Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1000 eura za bebe

Ministarstvo demantiralo da će novac za novorođenčad namaknuti iz sredstava aktivne politike zapošljavanja

Nada Šikić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
24.02.2016.
u 14:15

Bivši ministar Mirando Mrsić Vladu RH ranije je podsjetio da egzistenciju mladim roditeljima sigurno neće osigurati samo jednokratna naknada, nego radno mjesto, po mogućnosti sigurno i kvalitetno, za što upravo šansu daju mjere aktivne politike zapošljavanja.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava demantiralo je navode da će Domoljubna koalicija novac za svoje obećanje da se za svako novorođenče isplati 1000 eura namaknuti iz sredstava aktivne politike zapošljavanja mladih, javlja HRT.

Ministarstvo rada u priopćenju je navelo da neće doći do preljevanja sredstava.

Istaknuli su da je 'tijekom  2015. godine ukupno isplaćeno 1.194.637.693,10 kn za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja, od toga 941.651.269,70 kn iz nacionalnih te 252.986.423,50 kn iz EU sredstava'.

- 2016. godine iz EU sredstava planirano je 530 milijuna kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanje što je značajno veći iznos EU sredstava nego prošle godine. Navedena sredstva, uz dodatna sredstva iz nacionalnog proračuna koja će nam biti poznata donošenjem Državnog proračuna za 2016. godinu, bit će dovoljna za provedbu svih programa mjera aktivne politike zapošljavanja- dodali su.

Na medijske napise da će Vlada novac namijenjen za mjere aktivne politike zapošljavanja preusmjeriti u isplate naknada u iznosu od 1000 eura za novorođenu djecu ranije se na Facebooku osvrnuo bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Mrsić je na Facebooku skrenuo pozornost na nekoliko činjenica. Između ostalog, napisao je da bi Vlada Republike Hrvatske morala znati da su Mjere aktivne politike zapošljavanja namijenjene prvenstveno za stvaranje boljih šansi za zapošljavanje i bolji položaj na tržištu rada najosjetljivijih skupina na tržištu rada, a to su prvenstveno mladi i dugotrajno nezaposleni.

- Značajnim smanjivanjem sredstava za mjere, Vlada RH šalje poruku da joj nimalo nije stalo da tim kategorijama građana osigura pravo na rad, pravo na radno mjesto i pravo na egzistenciju i njihovo mjesto na tržištu rada- dodao je ranije Mrsić.Također je istaknuo da bi ako želi poboljšati stanje na tržištu rada Vlada morala znati da su Mjere aktivne politike zapošljavanja jedan od ključnih stupova politika tržišta rada.

- Ovaj mali udio sredstava koji se ulaže u mjere, u usporedbi sa ostalim zemljama EU-a, a koji je prethodna Vlada značajno povećala zahvaljujući i sredstvima iz državnog proračuna i EU fondovima, nikako neće doprinijeti ostvarivanju ciljeva koje od Republike Hrvatske traži Europska komisija u odnosu na poboljšanje stanja na tržištu rada- napisao je ranije bivši ministar. 

Mrsić je Vladu RH ranije na Facebooku također podsjetio da egzistenciju mladim roditeljima sigurno neće osigurati samo jednokratna naknada, nego radno mjesto, po mogućnosti sigurno i kvalitetno, za što upravo šansu daju mjere aktivne politike zapošljavanja. 

 

Plan Vlade Republike Hrvatske da novac namijenjen za mjere aktivne politike zapošljavanja preusmjeri za isplate...

Posted by Mirando Mrsić on Wednesday, 24 February 2016

 

 

Komentara 6

MO
mobitel20
14:55 24.02.2016.

Ma sve je klasika...koliko samo spinova u medijima,prestrasno. Te biti ce Jure ovo,Marica ono, prodat ce ovo, ukinuti ce ono...Kada nema nista od toga, naravno da ih nije briga..namjerno "loze" narod, a posebno nastoje posvadjati vladajuce medjusobno. Jadno je sto se oni aktivnije ne brane. Ovdje nije dovoljno"ostati miran"...

KA
KaNiDora
13:51 24.02.2016.

Jel tebe tko što pitao ?

KI
kikac5
14:52 24.02.2016.

Usljed tvojih mjera zapošljavanja 100 000 ljudi je napustilo zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije