Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin i kazna

Ministarstvo pravosuđa: Zastara još nije nastupila za Perkovića

'12.04.2012., Zagreb - Na Trgovackom sudu nastavljeno je sudjenje Tomislavu Mercepu za ratne zlocine. Kao svjedok na saslusanje dosao je Josip Perkovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
19.06.2013.
u 08:40

Bude li izmjena zakona prihvaćena, nema izručenja za djela prije 7. kolovoza 2002.

Bi li Josip Perković mogao biti izručen Njemačkoj a da se ne mijenja Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU i mijenja li se taj zakon samo da se njega spasi, teško je reći. Naime, prema jednom tumačenju, koje je jučer objavio Večernji list, zastara za Perkovićev progon nastupila je još 1998., a postoje i druga tumačenja – da je ona nastupila deset godina kasnije, ovisno o tome koji se kazneni zakon gleda.

U 5 do 12

No jučer nam je izvor iz Ministarstva pravosuđa neslužbeno rekao da se u Ministarstvu smatra da zastara još nije nastupila te da bi Perković mogao biti izručen ako se zakon ne promijeni! Zakon, koji je donesen 2010., a stupa na snagu danom ulaska u EU, mijenja se doslovno u 5 do 12, a sporna je predložena promjena po kojoj Hrvatska ne treba izručiti svoje državljane za kaznena djela koja su počinili prije 7. kolovoza 2002. godine. Ako ta izmjena bude prihvaćena, a sve vodi prema tome, neće biti moguće izručiti Perkovića kojeg Njemačka optužuje za organiziranje ubojstva disidenta Stjepana Đurekovića. Unatoč tome, kaže naš izvor, to ne mora biti kraj priči o Perkoviću jer se taj zakon može promijeniti u bilo kojem trenutku u budućnosti i, ako dotad ne nastupi zastara, Perković bi mogao biti izručen. Osim toga, moguće je i da Hrvatska i Njemačka sklope bilateralni sporazum, sličan onome kakav Hrvatska ima s BiH, prema kojem bi se Perkovića moglo izručiti.

O spomenutim izmjenama zakona kratko se raspravljalo na Odboru za zakonodavstvo, gdje je većina članova bila nezainteresirana za raspravu, dok se od troje HDZ-ovih članova pojavila samo Đurđica Sumrak koja je na kraju glasala za izmjene zajedno s ostalim nazočnim članovima odbora. U kratkoj raspravi SDP-ovac Peđa Grbin kritizirao je predložena ograničenja.

– Imamo poznatog osumnjičenika, u javnosti poznatog iz slučaja Croatia bus, koji se skriva u Njemačkoj. Ja bih želio da ga se izruči, ali kako to možemo tražiti, a ne želimo sami izručiti – rekao je Grbin navodeći primjer Ivana Radoševića, jednog od optuženika u aferi Croatia bus, za kojim je godinama raspisana međunarodna tjeralica, a koji slobodno živi u Njemačkoj čije državljanstvo ima.

Moguće je mijenjati

Ingrid Antičević-Marinović podržala je kolegu Grbina te je pomoćnika ministra pravosuđa Gordana Markotića upitala što će biti s nezastarijevanjem pretvorbe i privatizacije i hoće li ograničenje utjecati na to. Markotić je objasnio da sve države, koje nisu uvele ograničenje, moraju Hrvatskoj na njeno traženje izručiti tražene osobe, a da se spomenuto ograničenje odnosi samo na to da Hrvatska ne izručuje svoje državljane za kaznena djela koja su počinili prije 7. kolovoza 2002. Dodao je i da je to ograničenje moguće promijeniti.

– No Ministarstvo je fleksibilno i, ako ovaj ili neki drugi odbor predloži amandmane, mi to možemo promijeniti – rekao je Markotić.

>>Hrvatska zbog Perkovića mijenja Zakon o ekstradiciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije