Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NE ŽELIM BITI FIKUS'

Škoro krenuo u utrku i otkrio svoj prvi potez ako bude izabran za predsjednika RH

Miroslav Škoro
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/15
23.06.2019.
u 09:18

Škoru su mediji dugo spominjali kao mogućeg predsjedničkog kandidata, a prije nekoliko dana definitivno je prelomio i odlučio da ide u utrku za predsjednika Republike.

Glazbenik i poduzetnik Miroslav Škoro  upravo je objavio svoju odluku o kandidaturi za predsjednika Republike, kako je i najavio dan ranije. Video je o tome objavio na YouTubeu i podijelio na svojoj Facebook stranici.

- U Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, to je zapisano u prvom članku Ustava. Jedino predsjednika Republike narod još neposredno bira. Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav u kojemu se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Dogodine nas možda čeka i velika koalicija. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda, bahatost i arogancija ide toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama nedopušta održavanje referenduma - govori Škoro u svom prvom videu kao kandidata za predsjednika RH. 

VIDEO Pogledajte cijelu izjavu Škore zašto se kandidira za predsjednika

Škoro je potom krenuo isticati što vidi da je otišlo krivo u Hrvatskoj, i obrazlaže razloge zašto se kandidirao:

- Gubitak povjerenja u državne institucije poprimio je zabrinjavajuće razmjere. Neki čak govore o Hrvatskoj kao neuspješnom projektu. Stotine tisuća hrvatskih kćeri i sinova svojom pameću i svojim radom već izgrađuju neke druge države jer ovdje nisu imali šanse bez stranačke iskaznice. Nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje i netolerancije nagriza njene same temelje. To nije Hrvatska kakvu su sanjali naši preci, koju je stvarao dr. Franjo Tuđman i za koju su ratovali i ginuli hrvatski branitelji. Pobjeda u Domovinskom ratu i ostvareno jedinstvo u tom vremenu moraju biti polazna točka u izgradnji moderne hrvatske države. U takvim okolnostima Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam donio odluku da ću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, a srž mog programa je savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun - poručuje Miroslav Škoro.

Foto: YouTube/Miroslav Škoro
Foto: Screenshot/Youtube

Otkrio je i svoj prvi potez koji namjerava napraviti ako bude izabran za predsjednika RH.

- Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje Inicijative prema parlamentu za promjenu Ustava. Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma. A ako on odbije, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. A tada bih volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda. Predsjednik Republike jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj stoga mora biti razmjeran toj činjenici. Ja ne želim biti predsjednik "fikus" već predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika zbog kojih će me narod izabrati, nastavlja Škoro. 

A koje su to ovlasti koje, po njemu, predsjednik RH treba imati, otkrio je u nastavku:

1. Raspisivanje referenduma 

Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera

2. Zakonodavni referendum

Ako narod na referendumu usvoji zakon koji na taj način predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu. 

3. Sazivanje sjednice Vlade

Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu Vlade i njome predsjedavati

4. Privremeni veto

Predsjednik mora imati pravo ne potpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda

5. Predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda

Predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa. 

Foto: Borna Filić/PIXSELL

"Za mene Hrvatska nije slučajna država "

- Ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države. Za mene Hrvatska nije slučajna država i dokazat ću da je itekako uspješan projekt kojeg su ugrozili nesposobni političari. Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika republike i zato tražim vaš glas, da zajedno damo novi poticaj hrvatskoj kulturi i znanosti, tražim vaš glas da stvorimo kvalitetnije uvjete našem gospodarstvu i da okrenemo pločću u funkcioniranju i učinkovitosti diplomatsko- konzularne mreže koja mora biti most Hrvatske sa svijetom, a ne deponij za zbrinjavanje pojedinaca. 

Škoro je u svom video izlaganju obećao da će se kao predsjednik RH "zalagati za razvoj i izgradnju Eurospke unije kao zajednice ravnopravnih suverenih nacija, a ne kao federacije ili ne daj Bože, unitarne državne zajednice. "

Ilegalne migracije i terorizam, Miroslav Škoro smatra najvećim sigurnosnim izazovima države u posljednje vrijeme te smatra kako se "moramo izboriti za potporu međunarodnih partnera u obrani zajedničke granice EU-a. "

Miroslav Škoro
1/8

"Razočaranje u politiku me navelo na kandidaturu"

Mnogima omiljeni hrvatski pjevač, otkrio je i što ga je navelo na kandidaturu za predsjednika. Tvrdi kako razumije one koji ne izlaze na izbore i ne daju svoj glas nikome. Upravo to razočaranje u politiku, navelo je i njega da se okuša u utrci za predsjednika, navodi u izjavi. 

- Najlakše bi bilo okrenuti glavu u drugu stranu i praviti se da ne vidim što se to oko nas događa. Ali ne mogu, ne mogu se praviti da me se to ne tiče!

Odmah nakons lućbene objave svoje kandidature na Facebook profilu, uslijedili su brojni komentari na ovaj Škorin potez. Neki su mu poručili kako je on njihov heroj, omiljeni pjevač i da će biti uz njega na njegovom putu prema predsjedničkoj fotelji. Drugi su komentirali kako mu "ovo nije trebalo" i da je bolje da je ostao "Hrvatima omiljeni pjevač". 

Škoru su mediji dugo spominjali kao mogućeg predsjedničkog kandidata, a prije nekoliko dana definitivno je prelomio i odlučio da ide u utrku za predsjednika Republike. Njegova kandidatura učinit će sljedeće predsjedničke izbore najzanimljivijima i najneizvjesnijima dosad. Škoro na predsjedničke izbore ide kao nezavisni kandidat, no ne odbacuje mogućnost podrške pojedinih političkih stranaka ili koalicija.

Kandidirao se na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. te postao saborskim zastupnikom HDZ-a. Nekoliko godina kasnije povukao se iz politike te se, uz pjevačku, bavi i uspješnom poduzetničkom karijerom.

Komentara 222

Avatar KOMENTAR
KOMENTAR
09:49 23.06.2019.

Podrška Škori!

Avatar korona
korona
09:39 23.06.2019.

Jednom se morareći dosta!!.i hdezeu i sdpeu.Ovi izbori će biti referndum protiv prljavih lopova i izdajica hrvatske države.

A7
A7ibaba
09:14 23.06.2019.

Hdz komentatori na aparatima. Koja vam je dnevnica ili radite po komentaru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije