Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
„Prijatelji kohezije“

Ministrica Žalac o novom financijskom razdoblju Europske unije, istkanula i važnost kohezije

Gabrijela Žalac
Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2018.
u 09:08

Konferencija je bila prilika i za susret s povjerenikom Europske komisije za proračun i ljudske resurse Güntherom Oettingerom te mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Lászlóm Palkovicsem s kojima je ministrica Žalac razmijenila mišljenja glede novog financijskog razdoblja.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, danas je u Budimpešti sudjelovala na konferenciji „Prijatelji kohezije“ na kojoj se raspravljalo o ključnim pitanjima vezanim uz kohezijsku politiku i prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira Europske komisije za razdoblje nakon 2020.

Ministrica Žalac u svom je izlaganju iznijela stajalište Republike Hrvatske o inovativnim rješenjima i dobrim praksama koje doprinose provedbi projekata financiranih EU sredstvima, a također je podsjetila na iznimnu važnost očuvanja kohezijske politike u kontekstu smanjivanja razvojnih nejednakosti regija EU-a te što manjeg smanjenja ukupnog proračuna za kohezijsku politiku kao i na važnost kohezijske politike za građane Hrvatske, za javna ulaganja, za fiskalnu stabilnost te u konačnici stvaranje gospodarskog rasta i osiguranje novih radnih mjesta.

Konferencija je bila prilika i za susret s povjerenikom Europske komisije za proračun i ljudske resurse Güntherom Oettingerom te mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Lászlóm Palkovicsem s kojima je ministrica Žalac razmijenila mišljenja glede novog financijskog razdoblja.

Podsjetimo, Europska komisija objavila je prijedlog zakonodavnog paketa za Kohezijsku politiku za razdoblje nakon 2020. godine. Sukladno najavama, BDP po glavi stanovnika ostao je glavni kriterij za dodjelu sredstava Kohezijske politike te je Republici Hrvatskoj za razdoblje 2021.-2027. dodijeljeno 9.89 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 8,6% izraženo u tekućim cijenama u odnosu na trenutno financijsko razdoblje 2014.-2020. Kada gledamo u stalnim cijenama, Republika Hrvatska bi u idućem proračunskom razdoblju EU 2021. – 2027. ipak ostvarila smanjenje alokacije u iznosu oko 5,6%. Početno najavljeni veliki rezovi za Kohezijsku politiku ipak se nisu u velikoj mjeri odrazili na alokaciju sredstava za Hrvatsku.

Iduća konferencija „Prijatelji kohezije“ održat će se sljedeće godine u Hrvatskoj, na temu integriranih teritorijalnih ulaganja.

Komentara 3

FT
feel_the_coruption
11:59 18.09.2018.

Ova ide okolo i ždere na račun proračuna. To joj je bio životni cilj. Besplatno pojest. Za sada je na 150 kg, ali napreduje. I organizira natječaje : najbržim prstom do EU novaca. Taj stručni dio joj baš i ne ide, ali koga to zanima kada se besplatno ždere...

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
09:46 18.09.2018.

A kad smo vec i Budimpešti necemo propustiti priliku omastiti se madjarskim špekom...

DS
ds
15:36 18.09.2018.

Ova Debela zestoka je konkurencija Mis Gici u takmicenju tko je teza i ruzija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije