Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Divjak: Ako 11. svibnja ne budemo imali uvjete, prva ću tražiti da odgodimo nastavu u školama

Foto: Večernji TV
1/3
24.04.2020.
u 11:52

Neke od tema o kojima su razgovarale jest obrazovanje u vrijeme pandemije, povratak učenika od 1. do 4. razreda u škole u trećoj fazi popuštanja mjera i državna matura.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u TV studiju Večernjeg lista gdje je odgovarala na pitanja naše novinarke. Neke od tema o kojima su razgovarale jest obrazovanje u vrijeme pandemije, povratak učenika od 1. do 4. razreda u škole u trećoj fazi popuštanja mjera i državna matura. 

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

– Vlada je jučer donijela zaključak. Prethodno je održana konzultacija sa stručnjacima i epidemiolozima. Tijekom sljedeća dva-tri dana slijede upute koje ćemo dobiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od epidemiologa o tome što trebamo osigurati da bismo djeci u školama i djeci u vrtićima pružili odgovarajuće uvjete. Nakon toga sa školama i osnivačima te uvjete treba osigurati. Ako ove dvije faze prođu kako trebaju, reći ćemo roditeljima da pošalju djecu u školu.

Upitana o uvjetima u kojima će biti učenici, ministrica je kazala: – Moramo dobiti detaljne upute od epidemiologa, u njih imamo povjerenje. Dobit ćemo konkretne upute vezane za broj učenika u školama. Naime, u prosječnom je razredu 13,5 učenika. U Zagrebu i velikim gradovima razredi su veliki, ali prosječan razred u Hrvatskoj ima 13,5 učenika

– Osigurat ćemo sve da imamo te uvjete. No za dva tjedna promijenit će se i način života. Nije nam cilj sada pitati roditelje, oni moraju imati povjerenja da će do tada sve biti riješeno. 

Upitana o anketama koje su dobili roditelji iz zagrebačkih škola, kazala je: – Ministarstvo nije slalo nikakve ankete. Ne možemo roditeljima dati punu informaciju niti ima smisla sada ih anketirati. Moramo prvo vidjeti kakvi će biti uvjeti. 

Kako je rekla, postoje subjektivni i objektivni razlozi zašto roditelji ne bi pustili djecu u školu. Objektivan je razlog, prema njezinu mišljenju, kada dijete ima brata ili sestru koji imaju respiratori problemi, a subjektivni je strah zbog pandemije. No ministrica očekuje da će svakim danom broj djece koja ne idu u školu biti sve manji. 

– Ja sam prva koja će reći ako nećemo imati uvjete 11. svibnja da to odgodimo za 18. svibnja ili za neki drugi dan – istaknula je Divjak. 

Na pitanje što će biti sa zagrebačkim učenicima kojima su škole oštećene, ministrica je kazala da postoji još škola koje nisu popunjene, a tu si i srednje škole u kojima neće biti učenika, te da je to nešto što će riješiti osnivač škola. Isto tako, riječ je o samo nekoliko škola koje su u takvoj situaciji. 

– Pojedini rektori ne žele surađivati s Ministarstvom bez obzira na to tko je ministar. Samostalnost znači odgovornost – navela je Divjak i kazala je kako su tražili očitovanje od rektora fakulteta u vezi s obveznim predmetima oko upisa na fakultet.

Najavila je kako će se pričekati dan-dva za mišljenje i da će se u tom slučaju ići na donošenje odluke. 

Na pitanje što je s plaćama učitelja, ministrica je kazala: – Jučer su na sastanku sa sindikatima bili su ministri Aladrović i Marić. To je pitanje za njih.

Intervju je moguće pogledati na Facebook stranici Večernjeg lista i na samom portalu. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:04 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar DorothyAL84
DorothyAL84
09:50 10.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Avatar ElizabethVV99
ElizabethVV99
06:58 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije