Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokirani

'Predsjednica je pokazala snagu i um velikog političara'

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.03.2018.
u 16:18

Sustav treba pripremiti za stotinjak tisuća novih predmeta na sudovima i angažiranje stečajnih upravitelja, kaže Bošnjaković

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, držim kako je krajnje vrijeme da se rješenju tog problema, koji ima vrlo velike socijalne, demografske, zdravstvene i druge posljedice na brojne naše građane, a u dogledno vrijeme može imati i nezanemarive političke posljedice, s krajnjom ozbiljnošću posveti najveća moguća pozornost”, piše u pismu koje je predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović uputila premijeru Andreju Plenkoviću upozoravajući na konstantno odgađanje rješenja problema 325 tisuća blokiranih građana. Populizam ili ne, odlično je adresiran i ima izvrstan “tajming” – u Velikom tjednu, u kojem je istekao rok koji si je Vladina skupina za “vatrogasne mjere” kojima bi se pomoglo blokiranima zadala za doradu rješenja.

Sporan sastav radne skupine

U pozivanju premijera na red predsjednica ističe da bi njegov prijam predstavnika Udruge Blokirani bitno pridonio rješenju problema. Drugo je pismo predsjednica poslala i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, a u njemu je prijedlog mjera koje su razradili Blokirani. Predsjednica apelira i da se predstavnici udruge ponovno uključe u radnu skupinu za izradu novog Ovršnog zakona, no Miriam Kervatin, predsjednica udruge koja je istupila nezadovoljna smjerom u kojem su se kretali prijedlozi, poručuje da će se vratiti tek kad se iz nje maknu interesne skupine, među ostalima i Fina. K. Grabar–Kitarović reagirala je nakon što je dan prije primila dopis glavnog tajnika Blokiranih Marija Strinavića, u kojem izražava veliko nezadovoljstvo zbog šutnje Ministarstva pravosuđa i konsternaciju najavljenim prijedlogom prisilnog stečaja koji bi po službenoj dužnosti provodila Fina nad ovršenima za dug do 20 tisuća kuna.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković
1/10

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem jasno ćemo zahtijevati da se lihvarenje i kamatarenje osiromašenog naroda zaustave odmah i da se interesne skupine maknu iz radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona jer, ruku na srce, nemaju što tražiti na mjestima političkih odluka – poručuje M. Kervatin. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković otkrio nam je da će sljedeći tjedan u javnost izaći s grubim nacrtom izmjena Zakona o stečaju potrošača koji bi, prema njegovoj procjeni, trebao obuhvatiti 100 tisuća ovršenih, a za toliki broj novih predmeta na sudovima sustav se, kaže, treba pripremiti. Treba angažirati i puno novih stečajnih upravitelja.

‘Nešto smo već učinili’

– Mi se brinemo o problemu blokiranih, prošle smo godine donijeli snažne izmjene Ovršnog zakona nakon kojih se nekretnina više ne može prodati za dug manji od 20 tisuća kuna, ali ni veći ako je posrijedi nerazmjer vrijednosti. Tamo gdje se ovrha jedine nekretnine mora provesti, građani neće na cestu, zbrinuti su 18 mjeseci i nitko ne može biti do kraja ovršen, ipak se preko zaštićenih računa odvija oko 5,3 mlrd. kn prometa godišnje – argumentira ministar da su “nešto ipak već učinili”.

Komentara 27

Avatar ddejam
ddejam
17:24 29.03.2018.

ona je i dalje predmet ismijavanja. Dužnost predsjednika države obnaša tuka koja ne zna procitat poslovnik sabora i vlastite ovlasti i koja histericno urla,.... vrišti i pada u trans, kad god joj netko na to ukaže pažnju...... Žalosno je toto što se zajedno sa njom sramoti i cijeli njezin ured, kao i gradani ove države koji se crvene kad god ova pomocnica sekretarica zine.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
16:51 29.03.2018.

Narode spremite se na još jedan njen mandat, nema druge carica !

VK
vječni krojf
16:42 29.03.2018.

Ma kakva političarska veličina, to su joj sve napisali na cedulju drugi.Ona sama ne može pet pametnih riječi složiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije