Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA EUROZONE

Ministri financija odgodili pomoć Grčkoj

George Papandreou
AFP
Autor
Stojan de Prato
20.06.2011.
u 14:17

Odluka o pomoći Grčkoj odgođena je dok se ne vidi hoće li vlada Giorgosa Papandreoua dobiti parlamentarnu potporu za još oštrije mjere štednje

Ni nakon sedmosatne rasprave, koja je završila u ponedjeljak u dva sata ujutro, ministri financija država članica eurozone nisu se suglasili o isplati 12 milijarda eura pomoći Grčkoj. Odluku su odgodili dok ne vide hoće li vlada Giorgosa Papandreoua dobiti parlamentarnu potporu za još oštrije mjere štednje.

One uključuju daljnje fiskalne prilagodbe i prodaju 50 milijarda eura vrijedne imovine, oko sedmine njezine ukupne nominalne vrijednosti, čemu se protive i oporba i građani. Ako se pomoć ne uplati do sredine srpnja, kada stiže na naplatu tolika rata državnoga duga, Grčka će bankrotirati. Sa sobom bi u ponor povukla niz banaka koje su je kreditirale, a time i novčarske sustave zemalja odakle te banke dolaze, uključujući njemački, pa posljedično i čitavu eurozonu.

Stoga je malo vjerojatno da se pomoć na kraju neće odobriti, a odluka se najavljuje za “početak srpnja”. Tada bi ministri trebali donijeti i novi paket pomoći Grčkoj težak 120 milijarda eura u sljedeće tri godine jer su zaključili da se Atena još godinu dana neće moći zaduživati na novčarskim tržištima. Uključio bi i zamjenu dospjelih grčkih državnih obveznica novima, a privatne bi se kreditore poticalo da dragovoljno prihvate takvu zamjenu.

Komentara 60

UK
Ugo Kajvez
14:33 20.06.2011.

Kad znaju da svu lovu koji bi mogli dati je bačena u vjetar, .... jedini spas za grčku da otpiše dug, ...... ali tad ....... drmež kod zapadnih bankara koji su izazvali ovo sr*nj* ..............

UK
Ugo Kajvez
14:37 20.06.2011.

youtube ............ . Chossudovsky: CIA\'s NGOs - the ABC of US foreign policy

VA
vatra
15:58 20.06.2011.

ugo, sereš. kaj su bankari krivi kaj ovi vole živjeti na dug, a nevole raditi? a kaj će tek Hrvatskoj raditi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije