Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSPLATACIJA

Miroslav, prvi Hrvat s presađenim koljenom: Opet mogu zakucati!

koljeno (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/5
VL
Autor
Diana Glavina
18.06.2010.
u 22:49

Miroslavu (17) je ostalo veliko oštećenje u koljenu nakon operacije tumora pa je najbolji izbor bila transplantacija koštano-hrskavičnoga presatka.

Biti prvi u nečemu, pa makar to bila i operacija, nije mala stvar! – kaže 17-godišnji Miroslav Odorjan. Spremno demonstrira kako bez problema može učiniti čučanj ili igrati košarku i kao iz rukava sipa sve datume važnih liječničkih kontrola, operacija, rehabilitacija....

– Ne, apsolutno me ništa ne boli, čak ni kada se vrijeme mijenja – kaže ovaj učenik Srednje trgovačke škole iz Sesveta i kao jedini vidljivi znak što je sve iza njega pokazuje operacijski rez na koljenu.

Njegova medicinska priča krenula je prije tri godine kada je na tjelesnom pao na koljeno, a bol ga dovela do Klinike za ortopediju KBC-a na Šalati i ortopeda prof. dr. Miroslava Smerdelja. Udarac u koljeno nije bio problematičan, ali...

Metoda baš za Miroslava 
– Otkrili smo da Miroslav u koljenu nosi tumor, srećom, pokazalo se benigni, ali tumor je rastao, napredovao, širio se prema zglobnoj hrskavici i kad je postalo rizično da će probiti zglob, tumor je trebalo izvaditi – govori prof. Smerdelj koji na Šalati vodi onkološki tim.

Predstojnik Klinike doc. Domagoj Delimar opisuje kako je tumor uklonjen artroskopskom tehnikom, kroz sićušne rupice na koljenu, ali je nakon operacije u koljenu ostao defekt hrskavice i kosti.

– Tu je šupljinu, rupu u koljenu kod tako mladog čovjeka, trebalo popuniti na što biološkiji način kako bi funkcija koljena bila normalna i dugotrajna. Ima različitih metoda kojima je moguće nadomjestiti šupljinu koja ostaje nakon operacije tumora, a izbor metode ovisi među ostalim o tome gdje je defekt lociran i kakvo je oštećenje pa sve metode nisu pogodne za sve pacijente. Za ovoga mladog pacijenata nijedna od metoda koje koristimo u kliničkoj praksi nije bila pogodna jer je defekt u dječakovu koljenu bio jako velik i širok – govori doc. Delimar, a prof. Smerdelj dodaje:

– Miroslav je imao šupljinu u koljenu površine 2x3,5 centimetara, koja je k tome išla u dubinu gotovo tri centimetra. A tolika rupa u koljenu, i to u dijelu koji je najopterećeniji, veliki je defekt.

Za dječaka je najbolji izbor bila transplantacija koštano-hrskavičnoga presatka i roditeljima je prvo predloženo da operaciju obave u jednom centru u inozemstvu.

Malo-pomalo ipak je odlučeno da se dječak operira na Šalati, s obzirom na to da je prof. Smerdelj nedugo ranije u medicinskom centru u Chichagu asistirao pri jednom takvom zahvatu. Krenula je detaljna priprema. Trebalo je prije svega imati donora koštano-hrskavičnog presatka, koji je i dobiven u jednoj multiorganskoj eksplantaciji.

Ovaj dio koljena donora transfuziologinja dr. Ines Bojanić pohranila je u specifičan medij. Bilo je, naime, nužno stanice hrskavice očuvati živima. Kost odumire, ali se nakon implantacije pregrađuje, regenerira i postaje normalni dio kosti pacijenta. Bitno je hrskavicu koja nema vlastito krvno tkivo održati na životu. Presadak je u roku od petnaest dana trebalo ugraditi pacijentu.

Jedan je problem riješen, ali pojavio se novi jer specijalni instrumentarij koji je potreban za ovaj tip operacije u Europi jedan je jedini, i to u Bruxellesu, odakle “šeta” po europskim zemljama. Ovakve su transplantacije relativno rijetke, rade se u samo šest-sedam centara, a instrumentarij je enormno skup.

Njegovo unajmljivanje košta 2500 eura, no liječnici Klinike na Šalati uspjeli su ga za svoju prvu operaciju dobili besplatno.

Precizan zahvat
Prof. Smerdelj, prim. Ivan Bojanić i doc. Mislav Jelić implantirali su presadak koji je prije ugradnje trebalo precizno oblikovati kako bi savršeno ušao u šupljinu kosti koljena. Rekonstruktivna operacija mora biti savršeno precizna kako ne bi došlo do oštećenja hrskavice i bit će jako zanimljivo vidjeti u kakvom će stanju biti dječakovo koljeno za trideset godina, ističu naši sugovornici.

Mladi Miroslav inače ne mora piti lijekove protiv odbacivanja tuđega tkiva, jer je kost u trenutku implantacije bila mrtva, a hraskavične stanice nisu u kontaktu s imunološkim stanicama, potpuno su odvojene i nema rizika od odbacivanja.

– Dječak je pod kontrolom godinu i dva mjeseca nakon implantacije i sve rendgenske slike i nalazi magneta potvrđuju da je zahvat učinjen besprijekorno, a u javnost izlazimo tek sada jer smo željeli biti posve sigurni da je sve uspjelo – zaključuje šef Klinike na Šalati uz molbu da javnosti prenesemo i to da su na toj klinici prije samo godinu i pol dana liste čekanja za umjetni kuk ili koljeno bile dvije i pol godine, a danas se na operaciju za oba ova zahvata dolazi za manje od mjesec dana. Operira se čak 40 posto više nego prije!

Ključne riječi

Komentara 4

ZE
zeky
15:21 19.06.2010.

Ne može se ni usporediti po važnosti jedan kirurg i jedan nogometaš ili političar a na žalost niti njihove plaće. Da tog kirurga dok operira gleda cijeli svijet kao što se gleda mundijal gdje ima puno reklama i sponzora valjda bi i on uspio imati veću plaću. Danas se vrijednost gleda samo u parama i izražava u parama. Koliko para proizvodiš toliko i vrijediš, stvarno velika nepravda i velika potvrda ljudske gluposti besmislenosti mnogih ljudskih aktivnosti.

Avatar miroslav.calo
miroslav.calo
11:01 13.01.2016.

Dr. Ivanu Bojaniću naklon do poda. Da njega nije bilo moja supruga bi ostala trajni invalid. Nemam riječi kojima bi opisao njegovu stručnost, predanost poslu i odnos prema pacijentu. Taj čovjek živi za ortopediju. Još jednom hvala!

OB
-obrisani-
01:49 19.06.2010.

SVAKA ČAST NAŠIM DOKTORIMA I NJIHOVOJ STRUČNOSTI.DALEKO SU VIŠE PRIZNATI I CIJENJENI U CJELOME SVIJETU NEKO KOD NAS,GDJE RADE NAŽALOST U SKROMNIM UVJETIMA I ZA MIZERNE PLAČE...MILINOVIČU LOPOVE DAJ OSTAVKU.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije