Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA Započele ‘promjene’ Vlade istupanjem Boljitka

Ministar Žarko Karačić napustio Vladu ZHŽ-a

14.01.2009.
u 23:00

Prva sjednica Vlade ZHŽ-a u 2009. donijela je i promjenu. Ministar gospodarstva Žarko Karačić podnio je ostavku, a dužnost će obnašati dok Skupština ne imenuje zamjenu.

Dvije strane
Odgovor će se znati već sutra kada se održava sjednica županijske Skupštine. Na toj će sjednici dvije opcije tražiti potporu skupštinske većine. Na jednoj strani Jurišićev HSP i HDZ 1990. predlažu rekonstrukciju Vlade, a s druge strane HDZ BiH, uz pomoć nekolicine do jučer vladajućih zastupnika, želi smijeniti sadašnju i postaviti novu Vladu.

Tko će dobiti potporu najmanje 12 zastupnika u Skupštini, ostaje vidjeti. Zvonko Jurišić je jučer bio posebno optimističan. Doduše, istaknuo je kako je situacija i dalje krajnje neizvjesna, ali da se Karačićevim odlaskom iz Vlade počeo ostvarivati sporazum koji su on i Božo Ljubić postigli, što bi, po njemu, trebalo prevagnuti kod nekih zastupnika da podrže rekonstrukciju Vlade.

Premijerska pozicija
Istinska rekonstrukcija bi se više, prema Jurišićevim riječima, trebala dogoditi tek kada se jasno bude znalo ima li Vlada većinu u Skupštini. Kazao je da ni premijerska pozicija nije isključena iz procesa dogovaranja o rekonstrukciji, tj. ostaje otvorena mogućnost da, ukoliko prođe rekonstrukcija, na čelo županije dođe netko iz HDZ-a 1990. Ministar Karačić je, obrazlažući svoju ostavku, kazao kako je ona plod činjenice da Vlada nema potporu Skupštine te da je usvojen rebalans proračuna kojemu se Vlada protivila, a koji je opet, prema njegovu mišljenju, nezakonit.

Izrazio je nadu da će ova ili nova Vlada iznaći načina da se isplate poticaji poljoprivrednicima za 2008. NSRzB će podržati onu vladu koja bude zagovarala veću potporu gospodarstvu i poticaje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije