Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJEDINJAVANJE POSLOVA

Ministar najavio manju represiju: Inspektorat za ovo više neće pokretati postupak

Ministar Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.11.2018.
u 13:21

Govoreći o unutrašnjem ustroju Državnog inspektorata, Horvat je rekao da će biti formiran središnji ured inspektorata sa sjedištem u Zagrebu, a uredbom o unutarnjem ustroju definirat će se i 5 do 6 područnih ureda te određeni broj ispostava.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da Vlada objedinjavanjem državnog inspektorata želi smanjiti presiju prema poduzetnicima te da će "represivna metodologija biti daleko manja nego sada".

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog zakona o Državnom inspektoratu, kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstva.

Tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzima od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva, veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede, turističku inspekciju od Ministarstva turizma, energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

"Vlada želi ovom reformskom mjerom smanjiti inspekcijski pritisak odnosno presiju spram hrvatskih poduzetnika i boljom koordinacijom doći do manjeg broja inspekcijskih nadzora", izjavio je Horvat na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade.

Ključnim je istaknuo uvođenje nove represivne metodologije.

"Nova represivna metodologija bit će daleko manja, tako da ćemo omogućiti inspektorima u samom trenutku provedbe inspekcijskog nadzora da za one nedostatke koje uoče, a mogu se ukloniti ili riješiti u samom trajanju inspekcijskog nadzora, ne izdaju nikakva upravna rješenja, odnosno ne pokreću prekršajni postupak. Isto tako, ako se ustanovi za dio takvih prekršaja da neće moći biti otklonjeni u samom procesu provođenja inspekcijskog nadzora, izdavat će se rješenja. Ali, budu li ti nedostaci otklonjeni do trenutka izdavanja rješenja ili do njegove pravomoćnosti, smatrat će se da je problem riješen", rekao je Horvat.

Kako navodi, obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela dovesti će do odgovarajuće koordinacije, učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova, posljedično do manjeg broja nadzora te ujednačavanja postupanja inspekcija.

Govoreći o unutrašnjem ustroju Državnog inspektorata, Horvat je rekao da će biti formiran središnji ured inspektorata sa sjedištem u Zagrebu, a uredbom o unutarnjem ustroju definirat će se i 5 do 6 područnih ureda te određeni broj ispostava.

Na upit hoće li se inspekcije najavljivati poduzetnicima, Horvat je rekao da za određeni broj i karakter inspekcijski nadzora hoće a, za određeni ne.

"Onoga trenutka kada netko tko će pripremati inspekcijski nadzor donese odluku da bi se prethodnom najavom mogli neki elementi inspekcijskih nadzora anulirati ili eliminirati, takvih najava neće biti, a kada su to redovne inspekcije i nadzori inspektorima će biti dana mogućnost da svoj dolazak najave", rekao je Horvat. 

Odgovarajući na upit tko će biti na čelu inspektorata, Horvat je rekao da Vlada ne komunicira ime osobe.

"Mi u ovom trenutku definirani stav o tome tko će voditi Državni inspektorat nemamo", ustvrdio  je.

S obzirom da bi se s primjenom zakona trebalo započeti 1. travnja iduće godine, Vlada je u četvrtak donijela i odluku o osnivanju radne skupine za pripremu početka rada Državnog inspektorata u kojoj će biti državni dužnosnici iz resora inspekcija koje se objedinjavaju. Na njegovom čelu bit će ministar gospodarstva.

Sredstva vezana uz preuzimanje 1.462 službenika, koja su procijenjena na 337,5 milijuna kuna u 2019., te 334,9 milijuna kuna u 2020. godini već su osigurana u državnom proračunu.

No, Vlada je na sjednici podnijela amandman na originalni prijedlog proračuna za 2019. godinu, vezan uz Državni inspektorat, s obzirom da se predlaže stupanje na snagu Zakona o državnom inspektoratu od 1. travnja, a ne 1. siječnja iduće godine, dok je iznos za plaće inspektora u originalnom prijedlogu proračuna predviđen za cijelu godinu.

Amandmanom se tako predlaže preraspodjela 74,2 milijuna kuna unutar financijskih planova proračunskih korisnika za 2019. na svim resorima na kojima su danas ti inspektori raspoređeni.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:26 22.11.2018.

rasterati bandu a ne zaposljavati

RO
ronyday
16:23 22.11.2018.

Trebalo bi napraviti kontrolu svih državnih inspektora. Veliki broj su uhljebi komunjarske mafije, a najbolje se vidi po njihovoj imovini milijunskih vrijednosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije