Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor pučkoj pravobraniteljici

Ministarstvu branitelja u fokusu je svaka žrtva II. svjetskog rata i poraća

Tomo Medved
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
25.11.2018.
u 23:16

Vojne počasti za pokop ostataka iz masovnih grobnica tražile su općine

Ministarstvo hrvatskih branitelja na naš upit izvijestilo nas je da su odgovorili na dopis pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja se požalila da joj tri ministarstva (MUP i MU spremaju odgovor) ne odgovaraju na upite o relativizaciji zločina i simbola NDH

Od MHB-a traženo je očitovanje o pokopu posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća uz vojne počasti u 2018., pa i pripadnika ustaške vojske. Radi se o pokopima 9. i 14. rujna u Višnjici i Vagancu. Od 2013. u nadležnosti MHB-a je i istraživanje masovnih grobnica temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koji je usklađen  s međunarodnim humanitarnim pravom. 

Trajno zbrinjavanje/pokop ekshumiranih posmrtnih ostataka zakonska je obveza koju Ministarstvo provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave (JLS) koji su dužni osigurati mjesto za pokop. "Nažalost, nijedna zakonska odredba ne određuje način pokopa, odnosno obred/protokol", navodi MHB. S JLS dogovaraju izgradnju grobnice/kosturnice na njihovu mjesnom groblju i o njihovu trošku. Sam obred pokopa uz stručnu pomoć Ministarstva usuglašava se između predstavnika JLS, civilnih udruga i mjesne crkve sukladno lokalnim običajima i mogućnostima.

U svemu tomu uloga Ministarstva isključivo je savjetodavna, pa i zahtjev za odavanje vojnih počasti Ministarstvu obrane upućuje JLS. Odavanje počasti pri pokopima i žrtava Drugog svjetskog rata uobičajeno je i u drugim zemljama (Italija, Mađarska, SAD...). MHB je spomenutu zakonsku prazninu uočio tek u rujnu te sada čini sve da to normativno uredi. Za naslove u medijima kažu kako "ne odgovaraju nužno stvarnim činjenicama" jer u Višnjici je riječ o neidentificiranim poslijeratnim civilnim žrtvama, a u Vagancu neidentificiranim ratnim, civilnim i vojnim žrtvama, pri čemu vojnu pripadnost nije moguće sa sigurnošću odrediti iako se za jednu od osam lokacija navodi da se dijelom radi o pripadnicima domobranskih postrojbi. 

U zapisnicima Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku stoji da na jednom tijelu nije utvrđen uzrok smrti, dok su na lubanjama svih ostalih tijela utvrđena perimortalna oštećenja na fragmentima lubanja, a na nekim lubanjama vidljiva su i oštećenja koja upućuju na strijelne rane. Najmanje je pet žrtava ženskog spola. MHB naglašava da vojne i civilne žrtve Drugog svjetskog rata i poraća imaju pravo na dostojno vječno počivalište te je obveza države  dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima. Ministarstvu je u fokusu, kažu, žrtva, i to jednako svaka.

>> Pogledajte video o heroju Vukovara Blagi Zadri

Komentara 36

PP
plavac plavi
00:15 26.11.2018.

Antifa Püčka pravobraniteljica, brani partizanske zločince, da se ne otkrije koliko su strašnih zločina napravili (nekoliko stotina tisuća) nad Hrvatima i ne oblježi barem grobišta, jame i rovove u koje su, mnogi još živi, pobacani!!!

RO
ronyday
09:34 26.11.2018.

Nije sporno da je tito znatno veći zločinac od pavelića, nagori u Europi nakon rata . Tito sa svojim krvnicima je poklao sve ustaše i njihovu rodbinu i one koji su samo spomenuli slovo U, više od MILIJUN nedužnih Hrvataa ,a titovi krvnici su nagrađivani boračkim mirovinama i privilegijama, otetiim kućama i imovinom . Na žalost mnogi kao i njihova kopilad još danas uživaju privilegije.

BA
baegnian1
00:55 26.11.2018.

A možda je netko iz njene obitelji bio jedan od egzekutora tih žrtava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije