Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesu li pritisci i lobiranja razlog što se odustaje od najavljenih promjena u zakonu

Ministarstvo popušta – škole neće birati dva najjeftinija udžbenika!

'slavonija- 21.07.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn: book -- sbi portal najavio razmjenu knjiga preko internet portala Photo: Ivica Galovic/Vecernji list'
'Ivica Galovic/Vecernji list'
15.01.2010.
u 11:20

Ako se odustane od natječaja za najjeftinije udžbenike, naći će se način reguliranja cijene udžbenika, tvrdi Fuchs.

Tresla se brda, rodio se miš. Ta poslovica po svemu sudeći moći će se primijeniti i na pokušaj uređivanja tržišta udžbenika. Žestok pritisak izdavača i uporno lobiranje među zastupnicima i mjerodavnima u Ministarstvu obrazovanja najvjerojatnije će donijeti važne izmjene predložena Zakona o udžbenicima.

Prema informacijama koje se mogu čuti u nakladničkim krugovima, ministarstvo će odustati od samo dva paralelna udžbenika, ali i od natječaja po kojem bi se škole odlučivale između dva najjeftinija udžbenika. Ministar Radovan Fuchs tvrdi da se od koncepcije koja bi ograničila dodatnu zaradu izdavača, ali i rasteretila kućne budžete pola milijuna školaraca, neće odustati.

– Tražimo samo varijantu koja bi nam omogućila da knjige koje su već otisnute ne propadnu. Ostat će pravilo da će udžbenike birati škole na rok od četiri godine.

Ako se odustane od natječaja za najjeftinije udžbenike, naći će se način reguliranja cijene udžbenika. To može biti cijena tiskanja s ograničenom maržom ili slično – kazao je Fuchs dopuštajući mogućnost da se u optjecaj pusti i treći udžbenik. Takvim rješenjima nisu zadovoljni prosvjetari, ali ni roditelji učenika koji za udžbenike izdvajaju od 500 pa do tisuću i pol kuna, ovisno o razredu. U takvo popuštanje prosvjetnih vlasti bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić ne može vjerovati.

– Dopustila bih maksimalno tri udžbenika, i to samo iz prirodoslovnih predmeta, a za sve ostale predmete samo dva. Ne mogu vjerovati da neće biti javnog natječaja za dva najjeftinija udžbenika, odnosno da će ministarstvo popustiti jer je ministar pokazao odlučnost da riješi pitanje udžbenika. Uostalom, to od njega očekuju roditelji, nastavnici i učenici. Stekla sam dojam da je u tome čvrst i da ima potporu – zaključuje Lj. Vokić.

Ključne riječi

Komentara 10

MO
morales
11:52 15.01.2010.

Jel ova vlada može ustrajati na ijednom zakonu? Sve krene dobro, pa na kraju ništa. Ovaj zakon, zabrana pušenja, zaštita radnika (zabrana rada nedjeljom)...

KR
kripton
11:59 15.01.2010.

Hebi ga,veliki je to lanac zarade, autor,tiskara,lektor,nakladnik,preprodavač,profesor,ravnatelj,savjetnici,pomoćnik ministra,ministar,teško se toga sad odreći

OB
-obrisani-
16:41 15.01.2010.

Mihac Bravo! Svaka bi te majka poželjela za zeta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije