Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pušenje i porezna reforma

Ministar Kujundžić: Cijena cigareta mora biti dvostruko veća

Milan Kujundžić
Davor Puklavec/PIXSELL
26.07.2019.
u 18:42

Prema podacima Eurostata u Hrvatskoj su, uz Bugarsku i Poljsku, cijene cigareta najmanje u Europskoj uniji, a jednako tako smo i među zemljama s najvećim brojem pušača s oko 30 posto stanovnika s tom ovisnošću

Osobno ću uvijek zagovarati sve preventivne mjere, a jedna od najučinkovitijih mjera prevencije pušenja je visoka cijena cigareta – ponovio je danas  ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, tijekom posjeta Klinici za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj. Iako je tema posjeta bio Tjedan dojenja, pušenje je aktualna priča kao dio poreznih promjena. Na pitanje o kolikom poskupljenju konkretno govori, ministar je odgovorio da cijena cigareta u Hrvatskoj mora biti dvostruko veća i u prosjeku iznositi 50 kuna ako se želi spriječiti da djeca postanu pušači.

– To je nešto na čemu ja i svaki ministar zdravstva mora uvijek ustrajati. Od posljedica pušenja u Hrvatskoj umre 15 tisuća ljudi, umre jedna Makarska. To je razlika između broja rođenih (37 tisuća) i broja umrlih (52 tisuće) kod nas. Mi možemo spasiti 15 tisuća života godišnje. Osim toga, u Europskoj uniji se procjenjuje da je gospodarska vrijednost ljudskog života oko tri milijuna eura. Prema tome, 15 tisuća prekomjernih smrti gospodarstvo košta oko 45 milijardi eura, a BDP nam je oko 52 milijarde eura. Sve kad bi cijena ljudskog života u Hrvatskoj vrijedila triput manje, dakle, milijun eura, 15 tisuća mrtvih je gubitak od 15 milijardi eura – računica je ministra zdravstva. Visoka cijena jedino je što će cigarete učiniti manje dostupnima, smatra ministar Kujundžić, dodajući da slike na kutijama sa strašnim posljedicama ove navike nisu imale nekakav konkretan učinak.

Prema podacima Eurostata u Hrvatskoj su, uz Bugarsku i Poljsku, cijene cigareta najmanje u Europskoj uniji, a jednako tako smo i među zemljama s najvećim brojem pušača s oko 30 posto stanovnika s tom ovisnošću. Najskuplja je kutija cigareta u Velikoj Britaniji i Irskoj, oko 90 kuna u prosjeku, a u Njemačkoj je to oko 50 kuna.

Komentara 9

Avatar kenshi
kenshi
18:50 26.07.2019.

Cijena kutije cigareta bi trebala biti 500,00 kuna a od toga ide 400,00 kuna za uhljebe i parazite!

GU
Gumbar136
20:02 26.07.2019.

kaj buš ti onda Konjuđić pušil?

Avatar babas
babas
02:11 27.07.2019.

Kutija cigareta u tvornici vrijedi 2 kune,a u prodaji 25 kuna. Zašto ministar zdravstva ne oporezuje drogu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije