Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo branitelja:

'Mirando Mrsić zlonamjerno dovodi u pitanje mirovine hrvatskih branitelja'

Tomo Medved
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
05.09.2019.
u 20:08

Mirando Mrsić tendenciozno i zlonamjerno u kontekstu rizika za mirovinski sustav dovodi u pitanje i mirovine hrvatskih branitelja koji su mirovine stekli na temelju općih propisa, uplaćujući u mirovinski sustav 30 godina, kažu u Ministarstvu

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je na izjave predsjednika Demokrata Miranda Mrsića nakon što je izjavio kako je 'budućnost građana u rukama Tome Medveda i moneta za kupovanje braniteljskih glasova'.

– Jedna od Mrsićevih neprihvatljivih teza je da građani neće moći živjeti od svoje mirovine zbog izdvajanja za one „povlaštene“ braniteljske. Ovakvim izjavama upravo on potiče podjele i nejednakost jer u njegovim tezama nema istine, što potvrđuje i današnje reagiranje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Gospodin Mrsić nije iznio činjenicu da hrvatski branitelji bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, po općim propisima ili uz dodatak zajamčen Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, imaju prosječnu mirovinu u visini od 2.577 kuna, koja je i niža od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj – stoji u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

– On 14.000 članova obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje članove obitelji u obrani Domovine na izuzetno okrutan način naziva povlaštenima. Pritom Mirando Mrsić propušta naglasiti mirovine po posebnim propisima koje ostvaruju  bivši pripadnici JNA kojih je 5.800, a koji su prije Domovinskog rata 20 i više godina uplaćivali u mirovinski fond JNA u Beogradu i koje je Republika Hrvatska preuzela, omogućila im mirovinu, a da nisu niti kune uplatili u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje – kažu u Ministarstvu.

Ističu kako je netočna Mrsićeva tvrdnja da većina građana ima manje mirovine dok braniteljske rastu.

– Mirando Mrsić tendenciozno i zlonamjerno u kontekstu rizika za mirovinski sustav dovodi u pitanje i mirovine hrvatskih branitelja koji su mirovine stekli na temelju općih propisa, uplaćujući u mirovinski sustav 30 godina. Zapravo ovdje se radi o 37.839 hrvatskih branitelja koji su mirovinu ostvarili na temelju općih propisa i koji su u ovoj kategoriji vidljivi iz razloga što im je priznat radni staž u vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu. Njihova prosječna mirovina manja je od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj i iznosi 2.587 kn – zaključuju u Ministarstvu Tome Medveda.

VIDEO Što su to nacionalne mirovine?

Komentara 62

DU
Deleted user
20:46 05.09.2019.

Naravno da ima puno nezasluženih mirovina. Pa neki dan ste mogli čitati o onom lažnjaku, bandićevom šogoru i njegovom jaranu a tko zna koliko je još takvih 😒

IL
ilija26
21:05 05.09.2019.

Jeli mali mujo bio u ratu, i zasto njega zanimaju Hrvatski branitelji

FI
fiberglas
23:31 05.09.2019.

Revizija braniteljskih statusa je daleko od realizacije jednako kao i revizija abolicije i lustracija. A za zdravlje ovog nesretnog drustva potrebni su i jedno i drugo, a bormes i trece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije