Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IMAJU KLJUČNU ULOGU'

Ministarstvo zdravstva pozvalo obiteljske liječnike da ispunjavaju svoje obaveze

Zagreb: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
29.10.2020.
u 09:20

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u četvrtak žurno uključenje liječnika obiteljske medicine u redovito ispunjavanje svojih obveza s obzirom na to da se mnogi pacijenti pozitivni na covid-19 žale se na njihovu nedostupnost.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u četvrtak žurno uključenje liječnika obiteljske medicine u redovito ispunjavanje svojih obveza s obzirom na to da se mnogi pacijenti pozitivni na covid-19 žale se na njihovu nedostupnost. 

"Potrebno je naglasiti kako ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze", stoji u priopćenju.

Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano je zatražilo od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće.

Od liječnika traži da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze covid-19 kao i obavještavanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima.

"Najveći dio sustava javnog zdravstva predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa covida -19 te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje", poručilo je Ministarstvo zdravstva. 

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je rekao da se od liječnika obiteljske medicine očekuje da u centralni registar uvedu osobu koja je covid pozitivna i da po mogućnosti kontaktiraju njegove kontakte jer to epidemiolozi više nisu u stanju sami napraviti. 

"Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, uloga je liječnika primarne zaštite da sudjeluju u tome", istaknuo je Beroš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije