Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Šustar:

Boris Jokić i njegov tim mogu otići!

Predrag Šustar
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
09.06.2016.
u 09:45

Iz Ministarstva ubrzo objašnjavali da je to samo jedna od mogućnosti.

– Za ministrovu odluku doznali smo iz medija, a kontakata između njega i nas od podnošenja našeg zahtjeva za razrješenje nije ni bilo tako da nije bio u prilici nagovarati nas na bilo što. Ništa od naših zahtjeva nije prihvatio i ovo je danas samo posljedica onog što smo mi tražili. Uvjeti za rad na reformi ne postoje i to je jasno iz našeg zahtjeva za razrješenje – komentirala je jučer članica ekspertne radne skupine (ERS) Branka Vuk najavu ministra Šustara da će ih razriješiti.

Ministar je to novinarima kazao nakon sjednice Vlade. No nakon nekoliko sati i uzbune javnosti iz Ministarstva stiže objašnjenje da je to ministar spomenuo kao jednu od mogućnosti i da to neće učiniti prije nego što im ERS dostavi izvješća o provedenoj stručnoj raspravi.

Zašto baš sada

Mnogima nije jasno zašto se ministar za moguće razrješenje odlučio baš sada.

– Budući da ERS i dalje radi iako je tražio razrješenje i s obzirom na to da Šustar ništa nije napravio s popisa svojih obveza iz Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologija, bilo bi puno uputnije da je Šustar podnio ostavku – oštar je bivši ministar znanosti Gvozden Flego. Ocjenjuje da je ovo još jedan pokušaj podrivanja jedne značajne, strategijske reforme.

– Nadam se da za ostvarenje svojih loših nakana ministar neće imati vremena – zaključuje Flego.

Voditelj Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologija Neven Budak smatra da razrješenje skupine vodi do zaustavljanja reforme.

– To mi govori da ne postoji volja da se kurikularna reforma provede kako je zamišljena, a upitno je želi li se uopće provesti. Dođe li do razrješenja ERS-a, mora se imenovati novi, a to može biti samo u suradnji Ministarstva i Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije kojem sam ja na čelu – kaže Budak.

Obrazovanje i politika

Za predsjednika Školskog sindikata “Preporod” Željka Stipića ministrova je odluka očekivana.

– Od početka je sve upućivalo na ovakav rasplet. Ključno je pitanje što će biti s reformom. Šustar će ostati upamćen po tome što je prije vlastitog razrješenja i razrješenja svoje Vlade razrješenjem Borisa Jokića razriješio ovu zemlju ama baš svake nade u bolje obrazovanje. U državi u kojoj je Vlada u rasulu ne donose se ovako ozbiljne odluke. Ozbiljan posao doveden je u pitanje – upozorava Stipić.

Iako je bio žestok kritičar kurikularne reforme, prof. dr. Josip Burušić iz Instituta “Ivo Pilar” kaže da mu je žao što nije bilo više mudrosti, tolerancije i dijaloga da se problem riješi na prihvatljiv način.

– Nije dobro kada obrazovanje, učenici, nastavnici i roditelji postanu predmet političkih nadmetanja, prepiranja i politikantstva. Posao na reformi potrebno je nastaviti uz uvažavanje problema i otvorenih pitanja koja su se pokazala u stručnoj raspravi i to unutar sustava i institucija obrazovanja – kaže Burušić.

Komentara 51

MA
manuutd
09:55 09.06.2016.

Normalno,ko su oni??Pa ima u Hrvatskoj školovanin ljudi još, zahvaliti se im i adio!

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
09:53 09.06.2016.

Bravo ministre, nema vise natezanja, otjerati i formirati strucnu skupinu te nastaviti reformu.

YN
yes_no
09:55 09.06.2016.

Bravo. Više da se presječe taj politički igrokaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije