Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za veterane

Demo otkazao sjednicu: 'Tražio sam sastanak s premijerom da nam još danas da ime ministra'

Miodrag Demo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
14.03.2016.
u 13:00

Na početku sjednice rekao je kako bi bilo neodgovorno od Odbora da budućeg ministra dovede pred gotov čin prihvaćanjem ili neprihvaćanjem proračuna

Predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo protestno je otkazao sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu proračuna za 2016. godinu jer Hrvatska već više od mjesec dana nema ministra branitelja. Na početku sjednice rekao je kako bi bilo neodgovorno od Odbora da budućeg ministra dovedu pred gotov čin prihvaćanjem ili neprihvaćanjem proračuna.

– Zato sam za danas tražio sastanak s premijerom da nam još danas da ime budućeg ministra i zato želim da glasujemo da sjednica bude prekinuta – kazao je Demo na početku sjednice te se ispričao ministru financija Zdravku Mariću i zamjenici ministra branitelja Vesni Nađ što su uzalud dolazili na sjednicu.

SDP-ov Nenad Stazić upozorio je Demu da članovi odbora ne mogu glasovati o nečemu što nisu raspravili te zatražio od njega ili da otvori raspravu ili da otkaže sjednicu.

Otkazujem sjednicu – odgovorio je Demo.

Javio se i SDP-ov Željko Jovanović koji je vladajuću većinu prozvao za neshvatljivo i neodgovorno ponašanje.

– Zaklinjali ste se na branitelje, zamjenica Nađ drži cijelu kuću, a vi ne možete izabrati ministra. Proračun kreše sredstva za branitelje, za socijalu, za učenike... Radite cirkus, ovo je sramotno i sad radite predstavu za javnost, što ovo niste riješili prije odbora – kritizirao je Jovanović, nakon čega su svi zastupnici napustili sjednicu.

Nakon sjednice Odbora za ratne veterane, HDZ-ov član Josip Đakić kazao je da ne zna tko će biti novi kandidat njegove stranke za ministra branitelja, nakon što se glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić zahvalio na svojoj kandidaturi.

– Apsolutno se ne mogu u to upuštati niti mogu predviđati, nemam čarobnu kuglu. S obzirom na to da ja smatram da je to mjesto Domoljubne koalicije i HDZ-a, mislim da stranka mora pod hitno predložiti novog kandidata i da bude danas izabran – smatra Đakić. S obzirom na to da se Brkić u svom statusu u kojem kaže da više ne želi biti kandidat za ministra zahvalio svima osim čelniku Mosta Boži Petrovu, što su kasnije HDZ-ovci komentirali kao glavni razlog njegove odluke da više ne bude kandidat, novinare je zanimalo smatra li i on da je Most najveći problem što Brkić nije ministar.

– Ja ne znam tko je najveći problem, ja sam samo mogao iščitati od gospodina Milijana Brkića da se zahvalio na kandidaturi svima onima kojima su ga podupirali, da se nije našlo zajedništvo u koaliciji, vjerojatno je netko osporavao njegovo imenovanje. Zbog toga neimenovanja danas imamo to što imamo na ovom odboru, vjerujem da će sada netko početi razmišljati i drukčije i brže odlučivati kako bismo mogli doći do ministra branitelja i kako bi mogli raspraviti o proračunu koji je već sutra na dnevnom redu – komentira Đakić.

Mostov Miro Bulj, također član Odbora, nakon sjednice je rekao da vjeruje da su svi kandidati za ministre kvalitetne osobe.

– Pozivam Tihomira Oreškovića i Vladu da imenuju ministra branitelja. Što se tiče nedavanja ili davanja potpore, to je stvar Domoljubne koalicije i premijera Oreškovića. Imali smo osam ili devet kandidata i o tome treba odlučiti premijer Orešković i nemojmo podcjenjivati čovjeka, on treba odlučiti tko će biti ministar – komentira Bulj te dodao kako Most ne komentira kandidate za ministra jer je to njihovo načelo. Nije želio odgovoriti na prozivke HDZ-ovaca da je Most krivac što Brkić nije izabran za ministra, rekao je samo neka to dodatno obrazlože.

– A s obzirom ono što sam čuo od SDP-a i gospodina Jovanovića da se smanjuje proračun socijalnim kategorijama – naravno da će se gledati da se ne smanji, postoji mogućnost amandmana, a uzrok smanjivanja je vođenje države SDP-ove vlade i prethodne HDZ-ove. SDP-ova se Vlada zadužila 100 milijardi kuna u prethodnom razdoblju. Gdje je taj novac i gdje su gospodarski rezultati koji će to opravdati? Ne valja se igrati s braniteljskom populacijom, ona je osjetljiva i ona mora dobiti ministra – kazao je Bulj.

Ministar financija Zdravko Marić koji je uzalud došao na sjednicu odbora nije želio ništa komentirati.

– Ja sam došao na sjednicu Odbora za ratne veterane, između ostalog da prodiskutiramo, prokomentiramo i vodimo raspravu o proračunu ministarstva branitelja. Sjednica je prekinuta, ako bude sazvana naknadno, ja sam tu i vrlo rado ću se odazvati – kazao je Marić. Osvrnuo se i na brojne kritike na proračun i mogućnost da ne dobije potporu u Saboru.

– I neki dan, kad sam komentirao ocjenu kreditne agencije Moody's, rekao sam da očekujem da će proračun biti izglasan, a s obzirom na to da je ovo prvi proračun nove Vlade, sigurno je da očekujem u određenim segmentima i dinamici na neki način malo povišenih tonova. Ali mislim da ćemo u konačnici imati proračun – optimističan je ministar te dodao kako bi se danas tijekom dana trebalo znati i gdje će pronaći 94 milijuna kuna koja su isprva uzeta od budžeta za subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza, ali od čega se nakon niza kritika ipak odustalo. 

>> Milijan Brkić odustao zbog Mosta, novi kandidat HDZ-a demograf Šterc

Komentara 49

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:38 14.03.2016.

Polako Demo, ima premijer važnijih poslova...

DU
Deleted user
12:45 14.03.2016.

Premijerov izraz poštovanja Hrvatskim braniteljima je sama činjenica da nikako da uzme vremena da imenuje njihovog ministra. Pa šta taj čovjek uopće radi?

JP
jpavicic
12:50 14.03.2016.

Treba biti strpljiv, jer je psihijatrijska obrada i terapija dugotrajna i ne trpi nikakva požurivanja niti pritiske, bez obzira kakve poslijedice trpili skrbnici obrađivanih objekata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije