Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Odbora za veterane

Ministri rekli što misle o tome da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan

Tomo Medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
07.11.2019.
u 09:18

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman također je rekao da Vlada nije razmišljala o ukidanju praznika 22. lipnja i da su samo razmišljali o tome da se vrati praznik 30. svibnja

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prokomentirao je danas inicijativu saborskog Odbora za veterane, koji je predložio da Dan antifašističke borbe umjesto državnog blagdana bude spomendan, rekavši da taj dan treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje.

"Dan antifašističke borbe treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje", rekao je Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade.

Govoreći o novim izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom, koje su na rasporedu u prvom kvartalu 2020. godine, rekao je kako u idućem razdoblju Hrvatska predsjeda Europskom unijom te želi biti primjer drugim zemljama članicama.

"Idemo u smjeru ukidanja jednokratne plastike. Hrvatska tu treba držati korak, to ćemo i učiniti. Prva polovica iduće godine je razdoblje kada predsjedamo Europskom unijom i želimo biti primjer drugim zemljama članicama", naglasio je Ćorić.

Najavio je da će se taj proces provoditi zabranom uporabe nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i proizvoda koji ne doprinose zaštiti okoliša.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao da je Vlada u Sabor uputila kvalitetan zakon o blagdanima, ali i da će Vlada odgovoriti na inicijativu saborskog Odbora za ratne veterane o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe. 

"Moje osobno mišljenje i stav je da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan. Analizirali smo u postupku izrade zakona sve okolnosti i mislim da smo kroz ova rješenja koja smo ponudili Hrvatskom saboru zapravo dali odgovor na najvažnija pitanja", rekao je ministar Medved. 

Upitan je li prijedlog amandmana Odbora za ratne veterane kojim 22. lipnja više ne bi  bio državni  praznik, već bi postao spomendan dogovoren s Vladom ili HDZ-om, rekao je da misli da nije te da očekuje vidjeti obrazloženje.

"Mislim da je posrijedi jedna od inicijativa koje ćemo razmotriti i Vlada će odgovoriti Saboru, odnosno odgovorit će na amandman", rekao je, ponovivši da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan. 

Vlada je najviše vodila računa o tome da se Dan državnosti ponovno obilježava 30. svibnja te o novom blagdanu 18. studenog, odnosno o Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je. 

Jedan od amandmana Odbora, čiji je predsjednik Josip Đakić iz HDZ-a, je da se u Danu sjećanja na žrtve Vukovara spomene i velikosrpska agresija u Domovinskom ratu.

Medved je rekao da je važno naglasiti da je Đakić u tom nazivu obuhvatio sve žrtve iz Domovinskog rata. "Središnja komemoracija, sjećanje na žrtvu tog dana obilježava se u Vukovaru i Škabrnji, ali to je dan sjećanja na sve žrtve velikosrpske agresije i Domovinskog rata", ocijenio je Medved. 

Na pitanje znači li to da mu je taj amandman prihvatljiv, ponovio je da Vlada treba vidjeti što konačno stoji u amandmanima i kakvo je obrazloženje te istaknuo da je njihov prijedlog zakona prošao javnu raspravu i da su svi imali prigodu dati svoj stav i mišljenje.

O istoj su temi novinari upitali i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je rekao da na predsjedništvu HDZ-a, užem tijelu i koordinaciji koalicija nije bilo govora o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe. "Moj osobni stav je da to ne treba ukinuti", ocijenio je. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman također je rekao da Vlada nije razmišljala o ukidanju praznika 22. lipnja i da su samo razmišljali o tome da se vrati praznik 30. svibnja budući da je ostao u sjećanju Hrvata i građana kao Dan državnosti.

Komentara 14

DU
Deleted user
09:42 07.11.2019.

dan antifasisticke borbe....sto se zapravo dogodilo 22.6.1941.godine ????..koji silni događaj se dogodio tog nadnevka u brezovici kraj siska ...najbolji sinovi naseg naroda a bilo ih je oko 50ak u zestokoj borbi ubili su su oko 900 njemackih vojnika okorjelih nacional socijalista ...nacista..ili sto???

DU
Deleted user
10:47 07.11.2019.

Mislim da ih je netko ubaćen,dobro "navukao", praznik, ko prazik, ali sad će ratni gubitnici iz Domovinskog rata, Jugosi, ANTIFA.e, ORJUNA-e( sve u stvari u funkciji velikosrpske ideologije) imati potvrdu za obranu od "Fašističke ideoloije". Mislio sam da smo pametniji, ali ne nosimo badava titulu najgl..lje nacije na svijetu(treba razdijeliti strahovite komunističke zločine od antifašizma).Male države postoje dok nisu preveliki teret velikima rekoše Kurdi i Levant, pametnom dosta.Pripreme su u tijeku eno Vučić će vježbati govor u Saboru RH, on podržava antifašizam i EU i NATO ga treba, pa bi ponovo mogla pasti trgovina, samo treba dobar razlog.

BE
beee
11:38 07.11.2019.

bauk je u pravu ako su frajeri neka ga potpuno ukinu a ne da ga prebacuju u spomendan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije