Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ŽENA" I "MAMICA"

Ministarstvo se očitovalo o spornim ilustracijama, evo što su poručili

mamica žena
Foto: Facebook
06.09.2016.
u 19:31

MZOS navodi kako je udžbenik Moja glazba 1 dobio pozitivno stručno mišljenje povjerenstva

Nakon što su ilustracije "mamice" i "žene" iz udžbenika glazbenog odgoja za prvi razred osnovne škole izazvale zgražanje dijela javnosti, o slučaju se danas, nakon očitovanja nakladnika, oglasilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje sugerira da je riječ o senzacionalizmu.

MZOS navodi kako je udžbenik Moja glazba 1, autorice Diane Atanasov Piljek, nakladnika Alfa, 2014. godine dobio pozitivno stručno mišljenje povjerenstva te je sad u upotrebi već treću školsku godinu, a do danas nije pristigla niti jedna primjedba na navedeni udžbenik.

Ministarstvo je nakon primitka današnjeg novinarskog upita vezanog uz "sporne ilustracije" ipak uputilo zahtjev za žurnim očitovanjem nakladniku.

– Nakladnik Alfa dostavio je "sporne ilustracije" iz kojih je razvidno sljedeće: ilustracija MAJKA nalazi se na str. 9 i 50. udžbenika, dok se ilustracija ŽENE nalazi na str. 17. i 52. Dakle, te dvije ilustracije nisu ni u kakvoj korelaciji. I jedna i druga ilustracija vezane su za dvije narodne pjesme: ilustracija MAJKA za pjesmu Mlin, a ilustracija ŽENE za pjesmu U Zagrebu je kućica. MAJKA se pojavljuje u kontekstu muškaraca s pregačom koji se zove MIŠO (vjerojatno je mlinar) dok je ilustracija žene stavljena u kontekst momka kojemu ne znamo ime. To potvrđuje sadržaj na str. 50, odnosno 52. – stoji u priopćenju MZOS-a.

>> Učenici u staru i derutnu školu, a nova zjapi prazna

Komentara 12

TR
tragurion1954
21:56 06.09.2016.

Udzbenik je iz 2014.... hm, koji lik je tada bio ministar?

RE
realisticki
06:14 07.09.2016.

I sam sa reagirao kada sam vidio ove slike. S obzirom da nisu na istoj stranici, i ne služe za usporedbu, mislim da je buka nepotrebna. Sramotno je da se reagira pred izbore, i takva stvar upotrebljava u političke svrhe.

AP
Anka partizanka
07:48 07.09.2016.

Svaka na ovoj slici je OK i nema se čega sramiti. Ti prvašići trebali bi iz tog udžbenika učiti neke pjesmice a ne se fokusirati na gledanje slika mamica i žena. Ali ako već gledaju sličice onda objasnite djeci da dobra mama može izgledati i kao MAMICA i kao ŽENA i da je svaka mama i žena posebna na svoj način. Zašto bi netko uopće shvatio da sa slikom MAMICE nešto ne valja? Osim oni koji smatraju da je nešto loše u takvom izgledu mame i imaju viziju kako bi mama trebala izgledati? Sigurno ima mama koje izgledaju kao MAMICA a ima i mama koje izgledaju kao ŽENA. Svaka čast i jednoj i drugoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije