Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Tomislav Tolušić:

Zbog Grčićeve sporosti izgubit ćemo pola milijarde eura

19.04.2016., Zagreb - Tomislav Tolusic, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/8
04.05.2016.
u 07:00

Konačno je završena akreditacija za operativni program Konkurentnost i kohezija pa Tolušić može otvarati natječaje EU

U prvih sto dana mandata ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić pojednostavio je procedure za lakše povlačenje europskog novca, a uspio je i završiti proces akreditacije operativnog programa Konkurentnost i kohezija ukupno težak 6,88 milijardi eura.

Dogovara i izmjene tog programa kako bi se europskim novcem mogle graditi nove škole, vrtići i sveučilišni kampusi jer 300-tinjak njih već ima i izdane građevinske dozvole. Ministar se nada da će u Europskoj komisiji naići na razumijevanje i odobravanje jer, kako kaže, najvažnije je novac iz fondova EU potrošiti.

Kamate nikad niže

S povlačenjem novca problem je, prozvao je Tolušić, imao bivši ministar Branko Grčić i njegovi pomoćnici među kojima je i Jakša Puljiz, najuži suradnik premijera Tihomira Oreškovića.

– Odluke nisu donošene dovoljno brzo i kvalitetno, a za to nisu odgovorni stručnjaci koji u Ministarstvu rade, već bivši ministar i njegovi pomoćnici. Od 1,27 milijardi eura ostalo je još 500 eura koje treba potrošiti do kraja 2016. To je apsolutno neizvedivo – poručio je Tolušić.

Ipak, Ministarstvo je otvorilo 54 javna natječaja kako bi se iskoristilo više sredstava koja su bila raspoloživa u omotnici 2007.-2013. Za novu omotnicu u kojoj je 10,7 milijardi eura imamo još vremena, sve do kraja 2023., ali prema brzini izvedbe projekata, jasno je da već sada treba ubaciti u “petu brzinu”. Željeznička pruga Dugo Selo – Križevci dogovorena je i radovi će uskoro početi, ali ostatak željeznica do Rijeke u niskoj je fazi pripreme.

Tako Tolušić otkriva da su za projektiranje dionica pruge do Rijeke projektanti dobili akontacije iz sredstava EU, ali da više od četiri godine nisu radili ništa pa projekti nisu došli ni do kraja prve faze pripreme. Tolušić je otvorio natječaj za velike gradove od 350 milijuna eura kako bi potaknuo decentralizaciju sredstava, a uskoro kreće i natječaj za poduzetnike koji se otvara po 80 posto lakšim pravilima od dosadašnjih. Nema javne nabave, bankarskih garancija, a može se dobiti od 300.000 do 30 milijuna kuna potpore.

Veća konkurentnost

Aplikacija Pelješkog mosta mogla bi biti gotova u rujnu, ali država se još nije odlučila hoće li od Europske unije tražiti 85 posto sufinanciranja ili manji iznos kako ne bi na projektu vrijednom 350 milijuna eura iskoristila sva sredstva raspoloživa za cestovnu infrastrukturu. To je kapitalni projekt za koji će Vlada donijeti i poseban zakon kojim bi se olakšalo objedinjavanje zemljišta i ishođenje građevinske dozvole na dulji period od standarda. 

>>Kreću radovi na infrastrukturi Dugo Selo – Križevci: drugi kolosijek, 6 mostova, 11 novih nadvožnjaka

Komentara 95

BU
Bulaba
07:29 04.05.2016.

Grčićeve sporosti ili Grčićeve srbosti? Nisu drugovi toliko nesposobni, koliko im je cilj uništiti Hrvatsku.

FA
Fake
07:14 04.05.2016.

Još jedan pokazatelj nesposobne partije koja je spavala 4 godine a sada jedino što znaju je pametovati,širiti mržnju i otkrivati ustaštvo kojega nema.

TT
ttattamatta
08:46 04.05.2016.

Jakša Puljiz je bio zamjenik Branka Grčića, a ne pomoćnik kako se navodi u tekstu, a sada je savjetnik predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću, te mu je glavni zadatak koordinirati rad ministarstava kako bi se što efikasnije povlačila sredstva izz EU. Tolušić je i prije tri mjeseca govorio o velikoj neefikasnosti bivše postave Ministarstva reg. razvoja i Eu fondova, i Orešković je to isto izjavljivao na početku, sad to ponavlja. Dragi predsjedniče Vlade, tko tu koga koordinira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije