Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku

Ministarstvo socijalne politike u 8.000 predmeta utvrdilo pogreške ili prevare

HDZ Reiner Ćorić
Davor Višnjić/PIXSELL
07.09.2015.
u 13:23

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš objasnila je da dodatna sredstva za provedbu zakona nisu potrebna jer je Ministarstvo zahvaljujući provedbi informatizaciji sustava preraspodjelilo postojeći novac

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku danas je u Saboru većinom glasova podržalo izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojima se, između ostalog, uvodi nova energetska naknada od 200 kuna za korisnike osobne invalidnine i zajamčene minimalne naknade. HDZ-ov Željko Reiner jedini je bio suzdržan oko ovih izmjena zakona, a vladajućima je prigovorio da je nemoguća njihova tvrdnja da za provedbu zakona nisu potrebna dodatna sredstva kad izmjene predviđaju, osim energetske naknade, i uvećanje zajamčene minimalne naknade za 15 posto, kao i osiguravanje prava na osobnu invalidninu i za djecu mlađu od godinu dana.

- Nemoguće je omogućiti korištenje većeg obima socijalnih usluga bez dodatnih sredstava – prigovorio je Reiner koji je zadovoljan da Vlada pokazuje socijalnu osjetljivost, "makar i tek mjesec, dva pred izbore".

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš objasnila je da dodatna sredstva za provedbu zakona nisu potrebna jer je Ministarstvo zahvaljujući provedbi informatizaciji sustava preraspodijelilo postojeći novac.

- Informatizacijom sustava detektirali smo oko 8 tisuća predmeta gdje su ustanovljene pogreške, da ne kažem prevare, i na obustavama tih sredstava osiguran je novac za sadašnja povećanja naknada – pojasnila je Sporiš te dodala i kako ovo nije prvo povećanje naknada u mandatu ove Vlade. Prije dvije godine, dodala je, naknada za samce nakon niza godina povećana je sa 600 na 800 kuna.

Ovim izmjenama se tako, podsjetimo, za 11.090 radno nesposobnih samaca povećala naknada s 800 na 920 kuna, a za 3.103 djece samohranih roditelja s 320 na 440 kuna mjesečno. Isto tako, pravo na energetsku naknadu od 200 kuna može ostvariti 125 tisuća građana, odnosno 73 tisuće kućanstva.

>> Milanović o subvencioniranju računa za struju: To je borba za ljude, a ne kupovanje glasova

Komentara 3

KA
kajinx
18:01 07.09.2015.

ODBOR ZA ZDRAVSTVO ! Nije zdravstvo nego zdravlje. Pitajte ministra Zdravstva.

Avatar mama mia
mama mia
20:22 07.09.2015.

kako nisi vidio kad su tvoji na čelu sa Sanaderom krali sve što nije bilo zakovano onda nisi ništa vidio ni čuo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije