Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRANDO MRSIĆ

'Smanjio bih prirez u Zagrebu na 14% i snizio cijene parkinge, vode i komunalnih usluga'

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
16.03.2021.
u 09:30

Novi Zagreb zaslužuje bolnicu i to je nešto što ću u svom mandatu ostvariti, poručio je

Danas od 11 sati u studiju Večernjeg lista gostuje bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predsjednik stranke Demokrati i kandidat za gradonačelnika Zagreba. Govori o svojoj kandidaturi, zašto se odlučio kandidirati, svom programu te o problemima oko cijepljenja. Emisiju vodi Petra Maretić Žonja. 

– Zagreb treba osobu koja će promijeniti paradigmu vladanja. Građani će odlučiti hoće li imati gradonačelnika koji će rješavati stvari ili će imati gradonačelnika koji je nesiguran, plagijatora – rekao je Mrsić.

S obzirom na mnogo kandidata od centra na lijevo, tvrdi kako je od početka govorio kako je potrebno ujedinjenje.

– Dogodilo se ono što se uvijek događa, da nema dogovora i da svi misle da mogu sve. Sada imamo kandidata koliko imamo, ali ja i dalje stojim na tome da se probamo ujediniti s ciljem da ne razmrvimo lijevo biračko tijelo – navodi.

– Jasno je da će građani birati osobu, a ne stranku i jasno tražiti osobu koja će nuditi sigurna rješenja – rekao je dodajući kako računa na glasove građana koji žele osobu s iskustvom i znanjem.

Kao ključne projekte koje bi htio ostvariti naveo je tri stupa bazirana na obnovi grada od potresa, obnovi Imunološkog zavoda i obnovi sustava vrijednosti i duga grada prožetog nepotizmom i korupcijom. Dodao je kako bi smanjio prirez na 14 posto te uveo 10 posto manju cijenu parkinga, vode i komunalnih usluga.

– U mojem programu jasno je da želim da novac Zagrepčana ostane Zagrepčanima, tvrdi.

– Bio sam ministar i znam što u proračunu ima i kako se proračun radi, gdje ima skrivenih sredstava – rekao je i objasnio:

– Pojedine stavke nikada se ne realiziraju, a stavljate ih i svake godine ponavljate. Dakle, to su sredstva koja čuvate za neke druge eventualne projekte koji su vama važni. To je radio Milan Bandić, to se vidjelo. I uštede na broju zaposlenih, u ovom trenutku je oko 30 posto viška zaposlenih u Gradskoj upravi – navodi te dodaje kako će jedini kriterij biti sposobnost i da će ostati oni koji znaju posao.

Što se tiče revizije loših ugovora koje je Grad Zagreb sklapao, tvrdi kako će ih pročistiti.

– Prva godina mog mandata bit će "clean start". Vrlo jasno ćemo pročistiti sve ugovore i sve što je potpisano i izaći s time u javnost. Postoje jasni načini kako se to može razriješiti da Zagreb nema dodatne troškove – pojasnio je te se nadovezao i na zaposlene u Gradskoj upravi te moguća otpuštanja. 

– Bio sam ministar rada i znam Zakon o radu. Kriteriji koji će biti za ostanak i odlazak su sposobnost i rad. Također mislim uvesti varijabilni i fiksni dio plaće kako bi stimulirali ljude da rade bolje. Treba stimulirati gradsku upravu da radi efikasnije – smatra Mrsić. 

Mnogi kandidati najavljuju smanjenje broja pročelnika, a Mrsić tvrdi kako uprava treba biti efikasnija. 

– Iza mene ne stoji vojska stranačkih poslušnika koji čekaju uhljebljenje. Smatram kako broj pročelnika treba biti 10 – tvrdi. 

Vezano uz kandidata kojeg smatra najvećim suparnikom, tvrdi kako nikoga ne može izdvojiti.

– Ja sam dugo u politici. Dovoljno sam iskusan da vidim kamo stvari idu. Zato sam i htio da se ujedinimo, ali to se nije dogodilo. Građani će sami odlučiti–  smatra.

Komentirao je i ulazak Miroslava Škore u utrku. 

– On je profesionalni kandidat, kandidira se za sve. Ove izbore neće dobiti i on plijeni pažnju, ali nema iskustva, niti političkog, niti upravljačkog – rekao je Mrsić. 

– Novi Zagreb zaslužuje bolnicu i to je nešto što ću u svom mandatu ostvariti. Što se tiče gospodina Filipovića, alibi kandidat, smiješan je. Plenković pokušava od njega napraviti lumena. Lupa gluposti, ne razumije neke stvari, ne možete sagraditi bolnicu cjepiva. Može se revitalizirati Imunološki zavod, to je dio mog programa – rekao je. 

Problemi s cijepljenjem

Istaknuo je koga smatra odgovornim za probleme s cijepljenjem s kojima se Hrvatska suočava. 

Andreja Plenkovića, vrlo jasno. Dao se zavesti od Europe i Europske unije i nije gledao svoje građane i probleme sa cjepivom. Sada je propustio šansu da uvezemo kinesko ili rusko cjepivo jer ne cijepimo dovoljno – tvrdi te navodi kako smatra da se trebalo uvesti cjepivo. 

– Imamo pravo na interventni uvoz. Situacija nije dobra. Imamo porast, pandemija divlja i negdje će oko Uskrsa biti "peak" – dodaje. 

Ključne riječi

Komentara 11

ZB
Zoki-Bijela
11:38 16.03.2021.

Dajdza Meho je ponosan na njega

EH
enigmus-hr
11:58 16.03.2021.

Ja bih sve maknuo. Prirez, voda, struja, grijanje, sve za raju. Evo izaberite mene sve će biti besplatno.

VA
varto
11:37 16.03.2021.

jašta muhamede,svašta bi to ali tko će to platit?a tko će platit novo uhljebljivanje?koje su ovo bedastoće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije