Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAŠNJENJE
Povratak na članak

Ministarstvo u letku tumači što je Istanbulska konvencija i koga štiti

Konvenciju je potrebno ratificirati zbog koristi koje od njene primjene mogu očekivati svi hrvatski građani, osobito žene, stoji u letku.

Komentari 102

Avatar niwrad
niwrad
15:18 27.03.2018.

Borba protiv obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama nema apsolutno nikakve veze sa konvencijama, feminističkim tijelima(GREVIO) ili ljudskopravaškim organizacijama, nego upravo suprotno - ti politički konstrukti i ideološki komesari ometaju rad i otimaju resurse onima koji to stvarno i sustavnoo rade, a to su policija, državni odvjetništvo i sudovi. Dakle protiv obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama se bore konkretni pojedinci, službe i ustanove sa represivnim ovlastima. A nakon što se dogodilo nasilje u zaštitu pak se uključuju druge državne službe i ustanove koje će pružiti odgovarajuću medicinsku ili psihološku pomoć žrtvama nasilja i koje rade po konkretnim zakonima i pravilnicima te odgovaraju za svoj posao. Nikakve ljudskopravaške kavzi-organizacije i tijela nemaju veze niti sa sprečavanjem ili sankcioniranjem nasilja niti sa pružanjem sustavne pomoći žrtvama nasilja. To je skupina parazita, bitokrata i uhljeba koja se SKRIVA iza žrtava nasilja kako bi opravdala svoje parazitsko postojanje i osigurala transfere javnog novca ili novca privatnih donatora u svoje privatne džepove. U suštini radi se o prevarantima i manipulatorima koji u sprezi sa korumpiranim političkim elitama - tvorcima konvencija, sustavno kradu javni novac građana koji je namijenjen gore navedenim državnim službama, ustanovama i institucijama. Time se oduzimaju ograničeni resursi onima koji se stvarno bore protiv nasilja i koji su to obvezni po zakonima.

VL
ZB
zbisko
16:30 27.03.2018.

toliko jadnog primitivizma na jednom mjestu još nije viđeno

VL
BA
bakulušić
15:15 27.03.2018.

Vrhunac drskosti partizanske i komunističke djece!

VL
Avatar Terra
Terra
15:14 27.03.2018.

https://www.franceinter.fr/… Francuska je ratificirala IK 2014-e . U Francuskoj je u obiteljskom nasilju 2016 ubijeno 123 žene, što je 9% više nego 2015 ,svi drugi podaci pokazuju da se nasilje nije smanjilo , čak i povečalo… toliko o IK .

VL
NO
Nozdrac
15:23 27.03.2018.

U letku stoji da Hrvatska nema obavezu uvođenja rodne ideologije a što znači da ta ista rodna ideologija je sadržana u ovoj konvenciji. Prema tome bespredmetno je tvrditi da je u konvenciji nema.

VL
Avatar jest
jest
15:56 27.03.2018.

IK je dokument sa pravnom važnošću IZNAD USTAVA, dakle načine tumačenja terminologije korištene u dokumentu definira isključivo nadnacionalno tijelo, dakle Vijeće Europe odnosno EU. U tom smislu je tragikomična tvrdnja da i naši zakoni poznaju pojam ROD već dugo vremena,, da poznaju ga ali riječ je o hrvatskim tumačenjima koja nisu primjenjiva na nadnacionalni i nadustavni dokument IK. Shodno tome sutra kada EU odredi da se ROD tumači točno kako ga tumači rodna ideologjja (treći ili x-ti rod) apsolutno ne postoji nijedan valjan mehanizam pravnog osporavanja primjene takvog tumačenja u slučaju svih zemalja potpisnica IK. Štoviše ukoliko bi neki građanin tražio osporavanje takvog tumačenja pred ustavnim sudom neke zemlje, ovaj bi se morao izuzeti iz postupka jer mjerodavan je samo za nacionalne zakone i ustav ali ne i za dokument koji je pravno gledano snagom IZNAD USTAVA. Rekoh istinu a vi budući nemate argumenata i hrabrosti za polemiku, slobodno mi dajte baream 200 minusa, nadam se da ćete to dobro naplatiti.

VL
Avatar Retardo
Retardo
15:26 27.03.2018.

Istanbulska konvencija je laž, prijevara i podvala. Lažima, prijevarama i podvalama nije moguće nikoga štititi, a najmanje žene. Primarni cilj Istanbulske konvencije je razaranje obitelji, proglašavanjem obitelji mjestom nasilja i zločina, odnosno suštinom rodne ideologije, koja govori da je obiteljsko nasilje posljedica toga što su žene žene (žrtve), a muškarci muškarci (nasilnici). Takvom korelacijom sam smisao obitelji postaje nepotreban i štetan, jer zašto bi imali društvene zajednice koje su po definiciji nasilničke? Ovako ćemo dugoročno imati sve manje i manje obitelji, posljedično i sve više samih žena, što će onda postati eldorado za sve moguće nasilnike i zlostavljače žena, a koje neće imati tko štititi, osim "konvencije".

VL
LA
larala
16:16 27.03.2018.

nastavak laži od strane vladajucih, koje još jednom dokazuje da vlada obmanjuje javnost. jer cilj konvencije nije zaštita žena vec financiranje podobnika i ratificiranje dokumenta na osnovu kojeg ce se u hrvatsku uvesti rodna ideologija. za one koji ne znaju,, konvencija je iznad ustava a, u IK lijepo piše da se od pojma roda nemre ograditi, može se ograditi od svega drugoga što je vezano uz zaštitu žena. pa cemo slijedom navedenog u slucaju ratifikacije od istog ministarstva i premijera uskoro dobiti obavijest kako njihova ograda od pojma roda nije prošla i da su dužne rodnu ideologiju uvesti u vrtice i škole tj. našu djecu uciti da oni nisu djevojcice i djecaci vec ono. predlažem vladi da najprije procita IK pa tek onda krene "pedagogizirati" javnost....ja, kasnije nam može slobodno objasniti kako to oni ne mogu zaštiti zlostavljene žene a, par clanica grevia i komad papira na jednom može.

VL
Avatar korona
korona
15:18 27.03.2018.

počeli su kao partizani i komunisti bacati letke.Vrijeme letaka je prošlo i ovi neoliberalni fašisti su zaostali sedamdeset godina. Danas na internetu i najmanje dijete iz prvog razreda može saznati sve i o svemu na internetu,a bez vaše propagande.Pokušavate see se lecima oprati,ali vaša crvena boja se ne skida lecima,več djelima.A one bake od osadesetak i više godina vam svejedno nisu nikada vjerovale.

VL
DU
Deleted user
18:00 27.03.2018.

ovakva konvencija i bilo koja druga ,koja je iznad ustava....ekipa kojoj kod kontrole konvencije nitko nemože ništa.... saborski zastupnici nemaju mandat ili ustavna prava za glasanje nad takvim konvencijama ... jer to je rušenje ustava i udar na RH...po tomee nam ne treba niti sabor niti ustav a i država, jer mi smo članica EU gdje vrijede samo zakoni izigasani u EU parlamentu

VL
PU
Pulchrum
20:25 27.03.2018.

Čemu leci? Šta oni imaju veću važnost od 70000 građana?

VL
Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
15:32 27.03.2018.

Konvenciju prihvatiš ili ne prihvatiš. Sad bi naša Andreja htjela biti malo trudna haha ili jesi trudna ili nisi. Od kud sad da ne treba rodnu ideologiju prihvatiti?????? Andreja prije par dana rekao da nema tako nešto u konvenciji?????? Andreja lažeš kao komunista, možda zbog toga što jesi komunista??????

VL
Avatar jest
jest
15:41 27.03.2018.

Vlada eto misli da smo svi mi glupi, ponavljanje da u svemu nema rodne ideologije, pa ovaj letak i na kraju spin o uključivanju Crkve u izradu zakona o pobačaju. Mada se u Istanbulskoj konvenciji (IK) rodna ideologija ne spominje izrijekom, spominje se pojam RODA što je svojevrsni trojanski konj u priči, naime bitan je kontekst konvencije, a ona je svojom snagom IZNAD USTAVA naše zemlje što znači da EU u teoriji za dvije, pet ili deset godina može donijeti sasvim novo tumačenje pojma ROD a koje će biti obvezatno za sve potpisnice IK i kojemu se nitko neće moći usprotiviti jer je IK iznad ustava i nacionalnih zakona. U tom slučaju EU može recimo donijeti tumačenje da postoje rodovi "on, ono 1, ono 2, ono 3,..... ona" i tu će "malu" promjenu u svoje zakone morati ugraditi sva nacionalna zakonodavstva jer ovi ne mogu biti u suprotnosti sa nadustavnom kategorijom IK.

VL
AL
Alkana
15:28 27.03.2018.

Zaista nismo očekivali da će premijer i ova vlada tako nisko pasti i odreći se zdrave pameti. Ne trebaju nam njihova objašnjenja. Svakom koji je pri zdravoj pameti shvaća da je cilj ove konvencije provući novi svjetski poredak gdje nemama nikakvih moralnih ograda, ni muškaraca ni žena, a poogotovo ne klasičnih obitelji. Novo roblje ne treba imati ni spol, ni nacionalnost ni identitet, treba samo slušati i pokoravati se novom gospodaru svijeta. Hrvatska je tvrd orah i nadam se da ga neće ni Plenki slomiti nego će prije polomiti zube.

VL
DR
droza
17:22 27.03.2018.

Rod” je središnji pojam korišten kroz cijelu Istanbulsku konvenciju. Sukladno članku 3, stavku (c) Konvencije pojam “rod”, temeljen na dva spola, muškom i ženskom, znači “društveno konstruirane uloge, ponašanja, aktivnosti i svojstva koje pojedino društvo smatra primjerenim za žene i muškarce”. Istanbulska konvencija smatra definicije “roda” i “spola” dvama različitim, odvojenim konceptima, kao što je potvrđeno u nediskriminacijskom principu u članku 4 Konvencije i Pojašnjavajućem izvješću: “termin ‘rod’ prema ovoj definiciji nije zamišljen kao zamjena za termine ‘žena’ i ‘muškarac’ koji se rabe u Konvenciji”.

VL
L3
luka_37
15:17 27.03.2018.

Propaganda kao i za ulazak u EU...teći će med i mlijeko..A ONO SRA@E DA NE MOŽE VEĆE...može se samo zaključiti da je netko opet uzeo pinku na štampanju tih letaka na račun svih nas...

VL
Avatar George Bailey
George Bailey
17:12 27.03.2018.

Ministarstvo istine

VL
DI
Direkt
18:52 27.03.2018.

Desničari imaju svoju istinu. Oni su krezubi, ne čitaju ali ,,znaju,,.

VL
Avatar aaymen
aaymen
16:44 27.03.2018.

HDZ plaća danak ulizivanju Kaptolu........ sad nije dovoljna ruka, klerikalci čupaju od ramena. Igrokaz je završen. Vidjeti ćemo tko je za građansko , europski, civilizirano društvo, ili povratak u srednji vijek, u kojem je zapela razvratna , pokvarena i kvarna družina s Kaptola............... Nemojmo se umoriti u borbi protiv ovih luđaka, na stolu su budućnost i prava naših žena, djevojaka, kćeri i unučadi. -...........Nema odstupanja bagri niti milimetar!

VL
Avatar Cohen
Cohen
18:53 27.03.2018.

Prekasno za letak. Raslojavanje i zakrvljenost duboki .KOMUNIKACIJSKA POLITIKA VLADE=0. PROPUSTI :(1) vrlo dugo se KASNILO s objavom PUNOG, PRAVOG NAZIVA umjesto skraćenog, kolokvijalnog naziva “IK”. Do tada se I dio intelektualne (?) elite debelo iskompromitirao aluzijama na islamsku kultururu koja,kao nameće ovaj, navodno, nakaradni dokument. A kad tamo Konvencija je čedo Vijeća Europe sa sastanka u Istanbulu I sudionici političkih I stručnih bilat., reg. I međun. sastanaka zaključne dokumente s istih, kolokvijalno, uobičajeno nazivaju po mjestu održavaja sastanka.(Ad 2) JOŠ JEDAN DUG MINISTARSTVO/VLADA IMA PREMA JAVNOSTI (sigurno neizmiren ovim letkom: DEMISTIFICIRATI RAZGLABANJA O PRORAČUSKIM IZDACIMA ZA PROVEDBU KONVENCIJE KAO NEČEM JEDINSTVENOM/NEČUVENOM, TE S ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA (OCD) SKINUTI ANIMOZITET I ZAVIST. OBJAVITI DA HRV. ZAKON OBVEZUJE MINISTARSTVO, NADLEŽNO ZA PROVEDBU SVAKOG BILAT., REG. ILI MEĐUN. DOKUMENTA O SURADNJI da u “paketu dokumenata” kojega uz zahtjev za usvajanje dotičnog dostavlja Saboru, bude I tzv. “Pregled učinaka od usvajanja dokumenta na proračun RH” ( vrste izdataka, pr. sastanci , provedba projekata, edukacija I sl., visina izdataka, mjesta/korisnici izdataka (u ovom sluč. i OCD), za pojedine godine. DAKLE, POSTUPAK PRIPREME “IK” ZA RATIFIKACIJU U SABORU, U SVAKOM POGLEDU, JE ISTI KAO ZA BILO KOJI DRUGI BIL/REG/MEĐ. DOKUMENT, pa riječi “proračunski izdaci” ili “OCD-korisnci sredstava” nisu povod za dizanje na stražnje noge.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.