Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO BAŠ NE MORAJU...

Ministar pravosuđa poslao sucima preporuku da ne šalju osuđenike u zatvor

Zagreb: Ministri Marić i Malenica održali konferenciju za medije o ovršnim postupcima
Luka Stanzl/PIXSELL
27.11.2020.
u 20:36

U toj preporuci je navedeno da se gdje god je to moguće, njima odgodi početak izvršavanja kazne, kako bi se zaštitilo zdravlje i djelatnika zatvorskog sustava i osoba lišenih slobode koje se već nalaze unutra – pojasnila je pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero

Na gotovo sve županijske sudove u Hrvatskoj stigao je dopis ministra pravosuđa Ivana Malenice.

U dopisu je zamolio suce da, ako baš ne moraju, osuiđenike ne šalju na odsluženje zatvorske kazne, pišu vijesti.hr.

Dok suci takvu odluku smatraju spornom, iz Ministarstva pravosuđa tvrde da time ne žele utjecati na odluke suda nego da je to samo preporuka zbog koronavirusa.  

– U toj preporuci je navedeno da se gdje god je to moguće, njima odgodi početak izvršavanja kazne, kako bi se zaštitilo zdravlje i djelatnika zatvorskog sustava i osoba lišenih slobode koje se već nalaze unutra – kazala je pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero. 

Suci pak kažu kako  preporuka ne može biti iznad sudske odluke, a zakoni se moraju poštivati kao i pravomoćne presude.

– Dodatni problem u cijeloj toj situaciji je ova formulacija gdje se ostavlja sucima da odluče tko će ići, a tko neće što dovodi do jedne pravne nesigurnosti. Ne bi niti zatvori smjeli postupati mimo odluke suda i odluke suca izvršenja. Neki čak kažu da je bilo situacija da su došli na izdržavanje, da ih zatvor nije pustio? To je informacija koju sam ja čuo neslužbeno, ali smatram da to ne bi smio biti temelj postupanja zatvorskog sustava  – kaže glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

VIDEO Nove mjere koje vrijede do 21. prosinca

Komentara 4

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
21:02 27.11.2020.

Dobro, shvatili smo, Horvatinčić je uplatio nekome koji zna posao.

DU
Deleted user
23:02 27.11.2020.

Ministar najkorumpiranije države u EU sugerira da se krimosi ne šalju u zatvor. Zato Bandić i njegova zloinačka skuina rade što hoće!

DA
Darko22
10:14 28.11.2020.

Pa dobro, ni inače ih ne šalju u zatvor tako da sve ostaje isto u HDZ-ovoj Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije