Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA MATURA U ROKU

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kad je kraj školske godine

Blaženka Divjak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
17.12.2019.
u 11:27

"Ministarstvo je to pokušalo napraviti tako da maturanti ništa ne gube vezano uz upise na fakultete i da završetak bude fiksan, kako bi oko 20. srpnja sve bilo gotovo i svjedodžbe bile podijeljene 22. srpnja", rekla je ministrica.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak da, prema planu nadoknade izgubljenih nastavnih dana u štrajku, nastava za maturante mora završiti do 29. svibnja, a za sve ostale učenike do 26. lipnja.

Svaka škola autonomno će odlučiti kako će odraditi dane izgubljene u štrajku - subotom ili praznicima, a ministarstvo je odredilo samo kraj nastave, istaknula je Divjak u objavi na facebooku.

Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču. 

 

"Ministarstvo je to pokušalo napraviti tako da maturanti ništa ne gube vezano uz upise na fakultete i da završetak bude fiksan, kako bi oko 20. srpnja sve bilo gotovo i svjedodžbe bile podijeljene 22. srpnja", rekla je ministrica.

Pri tom se nastavni dani moraju za maturante nadoknaditi do 29. svibnja. Nakon nekoliko dana odmora, u lipnju kreću ispiti za maturu, pojasnila je Divjak u facebook objavi uživo u kojoj je odgovarala na pitanja učenika o reformi obrazovanja.

Škole moraju nadoknaditi nastavne dane izgubljene u štrajku kako bi ispunile zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante.

Štrajk sindikata osnovnih i srednjih škola, zbog zahtjeva za povećanjem koeficijenata prosvjetnim radnicima, trajao je od 10. listopada do 3. prosinca, pri čemu su učenici izgubili ukupno 16 dana nastave.

VIDEO: Ministrica Divjak predstavila rezultate PISA testova - Hrvatski đaci ispod prosjeka

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
12:12 17.12.2019.

ajmo još jednom. 175 radnih dana imaju učitelji u nastavi. 175 : 5 dana u tjednu je 35 radnih tjedana. godišnjih odmora imaju max 30 dana, to je 6 tjedana (6 puta 5 dana, jer subote i nedjelje gospoda ne rade). 35 + 6 = 41 tjedan. ostaje u zraku 11 tjedana, koje im mi plaćamo, a nema nastave, niti se išta radi u školi s djecom, niti s ikim drugim! u onih 35 tjedana im je plaćen rad u nastavi, famozne pripreme, kojekakve dodatne aktivnosti, i postavlja se pitanje za što točno oni dobivaju plaću za ovih 11 tjedana koje ne rade ništa?! to su dva i pol mjeseca, zaokružimo ih na tri mjeseca, jer to tako ide. tri mjeseca ne rade, a primaju full plaću, umanjenu nešto zbog manjih putnih... da vidimo ima li u javnom sektoru ikoja slična grupa radnih mjesta... nema! znači, 12 mjeseci primaju lijepu plaću, a rade manje od 8 mjeseca... što znači da dobivaju 50% više nego što rade. njihov koeficijent se ne može usporediti s niti jednim drugim radnim mjestom i položajem u državnoj službi. jer ostali 'službenici', kakvi god da jesu, ipak dolaze skoro 11 mjeseci na posao. nešto godišnjeg i oni imaju... znači, koeficijent učiteljima treba ići dolje za najmanje 35%, da bi se izjednačili s drugima-. ne gore, nego dolje! nije da ih mrzim, al ne volim da u 12 sati vidim da se šetaju, jer su gotovi s poslom... ne volim niti da su na moru od sredine lipnja do kraja kolovoza. neka, ono, rade, pa zaposleni su!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije