Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ministar Medved: Komemoracija neće biti na Bleiburgu već će se održati na Mirogoju

Tomo Medved
21.04.2020.
u 16:03

Ministar je kazao kako za sada braniteljske mirovine nisu u pitanju i da se one neće dirati no isto je tako i poručio kako je u kontaktu s braniteljskim udrugama svakodnevno, kako su branitelji uvijek bili prvi i da je spreman s njima i na takav razgovor ukoliko dođe do toga.

Tomo Medved, ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a, za Večernji TV odgovarao je na pitanja o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj, uštedama koje je njegovo ministarstvo učinilo te u kojem smjeru se planira ići u nastavku ove krize.

Ususret nadolazećim obljetnicama, pozvao je sve građane da u zajedništvu i molitvi ostanu doma uz prigodni program te da na svojim domovima izvjese državne stjegove i upale svijeće za naše poginule branitelje.

Ministar Medved otkrio je i kako se traži rješenje da se nakon što je otkazana komemoracija na Bleiburgu ona održi u Hrvatskoj. Kazao je da je u kontaktu s Počasnim bleiburškim vodom i i kako će se komemoracija sigurno održati i to kako stvari stoje na Mirogoju.

- Kao što smo najavili prošli tjedan, prvo nam slijedi 75. obljetnica u Jasenovcu. Delegacija Vlade predvođena s predsjednikom Vlade otići će i pokloniti se žrtvama u skladu s preporukama i okolnostima. Nakon toga slijedi 25 godina Bljeska, naše veličanstvene vojno-redarstvene operacije, koju ćemo također obilježiti dostojnu, ali u skladu s preporukama, odnosno s mogućnostima. Osmislili smo cijeli niz aktivnosti i sadržaja koji su usmjereni na prigodno obilježavanje, od čitanja imena naših poginulih branitelja, njih 51 koji su poginuli u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak koje će biti kod samog spomen-obilježja u Okučanima. Potom će biti specijalna emisija na HRT-u u trajanju od 2 sata, gdje će biti nekoliko ratnih zapovjednika, sudionika operacije Bljesak. Nakon toga će biti sveta misa iz crkve Sveta Mati Slobode koju će prevoditi vojni ordinarij, prenošena na HRT-u i navečer će biti prigodni filmovi. Isto tako slijedi nam 2. svibnja obilježavanje stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu. Taj program će u najvećoj mjeri nositi MUP.

Upitan kako komentira to što će ove godine prvi put nakon četiri godine u Jasenovcu biti na okupu predstavnici državnog vrha i žrtava, kazao je:

- Primjereno je opet okolnostima, a s druge strane drago mi je da će se dostojanstveno obilježiti. Drago mi je da pokazujemo jedinstvo i nazočenjem na komemoraciji koja jest prilagođena okolnostima au kojima živimo, ali isto tako pokazuje našem narodu da smo jedinstveni i da se možemo nositi s ovim teretom u kojem živimo.

Istaknuo je kako premijer i Vlada imaju apsolutnu podršku članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

- Predsjednik je vrlo jasno svima članova predsjedništva i vijeća prezentirao sve mjere koje je Vlada poduzimala i plan koji imamo za naredno razdoblje. Jednoglasna potpora predsjedniku potpore i Vladi od svih članova za sve što smo učinili i što se planira učiniti. Moramo podsjetiti da su to bile i pravodobne i odgovarajuće odluke. Veliki su izazovi stavljeni pred Vladu i ona se uspješno sa svim tim izazovima. U dva programa vezana uz potporu gospodarstvu, isto tako djelovanje sigurnosnog sustava, zdravstvenog sustava policije. Pa onda uslijed potresa u Zagrebu i okolici djelovanje svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Vlada je, zaista, na najbolji mogući način odgovorila na sve te izazove i to je ono što su pozdravili svi članovi.

Govoreći o uštedama, istaknuo je da je Vlada pristupila ozbiljno izazovima te da su ministarstva u prvom krugu rezova izdvojili preko 2 milijarde kuna za potporu realnog sektora. Na pitanje hoće li se u idućim koracima štednje unutar ministrstva razmišljati o smanjenju mirovina braniteljima ministar je kazao kako za sada te mirovine nisu u pitanju i da se one neće dirati. No, isto je tako i poručio kako je u kontaktu s braniteljskim udrugama i braniteljima svakodnevno, kako su branitelji uvijek bili prvi i da je spreman s njima i na takav razgovor ukoliko dođe do toga.

No za sada za time, kazao je, nema potrebe. 

- Dakako da ćemo nastaviti s praćenjem stanja i da ćemo nastaviti s drugim koracima koji su vezani uz to. Što se tiče Ministarstva branitelja mi smo umanjili svoj limit za 77 milijuna kuna. To se prvenstveno odnosi na one aktivnosti i mjere koje se ne mogu provesti zbog okolnosti u kojima živimo. Najveći iznos je iz programa memorijalnog centra Vukovar zbog nemogućnosti dolaska učenika u posjet centru. Branitelji su uvijek bili uz svoj narod i uvijek su bili prvi. No trenutno u skladu s mogućnostima, a i predsjednik Vlade je u nekoliko navrata rekao da se mirovine neće dirati. Mi se ovdje bavimo analizom proračunskih stavki koje su vezane uz čitav niz drugih aktivnosti i programa. U skladu s razinom broja oboljelih i trajanjem same krize, mi ćemo svaki resor u Vladi, svoje programe temeljito analizirati i pronalaziti sredstva koja ćemo stavljati na raspolaganje ministarstvu financija - kazao je ministar. 

Komentirao je slučaj solinskog vijećnika koji je pretukao suprugu naglašavajući da HDZ apsolutno osuđuje takve slučajeve.

- Nažalost tih pojedinačnih situacija je bilo i po svemu sudeći bit će ih i ubuduće. Ono što je bitno je prije svega stav predsjedništva HDZ-a i predsjednika stranke Andreja Plenkovića, a to je nulta stopa tolerancije i apsolutna osuda. I ovo postupanje prema tom gospodinu je jasan pokazatelj na koji način HDZ postupa i kako će i ubuduće postupati prema tim i takvim slučajevima - kaže Medved.

Što je još kazao ministar pogledajte u videu. 

Komentara 16

PE
pehlinar
17:10 21.04.2020.

Napravite vi reviziju braniteljskih mirovina. Tu će te uštedit jako, puno novaca

Avatar Krapinski Čovjek
Krapinski Čovjek
15:40 22.04.2020.

Dobili su šut kartu od Austrije.

BR
Bravo
04:51 22.04.2020.

Samo da nije u kontaktu sa predsjednicima udruga koji imaju 10000kn mirovine. Većina krpa kraj sa krajem. Skoro 4000 branitelja si je oduzelo život, sigurno jer su imali visoke mirovine i pregršt povlastica i brige društva. Dok je trebalo ginuti oni koji se kvače na branitelje bili su u podrumima, većina sa svojim tatekima. Što se nitko ne sjeti korisnika NOB mirovina, funkcionera CK, savezne vlade, jugoslavenskih oficira itd?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije