Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOCIJALNA SKRB

Ministrica Juretić za smještaj djece u udomiteljskim obiteljima da ih bude manje u domovima

Bernardica Juretić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
04.07.2016.
u 13:02

"Potreba transformacije domova i razvijanje novih usluga u zajednici ono je čemu težimo ubuduće kako bismo racionalizirali troškove i razvili nove, djelotvornije usluge u zajednici"

S ciljem da se u razgovoru s djelatnicima na terenu uvjeri u  funkcionalnost ustanova i mogućnost njihove transformacije i prilagodbe za pružanje novih usluga u zajednici, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić danas je obišla ustanove socijalne skrbi u Krapinsko-zagorskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva.

Nastavak je to ranijih aktivnosti s obzirom na to da je prošlog tjedna obišla domove i ustanove u Novom Vinodolskom, Selcu, Cresu, Malom Lošinju i Rijeci.

"Potreba transformacije domova i razvijanje novih usluga u zajednici ono je čemu težimo ubuduće kako bismo racionalizirali troškove i razvili nove, djelotvornije usluge u zajednici", rekla je ministrica Juretić djelatnicima domova i centara socijalne skrbi na kvarnerskom području.

U razgovorima su, navodi se u priopćenju, iznijeta i viđenja o drukčijoj iskoristivosti objekata koji su u državnom vlasništvu. Ima objekata koji su nefunkcionalni i skupi i njihovom bi se komercijalizacijom mogla namaknuti sredstva za kupnju boljeg, odgovarajućeg prostora. Ministrica smatra kako bi se neke ustanove mogle spojiti, a neke transformirati u centre za pružanje usluga, što bi pridonijelo proširenju postojećih i razvijanju novih.

Posebice se založila za smještaj djece u udomiteljskim obiteljima kako bi ih što manje bilo u domskom smještaju. Time bi se, smatra ministrica, postigla veća iskoristivost i funkcionalnost.

Važno je, poručila je, da se u svim područjima Hrvatske osvijesti takav oblik pomoći u lokalnoj zajednici, što bi u konačnici bio manji trošak za državu, a djeci ili starijima osiguran život u obiteljskom ozračju uz stručnu podršku i potporu lokalne sredine.

Kao primjer dobre prakse smatra stambenu zajednicu u Mrkopolju u kojoj su smješteni korisnici s psihičkim poteškoćama i koji su uz pomoć stručnjaka osposobljeni za samostalan život izvan institucije, u čemu im je veliku podršku pružila i lokalna zajednica.

"Težnja nam je da ovakav život u zajednici omogućimo svima koji se mogu izmjestiti iz institucija", poručila je ministrica Juretić.

Komentara 7

OB
ObrenM
15:35 04.07.2016.

Pred nekima ljudima u ovom svijetu je i bila "casna" , ali pred onim koji sve zna nikada nije imala niti slovo od casnog zanimanja.Za svoje crkvene sluzbe koja je trebala biti protkana bozjom rijeci glavna vodilja joj je bila svakodnevna modna pista, dobri auti i provodi.Nakon izlaska iz crkve udala se za tajkuna dvadesetak godina starijeg koji je sa jednom i po nogom u grobu.Bitno je da joj muz sto prije ode pa da ona moze krcmiti sa mladicima ovozemaljska dobra.Sto je napravila u ministarstvu najpotrebitijima ne treba niti govoriti.

Avatar fijolica
fijolica
13:27 04.07.2016.

U ovome ima moju punu podršku!

RI
rikavac
13:56 04.07.2016.

jel ovo ona Casna ? I ona od casne posta necasna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije