Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE

Ministrica napokon uvažila primjedbe - nastavnike će više pripremati edukacijama uživo

Blaženka Divjak
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
18.11.2018.
u 22:32

25.390 sudionika sudjelovalo je u radionicama

Rob Lewis, britanski savjetnik na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i Maleziji s dvadesetogodišnjim iskustvom u podučavanju i pisanju pomoću interneta, Rebecca Kitche, britanska trenerica temeljnih vještina, kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, Mark Priestley, irski profesor sa sveučilišta u Stirlingu, Sonja Sentočnik, Slovenka s dugogodišnjim iskustvom u izradi i implementaciji nacionalnog kurikula samo su neki od ukupno 12 međunarodnih stručnjaka koji s Ministarstvom obrazovanja rade na “Školi za život”.


Točnije, pomažu u pripremi materijala za nastavnike za edukacije uživo i online koje bi, po svim najavama, trebale od sljedeće školske godine zaživjeti u svim školama ostvarujući tako zacrtane namjere ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.
I dok su za eksperimentalnu fazu ministricu svi relevantni stručnjaci upozoravali da je priprema nastavnika za novi oblik podučavanja počela prekasno, Blaženka Divjak sada odgovara da je te kritike uvažila i nastavila kontinuirano s edukacijama svih nastavnika, ovaj put stavljajući naglasak na edukacije uživo, prije nego na one u online okruženju.
Štoviše, kažu u Ministarstvu obrazovanja, u četiri tjedna, od listopada do studenoga ove godine, provedeno je 1266 radionica u kojima je sudjelovalo 25.390 sudionika, a održani su i savjetnički posjeti i regionalni skupovi. Sve kako bi se što prije implementirala “Škola za život” u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a ministrica napokon mogla reći da je baš ona implementirala promjene u najvažnijem sektoru.
Štoviše, siječanj iduće godine, po najavama ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, krucijalan je za sve kurikule, time i za pripremu udžbenika. Divjak i sama priznaje da su joj se pojedini ravnatelji požalili da su u povodu novih promjena doslovce prestravljeni.
Promaši li siječanj, ministrica već sad može računati na značajno kašnjenje sveg potrebnog materijala i opreme u rujnu iduće godine, baš kao što je to bio slučaj i s početkom godine u školama koje su bile u eksperimentalnoj fazi reforme.
Zato sada, ističu u Ministarstvu, veliku važnost pridaju povjerenstvu za praćenje i evaluaciju eksperimentalnog programa koje čini deset članova, a čije bi primjedbe trebale biti temelj za frontalno uvođenje promjena u škole.
– Kontinuirana poboljšanja usmjerena su prema edukaciji učitelja koja nije završena s prvim danom aktualne školske godine nego će trajati i tijekom nje. Poboljšavat će se metode rada i vrednovanja podrškom učiteljima; poboljšavat će se i škole, oprema i radni materijali. Povjerenstvo ima zadatak pratiti provedbu eksperimentalnog programa, koordinirati škole, kvalitetno ih savjetovati i kontinuirano primjenjivati uočeno u poboljšavanju eksperimentalnog programa – rekli su u Ministarstvu obrazovanja.•

Komentara 4

MA
Matrix5
23:44 18.11.2018.

Ovo je eksperiment u kojem prof imaju pun k...administrativnih poslova od reforme nit r

GV
golub Vaso
22:45 18.11.2018.

sve za 5.5 tisuća kuna VSS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije