Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE MIJENJA

Sve što trebate znati o novim e-propusnicama

Koronavirus - policija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.04.2020.
u 14:54

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te uspostaviti učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je uslugu ''e-Propusnica''. Riječ je o usluzi u sklopu Centra dijeljenih usluga koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Kazao je da će se kroz sustav e-građani moći izdati propusnica te da će se time olakšati kontrola kao i spriječiti mogućnost zlouporabe poput krivotvorenja. Malenica je dodao da će se od ponedjeljka zamijeniti sve stare novim propusnicama.

Nove propusnice se od danas nakon presice Ministarstva uprave i stožera CZ mogu početi izrađivati na linku https://epropusnice.gov.hr od 16 sati. Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

Stare propusnice vrijede barem do ponedjeljka, a nove se izdaju po istim pravilima kao i dosad, samo se to sada mora obaviti putem sustave e-građanin. Na https://epropusnice.gov.hr se lako pristupi ako imate bilo kakav token od banke kao što se spajate ma internet bankarstvo ili korištenjem neke druge vjerodajnica (elektronička osobna iskaznica)  i zatraži izdavanje propusnice od npr. vašeg poslodavca sukladno odluci.

Sustav će odobriti iskaznicu i moći ćete je ispisati jer policija traži da bude ispisana i vidljiva i kroz staklo kako bi se izbjegao nepotreban fizički kontakt i čuvalo zdravlje policajaca. Ako ne možete ispisati, moći će se očitati s pametnog telefona, no preporučljivo bi je bilo imati ispod stakla da se može očitati bez suvišnih kontakata.

QR kod na propusnici će služiti za brzu provjeru autentičnosti od policije, a neće je moći dobiti osobe koje su pod epidemiološkim mjerama i ne bi smjele putovati.

"Nije riječ se o aplikaciji već o centru dijeljenja usluge. Cilj je povezati državna tijela. Ovaj sustav namijenjen je građanima. Od danas će se kroz sustav e-građani moći izdati propusnica. To će biti jedinstveno mjesto gdje će se moći provjeriti sve izdane propusnice te svi oni koji su u samoizolaciji", kazao je Malenica.

"Oni građani koji nemaju tu mogućnost moći će na dosadašnji način koristiti izdavanje propusnica. Omogućuje se izdavanje propusnice putem liječnika, poslodavca i Stožera civilne zaštite", kazao je.

Propusnice će se nalaziti u korisničkom pretincu. Mogu se koristiti i na mobilnom uređaju.

"Cilj nam je digitalizirati cijeli proces i olakšati kontrolu. Građani neka budu odgovorni. Savjetujem da čuvamo zdravlje naših najbližih. Više detalja poslat ćemo u obliku prezentacije", kazao je. "Bilo je zloporaba, izdavali su poslodavci propusnice ljudima koji nisu bili u radnom odnosu", kazao je Malenica.

"Građani će dobiti u PDF-u propusnicu ili će je moći isprintati te pokazati policajcu", kazao je Malenica.

Krivotvorio propusnicu za suvozača

Nakon što je u ponedjeljak u Vrbovskom za vozača teretnog vozila utvrđeno da je svom suvozaču krivotvorio propusnicu za napuštanje prebivališta ili boravišta, policija je isto jučer utvrdila i za vozača teretnjaka kod Pitomače.

Virovitičko-podravska policija u srijedu je priopćila da je oko 18 sati u mjestu Dinjevac pri redovnoj kontroli na blokadnom punktu zaustavila teretno vozilo kojim je upravljao njegov 47-godišnji vlasnik. Kao suvozač je sjedio 28-godišnjak, a izvršenom provjerom djelatnici Civilne zaštite posumnjali su u ispravnost njegove propusnice. 

Policija je nakon istrage osumnjičila vozača da je, nakon što je dao izraditi propusnicu za sebe kao vlasnika obrta, krivotvorio propusnicu za suvozača te ga lažno predstavio kao svoga zaposlenika. Iz policije najavljuju da će 47-godišnjaka kazneno prijaviti zbog krivotvorenja isprave.

Video: Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Komentara 41

Avatar hdzovapodriguša
hdzovapodriguša
11:43 01.04.2020.

Još samo da digitalizirate općinske udarače pečata i ispijače kava i eto reforma javnog sektora!

DU
Deleted user
13:13 01.04.2020.

Nisam vidio druge komentare, ali zanima me koji to postotak građana u RH ima "e-građanin" pristup. Tko zna ili ima info?! To je ključno za ovu glupost...

SP
Spezzi
11:49 01.04.2020.

Zašto ista pravila ne vrijede za e-glasanje na izborima, pa još vjerumemo u papir i neprozirne kutije više nego u elektronički sustav ?! Tek sada vidimo da se se može digitalno raditi, kompletna javna uprava i javni poslovi. Tko nas je to do sada držao u mraku i da li će nakon korone opet sve po starom, vratiti na potvrde i biljege da stranačka vojska ima što raditi između dvaju izbora ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije