 godina i oštre penalizacije prijevremenih mirovina. 

"Zanima me koji će zastupnici u Saboru dići ruku da se radi do 67. godine", rekao je čelnik Živoga zida prozvavši Vladu za kukavičluk i nedostatak hrabrosti za suočavanje s pravim problemima, kao što su korupcija, klijentelizam i nabujala administracija na državnoj i lokalnoj razini.

"Nema ni jednog ozbiljnog pomaka niti zakona u borbi protiv korupcije, pa se ide na najslabije - građane i umirovljenike", ustvrdio je Sinčić.

Vlada ne želi rješavati problem klijentelizma, koji prožima sve društvene pore. "Znamo da se ne može biti ni tajnik lovačkog društva niti član školskog odbora bez utjecaja politike. Ogroman je klijentelizam, kao i novac koji se izvlači kroz korupciju na svim razinama javne vlasti", kaže Sinčić.

Prijedlog cjelovite mirovinske reforme kreće ovoga tjedna u javnu raspravu koja će trajati 30 dana. Nakon toga mirovinska reforma ide u redovnu saborsku proceduru i treba stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine.

>> Pogledajte intervju s s Bojanom Glavaševićem

Komentara 17

MA
Marko1337
16:28 18.09.2018.

Sa ovakvim parazitima i bitangama na slici možete zaboraviti na mirovine.

Avatar Urbani
Urbani
16:09 18.09.2018.

Populisti uvijek prvi, samo kad bi jos znali o cemu govore tko bi s njima????

DU
Deleted user
17:25 18.09.2018.

Tako je to kada dokazani neradnici govore o radu i mirovini. Živi glib.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije