Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVNE OPERACIJE BiH izdvaja značajna sredstva

'Mirotvorci' BiH stoje više od 4 milijuna KM

16.12.2008.
u 23:00

Angažman bh mirovnjaka u međunarodnim operacijama BiH godišnje stoji više od četiri milijuna KM. Troškovi za sudjelovanje bh vojnika i policajaca u ukupno šest UN-ovih i savezničkih operacija u svijetu od početka ožujka do kraja lipnja ove godine bili su nešto veći od 1,3 milijuna KM.

Iračka sloboda
Najviše novca izdvaja se za sudjelovanje u operaciji “Iračka sloboda”, gdje je za četiri mjeseca i financiranje 39 vojnika i časnika potrošeno 1,228.819 KM. Ti troškovi ne uključuju pješačku postrojbu koja je upućena u Irak u drugoj polovini ove godine i vratila se prije par dana, pa je za očekivati da u konačnoj ovogodišnjoj bilanci troškovi za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Iraku znatno premaše spomenutih četiri milijuna KM.

Promatrači iz BiH
Pozitivno je što će već sljedeće godine troškovi biti drastično smanjeni, budući da je završio angažman bh mirovnjaka u Iraku.

Od ostalih misija, najskuplja je ona u Liberiji, gdje kontingent bh mirovnjaka sudjeluje u misiji potpore vladi Liberije u provedbi sigurnosnih reformi.

Godišnji troškovi BiH za tu misiju su oko 190.000 KM. Za pet pripadnika Oružanih snaga BiH u DR Kongo godišnje je potrebno 90.000 KM.

Financijski troškovi sudjelovanja trojice policijskih službenika iz BiH u UN-ovoj misiji na Cipru godišnje iznose oko 60.000 KM. U Sudanu BiH ima dvojicu policijskih službenika, za koje se svake godine treba osigurati oko 45.000 KM. BiH sa pet vojnim promatrača sudjeluje i u mirovnoj misiji na području Etiopije i Eritreje.

Iako broj bh promatrača u misiji UNMEE oscilira, procjene su da godišnji troškovi iznose oko 24.000 KM.

Za očekivati je nove zahtjeve za sudjelovanje Bosne i Hercegovine u operacijama uspostave i održavanja mira.

Jedan od takvih angažmana bit će u Afganistanu i o tome već postoji odgovarajuća odluka.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije