Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOZ HRANE

Miro Bulj: Uvozi se paški sir koji nije vidio ni Pag

Zastupnici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.02.2020.
u 11:40

"Što činite s time što veliki lanci ne plaćaju malim proizvođačima? To se događa u dolini Neretve s mandarinama, a i u drugim dijelovima Hrvatske", upitao je Nikola Grmoja (Most)

Zastupnici su u petak upozorili na uvoz nekvalitetne hrane u Hrvatsku i neplaćanja trgovaca malim proizvođačima tijekom saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2018.

"Što činite s time što veliki lanci ne plaćaju malim proizvođačima? To se događa u dolini Neretve s mandarinama, a i u drugim dijelovima Hrvatske", upitao je Nikola Grmoja (Most) predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladena Cerovca koji je izvijestio o radu Agencije.

Njegov stranački kolega Miro Bulj upozorio je pak na nekvalitetan uvoz hrane koja se prodaje u trgovačkim lancima, dok se domaća proizvodnja smanjuje i uništava.

"Uvozi se paški sir koji nije vidio ni Pag, ni pašku ovcu... uvozi se zamrznuta janjetina iz Novog Zelanda....uvoze se tone rajčice..hladnjače svinjetine", nabrojio je.

Cerovac je odgovorio kako se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne bavi ispitivanjem kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane jer je to zadaća nekih drugih inspekcija.

Cerovac: U 2018. naplaćeno je 3,2 milijuna kazni 

A što se tiče neplaćanja, rekao je da su tijekom 2018. pokrenuta 32 upravna postupka protiv trgovaca i otkupljivača zbog neplaćanja i da je ukupno naplaćeno oko 3,2 milijuna kuna kazni.

Istaknuo je također kako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u 2018. ukupno riješila 688 predmeta iz područja tržišnog natjecanja i nepoštenih trgovačkih praksi.

Peđa Grbin (SDP) je na početku sjednice podsjetio kako Vlada još nije dostavila mišljenje na SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom prekidu trudnoće aplirajući na Predsjedništvo Sabora da osigura da Vlada i matična radna tijela ispune svoju obvezu.

Prošlog tjedan saborska rasprava o SDP-ovom prijedlogu je prekinuta jer Vlada nije dala svoje mišljenje i nije poslala svog predstavnika na sjednicu.

Komentara 4

GR
gragakarlovac
15:05 14.02.2020.

Ma pola toga kaj piše Hrvatsko je uvoz i onda pakirano kod nas...meso iz poljske, smrznuto 2016....

Avatar kozorog
kozorog
12:40 14.02.2020.

buljo, dal su mali proizvođači mandarina (koji uberu pol milijuna kuna godišnje... to je jako malo, aha..) tužili neki trgovački lanac radi dugog roka plaćanja, dal su im prestali isporučivati robu? nisu? pa tko bi trebao njihove bitke biti, država?! budimo realni, oni to nemaju kome prodati, rusima su uvaljivali smeće, izvan klase, pokvareno, nesortirano, a kad je to zaustavljeno, kad treba pronaći novog kupca, pripremiti robu, klasirati, kalibrirati, znači uložiti rad kojeg treba nekome i platiti, oni imaju problem, jer najednom treba radnika platiti, pa bi cijena voća trebala ići gore, al što kad u dućanima uvozna voćka košta 50% manje... nekad davno čobanković, ipak uspješan ministar poljoprivrede, je izjavio da oni koji na račun poticaja i potpora preživljavaju u poljoprivrednoj proizvodnji, da se trebaju odmah prestati time baviti, jr to nije smisao poticanja polj proizvodnje. ne dobivaš ti novac, pomoć, da preživiš, već da se pojačaš i proizvodiš više i jeftinije. a što se tiče pridjeva 'paški', osim kamena ne postoji ništa izvorno paško. paška janjetina se ojanji ispod karpata, u rumunjskoj (nikad nigdje nećete vidjeti veće ovce nego tamo, što jedu, ne znam, al su ko naše manje krave..), paški sir je od mlijeka kojeg 90% muzu daleko od paga, i tako dalje. hrvatski izvorni proizvodi su jako rijetki, i zanemarivi, mi smo kao i ostala europa, posebno istočna, uglavnom ekipa koja prepakirava tuđe i prodaje pod svoje. poljaci vrh prijetvornosti.

CR
creedence1954
15:59 14.02.2020.

Trgovacki lobi je od 90.tih postao izvor propasti hrvatskog gospodarstva. Uvezi jeftino, prodaj skupo, rasprodaj i unisti sve sto proizvodi, pa ce uvoznici zaraditi. Od uvoza svega i svacega do razbojnicke prodaje banaka, Ine, Agrokora, telekoma... Kontrole, inspekcije, carine, sudovi kao da ne postoje, korupcija cvate. A trgovacka mafija sve bogatija, uziva! Zato ova zemlja ne moze naprijed, zato ljudi bjeze iz nje. Nama nuzno treba beskompromisno postenje i domoljublje uz protjerivanje starih jugokomunistickih kadrova u upravi i pravosudju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije