Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detaljne upute

Ministarstvo o kolinju: 'Životinju poštedite nepotrebne boli i patnje'

kolinje
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
04.12.2014.
u 17:04

"Klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju", stoji u uputama za klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izdala je uputu za postupanje na kolinju ili svinjokolji, ako se ona obavlja u kućanstvu.

U uputama stoji da se životinja mora "poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem". Također, životinju se smije zaklati samo nakon omamljivanja, a "gubitak svijesti i osjeta" mora se održavati do smrti životinje.

"Klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju", stoji u uputama za klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu.

Cijeli dokument pročitajte ispod teksta.

Komentara 58

DU
Deleted user
17:36 04.12.2014.

Jedan, hvata sajlom bravca za gornju celjust, najcesce to radi gazda jer su svinje navikle na njega. Dvojica hvataju za usi, 1 za rep koji podize svinju kolko moze da se ne moze upirat zadnjim nogama. Svinju vucemo van iz svinjca do mjesta klanja, tu je drzi samo onaj sa sajlom. Pistoljem se omami svinja, dvojica kleknu na svinju da ne moze ozlijedit nikog udarajuci nogama, treci joj prereze vratnu arteriju. I to je to. Dovesti svinju do mjesta klanja bez sajle, hvatanja za usi, rep, ne znam kako napravit i onda jos da miruje dok ju se omami pistoljem. To su zivotinje oko 200 kg najcesce i ako se ne pazi moze doc do ozbiljnih ozljeda ljudi. Te zivotinje na selu najcesce zive u boljim uvjetima i bolje se brine o njima od onih industrijski uzgajanih. Klanje nije lijep posao i onaj kome se to svidja ima ozbiljan problem, samo vecina ljudi su licemjeri i ne zele znati odakle i na koji nacin je stigao komad mesa lijepo zapakiran u prozirnoj kutiji i onda dobijemo ovakav pravilnik.

GU
Guderian
17:14 04.12.2014.

Kako, da je pojedemo živu?

MJ
markezic.joso
17:41 04.12.2014.

Svi ovi zakoni nisu normalni, zaštitnici životinja su luđaci sa svojim zahtjevima, kako možeš usmrtiti životinju bez njene boli. Cjelokupni svijet je došao na niske grane. da li su se ikada pitali ti navodni ,ljubitelji životinja zašto drže psa, svinju,tvoraa i slično u kući kda to nije njihova prirodna okolina. Nadalje da li su digli tužbu npr. protiv vuka koji je u Donjem Lapcu zaklao janje pa da dalje ne nabrajm. To je tolika šuma nebuloza da nije za vjerovati a najmanje vjerujem sebi da živim u takovom svijetu. Ne smijem jesti meso a za nekoliko godina neću smjeti jesti niti travu jer i iona je živo biće. Za naerdeno bi molio da mi ljubitelji životinja odgovore dali oni više vole jednog psa od mene ako ga ja držim u njegovom prirodnom okruženju i eventualno ga povremeno prihranim ili da ga držim u svojoj postelji koja nije njegovo stanište. Nikada neću sebi a niti drugima priznati da više vole životinje od mene iako sam poklonik da se znade mjeto gdje životinje pripadaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije