Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Ministarstva i Vlada financirali objavu imena hrvatskih branitelja

\'NOVSKA 290604  SIS IZ SERIJE NAGRADJENIH FOTOGRAFIJA  branitelji\'
09.04.2010.
u 12:50

Objavu imena branitelja financirala je i HVIDRA Josipa Đakića, a u pribavljanju podataka pomagalo je i Ministarstvo obrane

Iako je posljednjih godina nekadašnja ministrica i potpredsjednica Vlade, a današnja premijerka Jadranka Kosor bila žestoko protiv objave podataka iz Registra branitelja, prema pisanju Novog lista ispada kako su njeno Ministarstvo branitelja, Vlada RH te Ministarstvo obrane paralelno zdušno potpomagali objavu podataka o braniteljima u dvadesetak monografija. U nekima od tih monografija navode se imena i prezimena branitelja, datumi rođenja, pripadnost postrojbama te razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, što je čak i više od podataka objavljenih na internetskoj stranici www. registarbranitelja.com.

Među monografijama se posebno ističe "Heroji ne umiru - Spomenice poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata", koja je predstavljena prije godinu dana, a čije je izdavanje sa 900.000 kuna financiralo Ministarstvo branitelja, kojem je u tom trenutku na čelu bila današnja premijerka. U njoj se ne nalaze samo imena pet tisuća poginulih branitelja, već i njihove fotografije, podaci o obrazovanju i datumi rođenja. U objavi podataka branitelja sudjelovalo je i Ministarstvo obrane, navodi Novi list, pa je tako autorima dostavilo službeni popis imena 5818 branitelja 153. velikogoričke brigade za monografiju o toj brigadi. List također navodi i kako MORH namjerava objaviti monografiju 1. gardijske brigade Tigrovi s podacima o pripadnicima te brigade.

I dok se čelnik Hvidre Josip Đakić također žestoko protivi objavi imena branitelja, njegova je udruga financirala izdavanje knjige "Novska u Domovinskom ratu" u kojoj se nalazi popis poginulih branitelja s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana s imenima, datumima rođenja te datumima pogibje. Imena branitelja mogu se naći i u monografijama 144. brigade HV-a Sesvete, 151. samoborske brigade, čije je izdavanje sufinancirala Vlada, te na nekim internetskim stranicama ratnih brigada.

Opravdano se postavlja pitanje zašto se s jedne strane Vlada, ministarstva i Hvidra žestoko protive objavi podataka iz Registra branitelja, dok s druge strane financijski i na druge načine pomažu objavu istih tih podataka?

Komentara 41

DU
Deleted user
13:54 09.04.2010.

Pa svi oni koji se bune bune se zbog beneficija. Udruge branitelja bi ih izgubile da se ne bune zajedno sa vladom a vlada ih brani jer ih pritišću oni koji su dobili ne zaslužene beneficije.

MA
maklin
13:55 09.04.2010.

Vlada radi pomutnju među narodom i medijima zato što nam se bliži \"slučaj Grčka\", uskoro ćemo u bankrot pa ćemo onda vidjeti kako preživljavati.

Avatar vh1
vh1
13:54 09.04.2010.

@ gm Koji su razlozi....? Odi obrnutim putem...... Ako si Sanader, i ako hočeš srušiti Kosr, onda preko ostataka svojih ljudi u HDZ, provališ Registar i digneš na noge branitelje. Kosorka ispadne nesposobna i mora otići. Premjerka zna da jeje to sve krenulo iz njezinih ministarstava, pa je pokušala preko Rakara optužiti Josipovića, da bi se spasila. Unutar HDZ-a je raskol. Jaca ima veliki otpor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije