Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavila video

Ministrica Divjak zadovoljna razgovorom s glavnom direktoricom CERN-a

Foto: screenshot/Facebook
1/3
24.10.2017.
u 15:09

Ovo neće biti samo znanstveni iskorak za Hrvatsku, već i veliki iskorak za naše gospodarstvo, rekla je Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo danas nakon razgovora s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti u sklopu pregovora o pridruženom članstvu Hrvatske tom najuglednijem i najvećem istraživačkom laboratoriju koji okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta te kazala da bi članstvo bilo velik znanstveni i gospodarski iskorak za Hrvatsku.

"Zadovoljna sam dosadašnjim pregovorima i očekujem veliki iskorak za Hrvatsku. Ulaskom u CERN, Hrvatska bi otvorila vrata high-tech gospodarstvu za koji postoji veliki interes kod domaćih tvrtki. Ovo neće biti samo znanstveni iskorak za Hrvatsku, već i veliki iskorak za naše gospodarstvo", rekla je kratko za Hinu ministrica Divjak nakon sastanka u Ženevi s glavnom direktoricom CERN-a Gianotti i ostalim predstavnicima istraživačkog centra.

U Ženevi je i državni tajnik Tome Antičić koji ističe da je prva faza pregovora prošla dosta dobro. "Prva faza pregovora je prošla dosta dobro. U drugoj fazi pregovora očekuje nas dolazak delegacije CERN-a u Zagreb početkom sljedeće godine kako bi finalizirali detalje sporazuma. U ovom trenutku Hrvatska, pored brojnih znanstvenih suradnji, već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i u mogućnosti su surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju“, kazao je Antičić Hini.

Pregovorima u CERN-u nazočila je i veleposlanica Vesna Batistić Kos iz Stalne misije RH pri Uredu UN-a u Ženevi.

Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil European pour la Recherche Nucleaire – CERN), a njime upravlja 20 zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Republika Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo). CERN ima službene odnose s još 38 zemalja, među kojima je i Republika Hrvatska, kao nečlanica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije