Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javnost zgrožena

Oglasilo se i Ministarstvo zdravstva o bizarnom slučaju iz Obrovca

Veronika Palocaj
Foto: Screenshot Nova TV
1/4
26.04.2019.
u 13:25

HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenut postupak raskida ugovora, slijedom čega je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine, stoji u priopćenju

Nakon bizarnog slučaja iz Obrovca o liječniku Goranu Jusupu i ženi koja se predstavljala kao medicinska sestra, a koji je digao prašinu u javnosti, reagiralo je i Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako su o slučaju specijalističke ordinacije obiteljske medicine Gorana Jusupa iz Obrovca, slijedom zaprimljene pritužbe pacijenata, obavijestili HZZO, budući da je riječ o njihovu ugovornom subjektu, kao i Hrvatsku liječničku komoru, u čijoj je nadležnost izdavanje i oduzimanje dozvole za rad, a dodatno će u Obrovac poslati zdravstvenu inspekciju.

"Ministarstvo zdravstva dodatno će uputiti zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. Po prikupljanju svih podataka i utvrđenom stanju, Ministarstvo će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti", stoji u priopćenju. 

Povod tome je prilog objavljen u četvrtak u emisiji Nove TV "Provjereno" o liječniku i ženskoj osobi koja radi u ordinaciji kao medicinska sestra bez potrebnih kvalifikacija.

U Ministarstvu ističu kako je HZZO u dva navrata obavio kontrolu izvršavanja ugovornih obveza u ordinaciji u Obrovcu. Po izvršenoj prvoj kontroli u studenome 2018. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera radi njihova ispravljanja.

U ponovljenoj kontroli u siječnju ove godine HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenut postupak raskida ugovora, slijedom čega  je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine, stoji u priopćenju.

Komentirajući javne reakcije na slučaj liječnika i navodne medicinske sestre iz ordinacije u Obrovcu, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) priopćila je kako sa zgražanjem prati javno razapinjanje kolege obiteljskog liječnika koji "očito ima problem".

Svatko ima pravo na pomoć pri liječenju, pa i liječnici

"Svatko ima pravo na bolest i svu moguću pomoć pri liječenju, pa i naš kolega, te osuđujemo nehumano, diskriminirajuće i ponižavajuće postupanje medija, kolegica i kolega i Hrvatske liječničke komore", ističe u priopćenju predsjednica HUUGO-a Josipa Rodić tražeći ispriku i odgovornost svih koji su tu situaciju prikazivali u "ružnom i nehumanom ozračju".

"Kako to da ni dom zdravlja ni HZZO po ustaljenom djelovanju nezainteresiranog i otuđenog sustava nisu uvidjeli da se nešto loše događa, budući da je veliki broj pacijenata mijenjao izabranog liječnika? Zapošljavanje nove medicinske sestre liječnik je obvezan prijaviti HZZO-u. Je li itko tu prijavu provjerio" , upitala je Rodić. 

Institucije je zbog nesnalaženja prozvala i Hrvatska udruga za medicinsko pravo, smatrajući nedopustivim da se među sobom propitkuju tko i što u ovom slučaju treba napraviti, dok pacijenti stoje ispred ordinacija u Obrovcu i čekaju da im sustav omogući pružanje potrebne zdravstvene skrbi.

"Nedopustivo je da svi mi, zabrinuti prozvanim slučajem i iščekujući žurnu reakciju institucija, čitamo deplasirana priopćenja strukovnih organizacija te da se one umjesto rješavanja ovakvih slučajeva bave same sobom", ističe predsjednik udruge Miran Cvitković.

Nakon što je Hrvatska komora medicinskih sestara utvrdila kako osoba koja radi kao medicinska sestra u ordinaciji u Obrovcu nije upisana u registar Komore, reagirala je i Hrvatska liječnička komora ocijenivši kako se u rješavanje slučaja treba uključiti zdravstvena inspekcija, koja ima sve ovlasti utvrditi pravo činjenično stanje.

Također su prozvali HZZO jer nije na vrijeme utvrdio da u toj ordinaciji radi osoba koja se lažno mjesecima predstavljala kao medicinska sestra.

Komentara 33

MU
Muncimir
13:31 26.04.2019.

Nisu krivi te očigledno poremećene vicfigure nego sve hrvatske institucije koje su nadležne u ovom slučaju. Nerad!

KC
Kcro
13:39 26.04.2019.

Javnost je zgrozena necinjenjem HZZO-a a ne tim ljudima koji trebaju pomoc. Okomili ste se na bolesne ljude a ne na bolesni sustav koji je bolesniji od ljudi.

VO
vorda400
13:34 26.04.2019.

Samo malo jel prva inspekcija uopće došla do te ordinacije ili su stali usput na janjetinu pa im se taj put više nije dalo raditi ipak je to Dalmacija tu stvari idu usporeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije