Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Holy: Bandić je ostavio grad potpuno u rukama klijentelističkih grupacija

Mirela Holy
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
01.03.2021.
u 14:22

HDZ je daleko najprofesionalniji kad je riječ o komunikacijama. SDP ima teškoća u tom smislu i ne uspijeva na pravi način pogoditi porukama i temama koje interesiraju njegove birače.

Mirela Holy, članica tima SDP-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Joška Klisovića, danas je gostovala na Večernji TV-u. Bilo je riječi o ostavštini preminulog gradonačelnika Milana Bandića, lokalnim izborima te o tome što će se promijeniti u izbornoj kampanji.

– Malo je nezgodno u ovom trenutku komentirati Bandićev kontroverzni životni put i ostavštinu. Rekla bih da ni njegova smrt nije bila neočekivana s obzirom na njegovo zdravstveno stanje. Vidjelo se da više nema toliku energiju prema politici kao nekad. Da je mogao birati, vjerojatno bi izabrao ovakav način za odlazak. Umro je u političkom sedlu s čizmama na nogama, nije pobijeđen na izborima, nije donesena presuda. Ovo je tragedija za obitelj kojoj izražavam sućut – kazala je Holy na početku te dodala:

– Jučer smo mogli čuti dosta komentara o tome kako nastupa neko novo doba. Ne bih se složila s time u potpunosti. Moj je dojam već dulje vrijeme da Bandić nije upravljao gradom već interesne skupine. One će se pokušati sada prilagoditi i tražiti nekog nasljednika. Dakle, ne očekujem izrazito drastične promjene. A za cjelokupnu situaciju ne samo u Zagrebu već i na razini cijele Hrvatske ima mnogo podijeljene odgovornosti.

 

Komentirala je i Bandićevu ostavštinu.

– Bandić je ostavio grad koji je potpuno u rukama klijentelističkih grupacija, koji je zapušten i ima velikih teškoća zbog potresa. Tu je i negativna ostavština vezana za prostorno planiranje jer on i suradnici su omogućili da se u Zagrebu radi na klizištima i to će se morati sanirati. Zagreb nema strategiju razvoja, nema viziju, prije je bio jaki industrijski grad, a na bivšim lokacijama industrijskih postrojenja imamo trgovačke centre i stambene zgrade. Trebat će puno energije da se to ispravi.

Unatoč svemu što ste kazali, Bandić je uživao povjerenje građana jer želio je ići po sedmi mandat.

– Bio je čovjek terena i klasičan populist. U gepeku je imao spremljene Frankove ciglice kave i kada bi vidio da neka baka čisti dvorište, dao bi joj kavu. Ljude su takve stvari impresionirale. Osluškivao je što ljudima treba, a na ljude je to ostavljalo dojam da je poput njih. Na takvim stvarima je dobivao političke bodove.

Pokazalo se da su mnogi građani imuni na afere kad je riječ o povjerenju političarima. S Bandićevim ''žetončićima'' održavala se prošla Plenkovićeva Vlada te nije u konačnici kažnjena na izborima.

– Da, to je razmišljanje ''oni su jedni od nas, svi ljudi su krvavi ispod kože, da sam u takvoj poziciji, vjerojatno bih se slično ponašao...'' Građani na lokalnim izborima u pravilu ne kažnjavaju političare zbog afera, to su pokazala i istraživanja. 

Mnogi se u kampanji služe najavama o rušenju klijentelističke mreže koja upravlja gradom.

– Svaki kandidat ima svoje specifično biračko tijelo. Bitno je obraćate li se onima na koje možete računati ili onima koje možete pridobiti. HDZ je daleko najprofesionalniji kad je riječ o komunikacijama. Nekima se mogu njihove kampanje činiti banalne i poput jeftinih trikova, no jasno je kako oni vrlo dobro poznaju biračko tijelo kojem se obraćaju. SDP ima teškoća u tom smislu i ne uspijeva na pravi način pogoditi s porukama i temama koje interesiraju njegove birače. A kada je pokušao imitirati HDZ u obraćanju biračima, nije se pokazalo uspješnim.

01.03.2021., Zagreb - Clanica SDP-a, Mirela Holy. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Mnogo je kandidata za gradonačelnika Zagreba.

– HDZ je sada u velikom šoku jer su igrali na kartu potpore Bandiću sa svojim kandidatom Davorom Filipovićem. Mislim da ga sada neće mijenjati jer to bi bila velika bruka i time bi potvrdili da im je on bio alibi kandidat. Bandićevo biračko tijelo će se podijeliti na lijeve i desne opcije.

Dio ste tima Joška Klisovića.

– On je pristojan čovjek, reklo bi se da je štreber jer se dosta priprema. Vrijedan je i to su odlike koje cijenim. Surađivala sam s njima i na ranijim izborima, ostavio je dobar dojam jer je odgovoran. Na SDP-u je hoće li ga uspjeti na pravi način predstaviti kao pravog kandidata.

Klisovićev glavni konkurent je Tomislav Tomašević.

– Ako će biti mudrosti kod SDP-a i Možemo!, onda će shvatiti da se treba boriti protiv zajedničkog neprijatelja. Iako se cilja na slično biračko tijelo, trebalo bi se gledati na konačni interes, točnije na javni interes grada Zagreba. Ne očekujem direktne napade između Tomaševića i Klisovića. 

Vi ste zbog izjave o dotepencima doživjeli napade. A Klisović se izrazio na sličan način kazavši kako je vrijeme za gradonačelnika koji nije iz Hercegovine, ali je iz Hercegovačke ulice.

– On je već pojasnio da je to bila šala koja očito svima nije najbolje sjela kao niti moja izjava. No on je prošao mnogo bolje kad je riječ o napadima. Ja sam dobila 'batine'. Činjenica je da nisam upotrijebila mudar termin, no nije mi bilo na kraj pameti da će netko to shvatiti na taj način. Treba biti oprezan u kampanji, spin doktori to su iskoristili – zaključila je Mirela Holy.

Komentara 45

PE
PetiElement
15:14 01.03.2021.

Naravno.. sad će isplivati sve šuše koje su imale priliku, a podbacile.... tipični strvinari koji će se sad pojavljivati i "graditi" nešto na nečijoj smrti.... bljak.... ne volim (i ne cijenim) Taritaš, ali bila je svojom izjavom kulrurna, korektna i pristojna.. i to puno govori o čovjeku.... tako i neki zastupnici u Gradu, koji su inače kontra Milana bili.... puno se toga moglo vidjeti i čuti u ovo kratko vrijeme od smrti gradonačelnika.. i tako su neki pokazali svoje pravo lice... ona Benčić i Bago npr...... strašno

DR
DrugZoka
13:56 01.03.2021.

nema srama

ZG
Zeljko Grabar
14:32 01.03.2021.

Jao si ga socijaldemokraciji u kojoj konsultantica Mirela potpomaze u predizbornoj kampanji. Valjda Zagreb i biraci Zagreba nisu toliko blesavi da glasaju za takve strucnjake, jer bi im se moglo dogoditi da poslije izbora mogu jedino pusiti travu za koju se ista konsultantica zalaze, a jos malo socijaldemokrata grada Zagreba koje drug Pedja nije iznogirao mogli bi zavrsiti kao izlozbeni eksponati u Mestrovicevoj galeriji poslije ove kad se zatvori. Kako dama u crnom i sama kaze dobro je situirana (znaci da je dovoljno napakovala za vrijeme svog politickog djelovanja) sad moze pruzati potporu socijaldemokratima. Ja mislim da se i Racan i mnogi drugi pokojni socijaldemokrati okrecu u grobovima ako vide na sto je spala socijaldemokracija u Hrvata a posebno ona u radnickom Zagrebu. Sad ti isti socijaldemokrati koji su pljuvali po pokojnom gradonacelniku (koji je po radu i dijelu bio veci socijaldemokrat od svih sadasnjih na vlast (boljsevika) zive u nadi da ce im simpatizeri pokojnog Bandica pohrliti na izborna mjesta i dati im svoje glasove. E mislim da se je tu konsultantica malo prevarila jer politika ipak nije "trava" a za djelovati kao konsultantica je potrebno nesto vise od "biti dobro situirana". Sa ovim prilogom je pokazala da joj domet doseze upravo emisiji u kojoj je gostovala i gazdama kuce koja ju je pozvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije