Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI KNJIŽEVNIK

Ministarstvo reagiralo: Nobelovac podržavao velikosrpsku Miloševićevu politiku

Peter Handke
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
1/4
12.10.2019.
u 22:48

Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe.

Dodjelom Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, reagirali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te izrazili "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata" koji je davao potporu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

- Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća - kažu sa Zrinjevca.

Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe. Zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude.

- Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu. Američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili su neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je riječ o piscu koji je nijekao povijesne istine te podupirao zagovaratelje genocidne politike - ističu iz MVEP-a.

Komentara 30

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
23:23 12.10.2019.

"Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja..." Trebao bi netko amaterima iz ministarstva objasniti da se nagrada dobiva upravo iz toga u što oni "ne žele ulaziti", a ne moralno-političke podobnosti.

RA
ravenna
10:59 13.10.2019.

odlučite se,ili da ga krivično progonite za slobodno mišljuenje i ne čitate ovog knjižnika...ili šutite.

Avatar Observer48
Observer48
09:06 13.10.2019.

Možda je trebao podržati rušenje suverene države i iniciranje građanskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije