Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SUDI SE SLOBODI GOVORA'

MIP nije skinuo imunitet Pernaru koji je cijelu sjednicu snimao i nastavio s uvredama

Ivan Pernar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
17.11.2016.
u 14:46

Pernar je kazao kako se sad prividno sudi njemu, a zapravo se sudi slobodi govora te pravu pojedinca da iskaže svoje mišljenje

Mandatno-imunitetno povjerenstvo očekivano nije skinulo imunitet zastupniku Ivanu Pernaru na zahtjev odvjetnika Marijana Hanžekovića zbog uvrede, jer je dosadašnja praksa bila takva da se imunitet ne skida zbog privatnih tužbi. Protiv toga glasovao je jedino HDZ-ov Tomislav Klarić koji je naglasio kako, unatoč slobodi govora koju svaki zastupnik mora imati, zastupnici moraju biti svjesni težine svoje riječi. Pernar, koji je član MIP-a, cijelu je sjednicu snimao mobitelom i uživo prenosio na svom Facebooku, što je prvi put da jedan zastupnik tako nešto radi, ali i ponovno iskoristio priliku kako bi ponovno uvrijedio Hanžekovića zamolivši ostale članove odbora da ga zaštite od tog, kako je ponovio, "monstruma".

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Žarko Tušek podsjetio je da je praksa da se imunitet skida jedino na zahtjev DORH-a ili suda, nikad zbog privatnih tužbi. Ipak, naglasio je kako zastupnici često zlorabe svoje pravo na slobodu govora da bi nekoga napadali.

– Postavlja se pitanje dokud seže sloboda govora, trebaju li postojati granice dobrog ukusa u nastupima? Smatram da podizanje razine javnog nastupa treba biti temeljeni zadatak Sabora i zastupnika, kao i da to treba ugraditi u Etički kodeks, a dotad pozivam sve zastupnike da uravnoteže svoje javne nastupe – kazao je Tušek te dodao kako je hrvatski jezik dovoljno bogat da zastupnici mogu birati riječi kojima o nekome ili nečemu govore.

Pernar je kazao kako se sad prividno sudi njemu, a zapravo se sudi slobodi govora te pravu pojedinca da iskaže svoje mišljenje. Tvrdi da Hanžeković preko medija koje posjeduje "reketari" sve koji su protiv njega.

– Hanžeković je nagovijestio rat protiv demokracije, želi nametnuti svoju volju ucjenom i prijetnjom, ali i utjecati na to kako će se zastupnici odnositi prema pojedinim zakonskim prijedlozima – poručio je Pernar.

Tušek je dodao kako Hanžeković, jednako kao i bilo koja druga osoba, ima pravo tužiti nekoga tko ga vrijeđa, pogotovo kada koristi termine kao što je Pernar koristio za njega u jednom intervjuu te pozvao Pernara da se suzdrži od govora mržnje i teških riječi.

Sa šest glasova za i jednim protiv odbor je uskratio odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Pernara.  

>> Pernar izvrijeđao Hanžekovića jer ga tuži zbog klevete

Komentara 29

ST
Startrack
15:06 17.11.2016.

A pernar vrjedja sve i svakoga ko nije musliman, Istok itd. Otisao u Sarajevo i mlati o centralnoj banci u Sarajevu a nijednu o islamskom terorizmu. Nesto kao South Park u USA. I oni kao rebeli a nikad rjec nisu rekli o islamu.

UN
una1
15:12 17.11.2016.

Treba li išta dodati ovome, za Pernara nema zakona, nema pravila i on radi to što radi. Do kada ???

Avatar gecdra
gecdra
15:57 17.11.2016.

Pernar je svemoguči politički čarobnjak, uspio je mene metnut na Hanžekovičevu stranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije