Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon napada

Hrvatsko ministarstvo odlučilo: Preporuka je odgoda maturalnih putovanja u Španjolsku!

Barcelona
Foto: Reuters/PIXSELL
18.08.2017.
u 15:32

Ministarstvo stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć ili informacije koje možemo pružiti u ovom trenutku, izjavila je ministrica Blaženka Divjak

Ministrica Blaženka Divjak preporučila je školskim odborima (koji su zaduženi za konačne odluke) odgodu svih putovanja u Kraljevinu Španjolsku nakon terorističkih napada u toj državi. Odluka je donesena s obzirom na veliki broj upita medija i roditelja, kao i sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Prema informacijama koje su do sada dostavile škole, sljedeći tjedan više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u Kraljevinu Španjolsku. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je danas dopis svim srednjim školama u Hrvatskoj kako bi se utvrdilo koliko njih u skorije vrijeme ide na planirane izlete u Barcelonu, odnosno Španjolsku općenito, s obzirom na jučerašnji teroristički napad, priopćeno je danas.

Od škola je zatražena hitna informacija kako bi se daljnje aktivnosti i informacije koordinirale s nadležnim tijelima koji za zadaću imaju utvrđivanje sigurnosti građana izvan Republike Hrvatske, poput Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u intenzivnoj je komunikaciji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i zatražili su hitnu uputu i mišljenje stručnih služba.

Barcelona
1/11

– Apeliram na oprez nastavnika, roditelja i učenika, ali i na komunikaciju s nadležnim tijelima, kako bi svi zajedno imali točne informacije o procjeni sigurnosti. Ministarstvo stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć ili informacije koje možemo pružiti u ovom trenutku – izjavila je ministrica Blaženka Divjak

Iz Ministarstva napominju da je pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija, i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole utvrđeno da „nakon temeljite procjene stupnja opasnosti i preporuke nadležnih institucija Republike Hrvatske školski odbor ima pravo zabraniti provođenje izvanučioničke nastave“.

Barcelona
1/20

Komentara 17

CA
carlo20
15:52 18.08.2017.

Neki mediji javljaju da su državljani BiH uključeni u ove terorističke napade. Baš me zanima imaju li naše tajne službe pod nadzorom radikalne likove iz susjedne države. Ako je istina da su Bošnjaci upetljani u terorirzam, Hrvatska ima veliki problem.. Oko tisuću Bošnjaka se povezuje s ISIL-om, polovica ih je poginulo na ratištima Sirije i Iraka, međutim, BiH vlasti za stotine radikalnih islamista pojma nemaju gdje su i mogu se aktivirati na hrvatskim turističkim destinacijama kao što su se aktivirali i u španjolskim turističkim destinacijama. U sekundi nam mogu uništiti turističku sezonu. Pročitao sam da je u prvih 7 mjeseci u BiH ušlo 70 tisuća Arapa (mislite da svi oni imaju dobre namjere?) i već sad u BiH živi 50 tisuća Arapa. Naše susjedstvo se arapizira, i kad tad će se dogoditi neko sranje i svi ćemo biti u čudu kako i zašto se to dogodilo.

PR
prohujalo
12:18 18.08.2017.

Potreban oprez. Ali isto tako, to se može desiti bilo gdje. Ispada da sada npr. nitko ne putuje u London,Pariz,Nicu,München..... a znamo da nije tako.

MA
matoopacak
14:16 18.08.2017.

pod hitno !!!!!!zabraniti vuci djecu po Španjolskoj pokraj naseg lipog jadrana sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije