Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR PAVIĆ

'Umirovljenicima je omogućeno da se uključe u društvo kako se ne bi osjećali osamljeni'

Marko Pavić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
30.04.2019.
u 12:04

Ministar Marko Pavić uputio je čestitku građanima u povodu Međunarodnog praznika rada

U svojoj čestitci u povodu Međunarodnog praznika rada ministar Marko Pavić podsjeća na 1986. godinu koja je utrla put borbi za bolji položaj radnika, pravednije i humanije uvjete rada.

– Svijet rada neprestano se mijenja, tržište rada u 21. stoljeću iziskuje brze prilagodbe novim, globalnim uvjetima. Stvaranje i očuvanje kvalitetnih radnih mjesta nije moguće bez otvorenog socijalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja izazova s kojima se
suočava moderno društvo. Otpočetka mandata zalažemo se da kroz otvoren dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima gradimo društvo u kojem će svi moći dostojanstveno živjeti od svoga rada i svoje mirovine. Prvi svibnja prigoda je i da se prisjetimo svega što smo učinili kako bismo društvo učinili boljim – stoji u čestitci.

Ministar ističe kako smo u zadnje tri godine povećali zaposlenost pa imamo 96.058 više novozaposlenih nego prije tri godine i imamo rekordno nisku nezaposlenost od 7,5%. U prve dvije godine mandata Vlada je osigurala 4,5 milijardi kuna za zapošljavanje. Ove godine izdvojene su dodatne 2 milijarde kuna, od toga 1,5 milijardi za mjere aktivne politike zapošljavanja koje su najviše namijenjene mladim ljudima i njihovu ostanku u Hrvatskoj. Osigurano je 500 milijuna kuna za specijalizirane programe
zapošljavanja sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda koji su posebno namijenjeni dugotrajno nezaposlenima i teže zapošljivim skupinama u društvu. To je najveći iznos koji je ikada uložen u zapošljavanje.

– Svjesni smo da su globalni gospodarski i demografski trendovi rezultirali nedostatkom radne snage i iseljavanjem određenog broja naših sugrađana, ali taj trend nije prisutan samo u Hrvatskoj nego se s njim suočavaju sve mlađe članice EU. Ulaskom u Europsku uniju otvoren je slobodan pristup europskom tržištu rada i mogućnost zapošljavanja u državama članicama koji je privukao i određeni broj naših sugrađana. Politiku zapošljavanja usmjerili smo posebno na mlade kako bi pronašli posao i ostali u Hrvatskoj. Cilj nam je privremeno zapošljavanje u javnom sektoru zamijeniti trajnim zapošljavanjem u privatnom sektoru.

Zbog toga smo početkom ove godine redefinirali mjere aktivne politike zapošljavanja kako bismo potaknuli zapošljavanje na ugovor o radu. Ove godine stopa nezaposlenosti mladih prepolovljena je na gotovo 21% u odnosu na 49,5% u 2013. godini. Uz to, prosječnu plaću povećali smo za 800 kuna, a minimalnu plaću za 588 kuna te smo poreznom reformom rasteretili gospodarstvo. Sve smo to poduzeli kako bismo povećali plaće, otvorili nova radna mjesta i zadržali naše građane u Hrvatskoj – poručuje ministar Pavić

Ministar se osvrnuo i na mirovinsku reformu kojom je mirovinski sustav postao dugoročno održiv, povećane su mirovine i riješena je generacijska nejednakost umirovljenika, bez zaduživanja naše djece i unuka. Mirovinska reforma pohvaljena je i u izvješću Europske komisije, a pridonijela je i stabilizaciji javnih financija i povećanju kreditnog rejtinga. Uz mirovinsku reformu istaknuo je i demografske mjere kojima je zaštićeno majčinstvo pa je majkama za svako rođeno i posvojeno dijete osiguran dodani staž od šest mjeseci kada ostvare uvjete za mirovinu. Umirovljenicima je omogućeno da pojačaju svoj kućni budžet i ponovno se uključe u društvo kako se ne bi osjećali osamljenima.

– Želim umiriti naše građane i poručiti im da će do 67. godine raditi samo oni koji ne ostvare 41 godinu staža i to tek od 2033. godine. Trend kasnijeg odlaska u mirovinu prisutan je u većini zemalja Europske unije, a duži ostanak u svijetu rada znači veće
mirovine. Siguran sam da su i naši socijalni partneri, poslodavci i sindikati svjesni nužnosti da moramo produljiti godine radnog staža kako bi mirovine bile veće, a mirovinski sustav dugoročno održiv. U prvoj polovici iduće godine Hrvatska će predsjedati EU Vijećem. U okviru hrvatskog predsjedanja bit ću, uz ministricu Murganić, zadužen za predsjedanje EPSCO Vijećem u formatu ministara rada i socijalnih pitanja.

Najvažnji prioritet EPSCO Vijeća bit će cjeloživotno obrazovanje kroz osnaživanje vještina zaposlenih i nezaposlenih s posebnim naglaskom na digitalnu i financijsku pismenost. To je ključno kako bi učinkovitije odgovorili na izazove modernog tržišta rada koje zbog digitalizacije i tehnološkog napretka zahtijeva zaposlenike s modernim vještinama. Poseban fokus bit će stavljen na projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda koji je usmjeren na pozitivne promjene u društvu. Bit će to odlična prigoda da progovorimo o dobrobitima koje nam je donijelo članstvo u Europskoj uniji – poručuje ministar Marko Pavić.

Komentara 23

DU
Deleted user
12:48 30.04.2019.

Da ti slabo dode šta je ovaj lik ovdje sve nadrobio. Pola Hrvatske je pobjeglo iz države a on se hvali kako je pala nezaposlenost. Totalni idiotizam.

MO
moškov
12:36 30.04.2019.

ministre koliko je mladih ljudi iselilo iz hrvatske od 2013.g....imas i dzoker zovi....

PA
PainKiller
13:36 30.04.2019.

Zamisli, kad u HR ostanu samo i isključivo umirovljenici ovi pametnjakoviči će se i dalje hvaliti da je stopa nezaposlenosti 0. Čestitam Vladi na uspjehu, otjerali ste 70% radno sposobnog stanovništva i ne živite u snovima, neće ih se puno vratiti. Sve Vlade u zadnjih 25 godina sustavo uništavaju Hrvatsku, a ovo je jedan jedini puta da je narod nešto poduzeo tj. pobjegao jer mi nikada nismo bili od onih koji prosvjeduju i pale, ali ako nitko ne shvaća ozbiljno onda nismo ni zaslužili ništa drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije