Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BILI SMO ŽRTVE LOŠEG EKSPERIMENTA'

Ministarstvo dalo posao tvrtki koju je osječka bolnica 2016. htjela tužiti: 'Gubili smo silni novac'

Foto: PIXSELL
1/4
18.04.2021.
u 12:02

Ministarstvo zdravstva u petak je priopćilo kako s tvrtkom Cuspis surađuju 15 godina i da je zbog toga dobila posao na platformi CijepiSe iako ta suradnja nije bila uvijek zadovoljavajuća

Nakon što je u javnost procurilo da je propalu platformu cijepise.zdravlje.hr radila tvrtka Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, raspetljava se klupko oko te tvrtke koja godinama surađuje s Ministarstvom zdravstva.

Kako je iz Ministarstva u petak priopćeno, Cuspis je za platformu dobio iznos od 196.000 kuna, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana sa servisom za provjeru statusa osigurane osobe. Cijeli posao platforme CijepiSe košta 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om, a taj novac dijeli se na tri tvrtke koje rade na njoj. Cuspis je trebao dobiti ukupno 600 tisuća kuna plus PDV.

U Ministarstvu su u petak istaknuli i kako je Cuspis certificiran proizvođač programske podrške te da na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina. Međutim, prema iskustvima drugih iz sustava hrvatskog zdravstva ta suradnja nije bila baš zadovoljavajuća.

Dokazao je to Klinički bolnički centar Osijek koji je u listopadu 2016. godine prestao koristiti Bolnički informacijski sustav (BIS) tvrtke Cuspis koji im je prodao Vinko Kojundžić. Tada je o tome obaviješteno Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Sustav je bio loš, spor, s mnogo zastoja zbog čega su trpjeli zaposlenici, ali i pacijenti.

– BIS tvrtke CUSPIS je u anketi provedenoj prije nekoliko mjeseci među djelatnicima KBC-a Osijek u velikoj većini slučajeva ocijenjen kao nezadovoljavajući program koji ne ispunjava svoju ulogu. Višesatni zastoji programa u cijeloj bolnici dogodili su se u više navrata, a kraći prekidi bili su svakodnevica, kao i prekidi na pojedinim odjelima, zbog čega su djelatnici bili prisiljeni upisivati bolesnike u tekst procesoru i naknadno evidentirati podatke, a nerijetko su se podaci o upisanim bolesnicima gubili ili bili trajno izgubljeni. Prema ugovoru, sustav je trebao podržavati servise HZZO osigInfo, eUputnice i eNalaz, a realizacija tzv. crvenih uputnica bila je samo tri, a u drugim bolnicama redovito oko 90 posto. Sve navedeno je rezultiralo vraćanjem računa od strane HZZO-a i povezanim gubitkom prihoda. Troškovi i gubici proistekli iz postojećeg sustava tvrtke Cuspis, kao i anketni upitnik koji je proveden među djelatnicima KBC Osijek obvezuju Upravu na promjenu informatičkog sustava – priopćeno je tada iz osječke bolnice.

Tvrtka Cuspis je svoj sustav ugasila 3. listopada 2016. ujutro, a već u podne istog dana pušten je u rad novi BIS. Već u prvim danima korištenja novog BIS-a uočena je veća funkcionalnost, responsivnost i lakši rad na svim radilištima KBC-a Osijek, objavila je tada bolnica.

– Bili smo nezadovoljni dosadašnjim sustavom jer nije imao modul za fakturiranje računa i gubili smo silni novac. Prema procjenama, samo u devet mjeseci ove godine izgubili smo na participacijama 611 tisuća kuna, a primjerice povlačenje crvenih uputnica bilo nam je na razini od samo tri, a u drugim je zdravstvenim ustanovama 98 posto. Zato se unos obavljao ručno, zbog čega smo djelatnicima plaćali prekovremeni rad, a Kojundžić nije ni jednog trenutka uzeo bazu lijekova kako bi se fakturiranje moglo evidentirati. Zbog toga smo išli u kupnju sustava za fakturiranje, i to prema propisima o javnoj nabavi, i to je riješeno – rekao je tada dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja bolnice'.

– Četiri godine bili smo žrtve lošeg eksperimenta, zbrajamo gubitke i razmišljamo o tužbi protiv Cuspisa – dodao je tada dr. Kopić.

Komentara 7

LO
luka_os
12:19 18.04.2021.

Vili samo tovari na racune. Nema te inspekcije u hrvatskoj koja zna radit

DU
Deleted user
12:26 18.04.2021.

Za koga ste glasali, sad ih hranite. Jezik za zube, glavu dolje i ruke na leđa!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:24 18.04.2021.

Lov na ministra je otvoren. Suoer. Smojenit cemo ga i dobiti 10 puta goreg. Nema veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije