Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRANDO MRSIĆ

'Ministri Pavić i Medved moraju otići jer ugrožavaju mirovinski sustav''

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.05.2019.
u 12:43

Medveda, Plenkovića ni Pavića ne zanimaju, kakve će mirovine primati hrvatski umirovljenici za 10 ili 20 godina jer im je samo važno samo dobiti kupiti mir i osigurati glasove, komentirao je Mrsić.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić danas je ponovio razloge zbog kojih vjeruje da Marko Pavić te Tomo Medved više ne mogu biti ministri ustvrdivši kako mirovine po posebnim propisima ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava. Pavić mora otići zbog mirovinske reforme, a Medved zbog povlaštenih braniteljskih mirovina.

- Prije par dana ministar branitelja je javno izjavio kako je izdvajanje braniteljskih od radničkih mirovina citiram „složen i strašno kompliciran proces“ otklanjajući time mogućnost da se uvede reda i smanji ogromna razlika između radničkih i braniteljskih mirovina. Ne samo to, ministar je poručio priopćenjem da je otvaranje ovog pitanja uznemiravanje branitelja i da to podliježe kaznenom progonu. Moram danas iz Hrvatskog sabora ponovno uznemiriti Medveda jer ako ne zaustavimo bujanje povlaštenih mirovina, mirovinski sustav će doživjeti kolaps. Medveda, Plenkovića ni Pavića ne zanimaju, kakve će mirovine primati hrvatski umirovljenici za 10 ili 20 godina jer im je samo važno samo dobiti kupiti mir i osigurati glasove – komentirao je Mrsić.

Razdvajanje povlaštenih mirovina, a samim time i braniteljskih mirovina od ostalih je započeto 2013. godine od stane lijeve koalicijske vlade, ali je zaustavljeno čim je HDZ došao na vlast, podsjeća.
- Zašto je to napravljeno? Ne zato da se ne bi uznemiravalo branitelje, već da se preko leđa onih koji rade, osigura glasove. Priopćenje ministarstva branitelja koje tvrdi da je izdvajanje braniteljskih mirovina nemoguće vrijeđa zdravu pamet. I vrijeđa sve vrijedne radnike Hrvatske koji su je svojim radom gradili i razvijali jednako kao što su je branitelji čuvali i branili – ocijenio je Mrsić.
Pitao se i gdje je nestao ministar Pavić te zašto dopušta da bujanje povlaštenih mirovina narušava mirovinski sustav.

- Umjesto da zaštiti mirovinski sustav, Pavić je ubrzao period za odlazak u mirovinu na 2033. godinu jer nije imao hrabrosti provesti i četvrtu preporuke Europske komisije koja je vrlo jasna – izjednačite braniteljske mirovine s radničkim. Posljedice tog kukavičluka se vide u preko 600 tisuća potpisa hrvatskih građana protiv Plenkovićeve Vlade, a napominjem kako je u travnju ove godine, prosječna braniteljska mirovina iznosila je 5618 kuna, dok je prosječna "radnička" mirovina iznosila 2342 kune – nastavlja Mrsić. Izvan pažnje javnosti, dodaje, događa se još jedan proces u mirovinskom sustavu, a to su zajamčene najniže mirovine branitelja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima. Prema tom zakonu, objašnjava, svim braniteljima koji nakon umirovljenja budu imali najnižu radničku mirovinu, ona se ne isplaćuje, nego se isplaćuje najniža zajamčena mirovina koja ne ovisi o dužini mirovinskog staža nego se za sve korisnike određuje od 45 posto prosječne neto plaće i 70 posto.

- Stoga je danas ta najniža mirovina branitelja veća od najniže radničke mirovine u prosjeku za 754 kune ili za 54%, za što je u 2018. godini potrošeno približno 540 milijuna kuna. Uz te brojke treba dodati i još oko 15.000 novih zahtjeva za braniteljske mirovine koji su sada u postupku rješavanja. Ako želimo sačuvati mirovine, ako želimo stabilnost sustava i veće mirovine, tada je nužno uvesti reda, a to znači da se mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske trebaju se financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava. Pri tome mislim na sve povlaštene mirovine: ministar branitelja neka osigura novac za braniteljske mirovine u proračunu svog Ministarstva; ministar znanosti i obrazovanja neka osigura novac za povlaštene mirovine akademika u svom proračunu; itd. Jasno i transparentno – poručuje Mrsić dodavši kako se ono što nije ostvareno iz rada, mora financirati iz proračuna.

Nitko ne dovodi u pitanje činjenicu da se braniteljima treba osigurati dostojanstvena primanja kao zahvalu za sudjelovanje u Domovinskom ratu, no to ne smije biti na teret radnika i ne smije ugrožavati mirovinski sustav, zaključio je.

Komentara 10

DA
dalibla
15:10 31.05.2019.

Kako se mogu još uvijek dobijati partizanske mirovine?Zna li itko razuman odgovor?

PR
predator57
12:51 31.05.2019.

Kao što nisu ni vaše boračke partizanske.

MO
monstrum
15:11 31.05.2019.

sigurno ces ti diktirati tko ce otici, a tko ostati 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije