Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJETILA SISAČKU NARODNU KNJIŽNICU

Ministrica kulture o obnovi kulturnih dobara: 'Ovo je prijelazno rješenje, važno je da djeluje'

Ministrica kulture obišla novi prostor Dječjeg odjela sisačke knjižnice
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/7
15.03.2021.
u 15:45

Najam za rad u novom prostoru iduće dvije godine će financirati Ministarstvo kulture i medija

Završili smo popis šteta, na kulturnim dobrima je ona u devet županija, a ovih dana završavamo i prijavu šteta za Europski fond solidarnosti. Započeli smo s hitnim mjerama zaštite kulturne baštine na području Banovine i Siska, a nakon toga krećemo sa izradom projektne dokumentacije za obnovu. Što se tiče kulturne baštine, Ministarstvo kulture i medija tu preuzima ulogu onoga tko će ponijeti najveći teret jer smo svjesni  da će lokalna samouprava, zajedno sa stožerom, morati najviše energije uložiti u zbrinjavanje ljudi – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek prilikom posjete Dječjem odjela sisačke Narodne knjižnice i čitaonice koji od danas radi u novom prostoru, u sisačkoj Ulici Ante Starčevića na kućnom broju 20, nakon što je stari prostor te knjižnice teško stradao u potresu 29. prosinca.

Najam za rad u novom prostoru iduće dvije godine će financirati Ministarstvo kulture i medija.

- Ministarstvo je preuzelo financiranje kroz iduće dvije godine u kojem vremenu se nadamo da će biti snage da se uredi zgrada za trajni smještaj knjižnice. No, posebna zahvala ide djelatnicima i djelatnicama knjižnice i svih kulturnih ustanova jer u zadnja tri mjeseca, u trenucima kad su se rješavala brojna egzistencijalna pitanja, mi smo svakodnevno u tišini s njima zbrinjavali i baštinu, ali i knjige i druge predmete i građu koja se nalazila u kulturnim ustanovama – rekla je ministrica najavivši kako Hrvatski restauratorski zavod uskoro započinje radove na hitnim sanacijama Holandske kuće i kuće Muller u Sisku te sisačkom Starom gradu, nakon čega će se izraditi projektna dokumentacija za potpunu obnovu.


 
- I privatni vlasnici u zaštićenim objektima će zatražiti obnovu, a mi ćemo za pojedinačna kulturna dobra osigurati dokumentaciju. Za zgrade javne namjene u kulturnim dobrima obnovu će preuzeti naše ministarstvo – dodala je ministrica Obuljen Koržinek.

Dječji odjel sisačke knjižnice do potresa je djelovao u prostoru u državnom vlasništvu, no ove godine trebali bi početi radovi na objektu za koji je i prije potresa planirano da bude mjesto gdje će se preseliti i Dječji odjel i Odjel za odrasle sisačke knjižnice.

„Osim domova i obiteljskih kuća, važan dio života jednog grada čine i predškolske ustanove, obrazovne ustanove i knjižnice, stoga nam je bilo izuzetno važno što prije u sigurnom prostoru uspostaviti dječji odjel knjižnice koji je do potresa bio smješten u nekretnini RH koja je sada teško oštećena. Ovo je prijelazno rješenje, važno je da djeluje, i zahvaljujem se ministrici kulture koja je omogućila da uđemo u ovaj prostor obzirom da ministarstvo  subvencionira najam, što nama olakšava da se kao Grad, u ovom trenutku, fokusiramo na neke druge troškove kojih je sada puno više u ublažavanju svih posljedica potresa u Sisku.“ – rekla je gradonačelnica dodavši kako očekuju da će iduće godine moći pozvati ministricu na otvorenje novog prostora knjižnice.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije