Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLIVER SPASOVSKI

Ministar policije Sjeverne Makedonije: 'Sućut Hrvatima, uhitili smo napadače, ništa ne skrivamo'

Večernji list
13.04.2022.
u 14:33

Ministar MUP-a Sjeverne Makedonije, Oliver Spasovski, za Večernji list dao je intervju povodom cijele situacije.

Naš reporter Frane Šarić boravi u Skoplju odakle izvještava o smrti hrvatskog rukometaša Denisa Tota. Tot je, podsjetimo, brutalno premlaćen 7. travnja oko 3 ujutro ispred noćnog kluba koji nije niti imao dozvolu za rad. Prebačen je u bolnicu gdje je ubrzo preminuo od zadobivenih ozljeda. 

Napadači na Tota su uhićeni, a jutros je uhićen i prvoosumnjičeni Andželo Đorđievski. Inače, riječ je zloglasnom dileru s debelim dosjeom za kojim je zbog napada na Tota bila i raspisana međunarodna tjeralica.

U srijedu ujutro cijeli slučaj za Večernji list komentirala je ravnateljica bolnice Karil, Maja Mojsova, u kojoj je Tot preminuo te se osvrnula na teze o "zataškavanju istine o smrti hrvatskog rukometaša".

Sada smo razgovarali i sa ministrom MUP-a Sjeverne Makedonije, Oliverom Spasovskim.

POGLEDAJTE INTERVJU

"Najprije želim izraziti duboku sućut obitelji preminulog Denisa Tota ali i svim hrvatsim državljanima. Ovo je tragičan događaj koji nas je šokirao. Mi smo sinoć uhitili prvoosumnjičenog za ubojstvo hrvatskog rukometaša Andžela Đorđievskog Za njim smo u suradnji s našim državnim odvjetnišvom raspisali međunarodnu tjeralicu. U tom smislu bih odbacio sve neutemeljene tvrdnje koje su se provlačile kroz medije proteklih dana o tome da su naše službe nešto prikrivale. Osumnjičenog smo uhitili za manje od 24 sata otkako smo ga identificirali i raspisali tjeralicu. 

Kakva saznanja imate o kobnoj noći tijekom koje je na smrt pretučen Denis Tot?

Kobni slučaj dogodio se iza 3 sata ujutro 7. travnja. Hitnu pomoć nazvala je djelatnica lokala ispred kojeg je napadnut Tot oko 3 sata i 33 minute. Za otprilike 10 minuta Tot je bio u bolnici Karil u Skoplju. Osoblje bolnice kontaktiralo je policiju u 4 sata i 11 minuta prijavljujući da je riječ o sumnjivim ozljedama koje treba istražiti. Odmah po dojavi naše su jedinice otišle na lice mjesta. Tamo nisu pronađeni nikakvi tragovi. Međutim, daljnjom istragom utvrdili smo da je riječ o ubojstvu i odmah su uhićeni jedan muškarac i jedna žena. Posljednji je jutros uhićen prvoosumnjičeni Andželo Đorđievski.

Kako je izgledala potraga za Gorgievskim?

Izdali smo međunarodnu tjeralicu zbog koje je bio onemogućen u prelasku granice i potencijalnom bijegu iz Sjeverne Makedonije. Akcija njegovog lociranja trajala je nekoliko sati, a uhitili smo ga u srijedu u 2 sata ujutro. Operativnim radom smo suzili krug njegovog kretanja i tako ga locirali i sproveli u istražni zatvor. 

Gdje je uhićen? Je li se skrivao i jeste li strahovali od potencijalnog obračuna vatrenim oružjem pošto je riječ o policiji dobro poznatom narko dileru s debelim dosjeom?

Ne mogu govoriti o detaljima jer je cijeli proces još uvijek u tijeku.

Hoćete li pokrenuti istragu protiv ljudi koji su nadgledali tučnjavu, a nisu pomogli Totu i pozvali pravovremenu policiju? To je također kazneno djelo.

Istraga još uvijek traje te obrađujemo sve aktere za koje procjenjujemo da bi mogli biti umiješani u ovaj slučaj. Najvažnije je trenutno da smo uhitili trojicu napadača koji će u istražnom zatvoru čekati početak suđenja. To je važno za makedonsku i hrvatsku javnost. Odradili smo posao brzo i efikasno. 

Pojavila se informacija da klub ispred kojeg je pretučen Denis Tot uopće nije imao dozvolu za rad. Kako je to moguće, tim više što je riječ o širem centru grada gdje policija redovito patrolira?

Policija za to nije odgovorna, to je pitanje za druge institucije. Meni je informacija o ilegalnom radu jučer potvrđena od strane tržne inspekcije Sjeverne Makedonije. Taj noćni klub jučer je  zatvoren zbog svih prijašnjih inspekcija i izostanka dozvola za rad.

Foto: Instagram

Jučer ste rekli da je ženska osoba koja na video snimci s nadzorne kamere agresivno udarala Denisa Tota bila u nekoj vrsti odnosa s njim...

Takve informacije su se pojavile no ne bih o detaljima dok istraga ne bude gotova. Važno je znati da Vladi Sjeverne Makedonije nije u interesu išta ovdje polovično napraviti. Još jednom odbacujem sve špekulacije o prikrivanju ovog zločina. 

Pojavila se informacija da su se napadači družili te večeri s Totom u noćnom klubu.

Imamo razna operativna saznanja. Ponavljam, istraga je u tijeku i ne bih javno iznosio pojedinosti o kojima još nemamo širu sliku. Istragu želimo voditi profesionalno, a ne preko medija. 

Naš reporter Frane Šarić iz Skopja uživo izvještava o tragičnom ubojstvu Denisa Tota i uhićenjima ubojica, a pozadinu priče i posljednje detalje slučaja možete čitati u priloženim člancima naše premium rubrike.


 

Komentara 6

RA
radolizem
15:37 13.04.2022.

Ništa ne skrivaju? Pokušali su sve sakriti lažnim medicinskim papirima i priopćenjima. Hitnoj je trebalo 2 sata, cipelarili su ga kao psa. Da nije bilo riječ o rukometašu sve bi uspjeli sakrili. Teški Balkan.

5S
505.scrtom
16:37 13.04.2022.

eto i to su ti neki prijatelji i saveznici. valjda samo na papiru

OB
obican
14:57 13.04.2022.

Laze, konjusina, samo je pitanje - dokle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije