Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski ministar

Miro Cerar: S posjetom Zagrebu ne treba žuriti

Miro Cerar
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
02.02.2019.
u 12:24

To će na kraju biti odluka predsjednika vlade, no obojica smatramo da s posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna poštivati vladavinu prava, kaže Cerar

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da on i premijer Marjan Šarec imaju poziv da posjete Hrvatsku, ali da smatra kako s time ne treba žuriti dok Hrvatska ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rješenja za granični spor.

"To će na kraju biti odluka predsjednika vlade, no obojica smatramo da s posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna poštivati vladavinu prava", rekao je Cerar u razgovoru za ljubljansko Delo od subote.

Naglasio je da "najprije mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takav posjet imao smisla", ističući kako Ljubljana ima poziv na sastanke i s hrvatskim premijerom i s ministricom vanjskih poslova.

Cerar je rekao da bez obzira na to postoji normalna komunikacija na osobnoj razni prilikom sastanaka u Bruxellesu i na međunarodnim skupovima.

"Normalno komuniciramo, no kad se stvari prenesu na službenu razinu, koja ima simboličko a time i veliko stvarno značenje, onda mislim da Hrvatska mora shvatiti kako je dužna najprije napraviti korak u pravom smjeru", kazao je slovenski ministar i bivši predsjednik vlade, za čijeg je mandata Slovenija Hrvatsku tužila sudu EU-a u Luksemburgu.

Cerar je kazao da se kao premijer trudio da odličnu suradnju na nekim područjima kao što su turizam, ekonomska razmjena i malogranična suradnja ne pokvare lošiji politički odnosi zbog graničnog prijepora, no da je Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja praktički Sloveniji postavila "ultimatum".

"Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo išli s tužbom na sud EU-a u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud  jasno procijeniti da  Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU-a", kazao je Cerar .

"Naš pristup mora biti onakav kakav je bio i do sada: vrlo odlučan ondje gdje Hrvatska krši dogovore ili međunarodno pravo, a dobrosusjedski i prijateljski ondje gdje to ima smisla zbog ljudi i zbog naših zajedničkih interesa", kazao je Cerar, istaknuvši da Slovenija arbitražno rješenje o granici i dalje smatra konačnim i pravno obvezujućim.

Hrvatski sabor je 2015. jednoglasno odlučio o izlasku iz arbitražnog postupka, nakon što su objavljene snimke tajnih telefonskih razgovora dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik i slovenskog suca Jerneja Sekoleca, kojima su dogovarali strategiju utjecaja na arbitražu i suce.

Stajalište Hrvatske od tada je kako je Slovenija na taj način nepovratno kompromitirala arbitražni postupak pa tako i rješenje koje su kasnije donijeli arbitri, te da treba pristupiti pregovorima o rješenju graničnog prijepora kao bilateralnog pitanja.

>> Zašto je Slovenija naprednija od Hrvatske

Komentara 10

PT
penzioner_toni
13:30 02.02.2019.

Važno je da nam Slovenke i dalje dolaze

JO
josip
12:58 02.02.2019.

pa tko te zove....

SA
Shariel Aron
13:35 02.02.2019.

Ne trebate niti dolaziti dok ne shvatite da su vaši pokušaji prijevare i otimačine hrvatskog teritorija propali i dok se ne ispričate na takvom ponašanju.Isto to međunarodno pravo su spominjali i u slučaju Ljubljanske Banke ,dok nisu dobili po njuški.Ne zovu vas uzalud alpski Srbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije