Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
miro cerar

Više nema balkanske rute za ilegalne migrante

Miro Cerar
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
08.03.2016.
u 09:54

Ukoliko se u Sloveniji zatekne strani državljanin koji zatraži azil, ona će unatoč tome što je prošlog tjedna zaoštrila i skratila postupke za one koji traže međunarodnu zaštitu poštovati europske standarde i izvršiti odgovarajuću proceduru radi provjere ispunjava li takva osoba uvjete za dobivanje azila

Balkanske migracijske rute više nema, a Slovenija će ubuduće u zemlju puštati samo one osobe koje imaju odgovarajuće dokumente za ulazak u schengensko područje, izjavio je nakon završetka summita EU-a o migrantskoj krizi slovenski premijer Miro Cerar.

"Summit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbjeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji", kazao je Cerar u izjavi nakon završetka sastanka europskih lidera u Bruxellesu.

U službenim zaključcima skupa navedeno je da se "nezakoniti tokovi migranata završavaju", dok je prijedlog zaključka da je "balkanska ruta od sada zatvorena", za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, no Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju složili svi voditelji zapravo isti.

"Istina, zaključak je ponešto preformuliran, ali je smisao još uvijek isti, balkanske rute za ilegalne migracije više nema", kazao je slovenski premijer.

To, prema njegovim riječima, znači da će sve države na putu kojim su se "iregularne", odnosno nezakonite migracije prema srednjoj Europi odvijale ubuduće takve osobe odbijati primiti, a Slovenija će danas ili sutra u cijelosti primjenjivati schengenska pravila pri odobravanju ulaska u Sloveniju, što znači da one moraju imati potrebne odgovarajuće dokumente za ulazak u schengenski prostor.

Ukoliko se u Sloveniji zatekne strani državljanin koji zatraži azil, ona će unatoč tome što je prošlog tjedna zaoštrila i skratila postupke za one koji traže međunarodnu zaštitu poštovati europske standarde i izvršiti odgovarajuću proceduru radi provjere ispunjava li takva osoba uvjete za dobivanje azila, kazao je nakon summita slovenski premijer Miro Cerar.

>> Mađari nakon pola godine otvorili granicu za putničke vlakove prema Hrvatskoj

Komentara 16

Avatar deziderij
deziderij
10:48 08.03.2016.

Merkelica, zvana Fatima, uzela si je za pravo da može nametati kvote svakoj zemlji koliko da prime ovog izbjegličkog zla. S kojim pravom ? Neka ih prima u Njemačku koliko god da želi ali bezobrazno i bezobzirno tražiti od drugih članica i nametati im nekakve kvote je nešto što je posve nenormalno i nemoralno u svakom pogledu. Ta žena je posve poremećena i bez kompasa.

Avatar Mihael1
Mihael1
10:52 08.03.2016.

Sad ce se tek vidjeti zašto je Slovenska žica postavljena. Dok je Muljanče pametovao Slovenija je radila posao i ovaj trenutak će dočekati potpuno spremna.

IV
Ivan50
12:30 08.03.2016.

I opet dode na ono sta je zagovarala predsjednica ,a nas bubuljavi izigravo nekog humanitarca.Glupson ostaje glupson pa da i pobere cijeli vocnjak SLJIVA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije