Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masovno se širi

Ministarstvo upozorava: Ovaj nametnik uništava stabla i napada ljude!

nametnik
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
04.07.2017.
u 12:35

Navedeni štetnik djeluje tako da siše lisne sokove zbog čega listovi gube zelenu boju te i ne dolazi do fotosinteze.

Hrastova mrežasta stjenica prvi je put u Hrvatskoj registrirana u spačvanskoj šumi 2013. godine i do sada se već masovno proširila na 14 županija. Riječ je o štetniku koji je, osim na hrastu, pronađen i na drugim vrstama drveća. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su kako je na inicijativu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, u prostorijama Hrvatskih šuma d. o. o. održan inicijalni sastanak operativnog tima zbog ugroze šuma širenjem hrastove mrežaste stjenice (Corythucha arcuata).

Radi sprečavanja širenja štetnog organizma, ministar Tolušić početkom lipnja donio je Naredbu kojom se privremeno na rok od dvije godine ograničava premještanje na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno svako prenošenje ili prevoženje drva koje je u cijelosti ili djelomično zadržalo svoju prirodnu oblu površinu (s korom ili bez nje) te sadnog materijala zaraženih vrsta.
 
Navedeni štetnik djeluje tako da siše lisne sokove zbog čega listovi gube zelenu boju te i ne dolazi do fotosinteze. Zbog nedostatka hrane stabla obustavljaju svoje životne funkcije. Uzastopnim višegodišnjim napadima na ovaj se način smanjuje vitalnost hrastovih stabala, dolazi do napada sekundarnih štetnika zbog čega se u sušnim godinama mogu očekivati masovnija sušenja, istaknuli su iz Ministarstva.

nametnik
1/13

Poseban problem  predstavlja ranije odbacivanje žira jer time biva onemogućena prirodna obnova naših najvrjednijih šumskih sastojina. Zbog obilja hrane u Spačvi, manjka prirodnih neprijatelja i prilagodbe klimi, stjenica se eksplozivno proširila i u samo nekoliko godina postala štetnik koji ugrožava urod, prirast i zdravstveno stanje spačvanskih šuma, a istodobno napada i ljude.


 

Na sastanku su identificirani sljedeći problemi:
 
1) Nemogućnost izvršenja propisa osnova gospodarenja (nema uroda žira, nema prirodne 
obnove, nema izvršenja propisa glavnoga prihoda)
2) Posljedično, nema sječe glavnoga prihoda, tj. najvrjednijih sortimenata, nema sirovine za drvnu industriju, nema izvršenja ugovorenih količina, moguće otpuštanje radnika u drvnome sektoru
3) Golema gospodarska šteta izostankom prirasta, još veća izostankom općekorisnih funkcija šuma
4) Slabljenje stabala, potencijalna odumiranja ogromnih razmjera
5) Javnozdravstveni problem.
 
Hrvatske šume d.o.o. sa Šumarskim fakultetom i Hrvatskim šumarskim institutom od početka vrše monitoring štetnika i već dulje vrijeme poduzimaju intenzivne aktivnosti na iznalaženju sredstava za zaštitu bilja koje će na odgovarajući način spriječiti daljnje širenje hrastove mrežaste stjenice, no do sada  još ni jedno sredstvo koje se pokusno upotrijebilo nije pokazalo zadovoljavajuću učinkovitost. Velik problem predstavlja ograničenje dopuštenih sredstava koja postavljaju EU regulativa i FSC certifikat.

Zaključak sastanka jest da se s ciljem pronalaženja aktivne tvari koja će djelovati protiv hrastove mrežaste stjenice trebaju konzultirati sve zemlje u okruženju kod kojih je također prisutan ovaj problem, dodali su u priopćenju.

Komentara 10

SJ
Sve je uzalud
17:49 04.07.2017.

.............s neba slapi pršte.............................Vorojev...........

Avatar nekakav
nekakav
14:14 04.07.2017.

izaći iz unije, srediti štetnike, i nazad se vratiti, ako nam se prohtije. nema druge. dal znate da na sajam u gudovcu masovno dolaze strani pčelari, da nabave 'ispod tezge' zaštitna sredstva', zabranjena u uniji, a koja se nekako dotegle do nas? jer su učinkovita!

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
16:16 04.07.2017.

Neki HDZ-GMO parazit??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije